Окръжна прокуратура-Пловдив обвини трима за пране на пари и данъчни престъпления за 1 млн. лв.

Окръжна прокуратура-Пловдив обвини трима за пране на пари и данъчни престъпления за 1 млн. лв.

Трима са обвинени за пране на пари и данъчни престъпления в размер на 1 млн. лв. от продажба на перилни препарати и козметика след специализирана операция на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно със служители от сектор "Икономическа полиция" при ОД на МВР-Пловдив и на ГДБОП-София са извършени множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища, при които в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност. Образувано е досъдебно производство, като за срок от 24 часа по Закона за МВР са задържани девет лица. На трима от задържаните са повдигнати обвинения, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

До момента е установено, че от месец март 2017г.  до 1 март 2019г.  чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой, в размер на общо 5 000 000 лева, към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока – козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Т.Т., на 42 г., а съдружник 38-годишната С.Т. Стоката била разпространявана от Т.Т. в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани и по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева. 

Установено е още, че съучастник при изпращане на парите от България към търговските дружества в чужбина е бил М.М., на 38 г., който ги е предоставял на управителите на седемте фирми у нас, а те от своя страна са ги изпращали по банков път към фирмите в Полша и Италия.    

Привлечени като обвиняеми са Т.Т., на 42 г. за изпиране на пари чрез тежко умишлено престъпление, извършено чрез избягване на плащане на данъчни задължения, в съучастие с М.М., на 38 г., и 38-годишната С.Т. - престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс, както и за избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери – 1 000 000 лева - престъпление по чл. 255 от Наказателния кодекс,

Във вторник, 5 март 2019 г. Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите Т.Т. и М.М. Спрямо С.Т. е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

Разследването по случая продължава.

Съдийската колегия отказа да се преекспонира недоволството на осем съдии от Благоевград

Предишна новина

Лозан Панов ангажира вниманието на Съдийската колегия с кариерата на… съдия Лилия Терзиева-Владимирова

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.