Окръжният прокурор на Плевен обвинен за натиск върху подчинена

Окръжният прокурор на Плевен обвинен за натиск върху подчинена

Окръжният прокурор на Плевен Иво Радев е привлечен като обвиняем за склоняване на прокурор да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването (чл. 289 от НК), съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Престъплението станало в периода от 13 юни до 17 юни 2014 г. в съдебната палата в Плевен, а прокурорът е Снежана Георгиева.

Според съобщението на пресслужбата на 5 юни 2014 г. прокурор Георгиева е изготвила и внесла в Плевенския окръжен съд предложение за групиране на наложени наказания лишаване от свобода на многократно осъждания Ивайло Ячков. Прокурор Георгиева е направила искане до съда определеното общо най- тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в чл. 24 от НК – "Когато наложените наказания са от един и същ вид, съдът може да увеличи определеното общо най-тежко наказание най-много с една втора, но така увеличеното наказание не може да надминава сбора от отделните наказания, нито максималния размер, предвиден за съответния вид наказание."

В рамките на четири дни през юни окръжният прокурор на Плевен Иво Радев я склонявал да не поддържа пред съда направеното от нея искане за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков, а настоявал на осъденото лице да се наложи единствено определеното общо най- тежко наказание. Според държавното обвинение, това е в разрез с чл. 14, ал.1 от НПК, в който се казва, че съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона.

Иво Радев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 3 000 лв., а разследването се провежда от Специализираното звено "Антикорупция".

Сигналът срещу окръжния прокурор на Плевен е подаден от негов колега в средата на миналата година и е по конкретно дело, каза за "Правен свят" адвокатът му Антон Станков. Радев е дал подробни обяснения, в които категорично отрича да е извършил деянието, в което сега е обвинен. Става дума за междуличностни отношения, каза още адвокат Станков. 

Заради обвинението главният прокурор ще внесе във Висшия съдебен съвет искане за временното отстраняване от длъжност на Иво Радев. 

Още по темата

Сегашният парламент може да направи съдебна реформа*

Предишна новина

Бивш депутат от ДПС се размина с по-тежко наказание

Следваща новина

Коментари

78 Коментара

 1. 78
  Ивайло Ценкулов | нерегистриран
  4
  -4

  Вече написах точно и ясно: на комисията или на друг надлежен орган ще кажа това, което знам. Размишления не предлагам. Имената също, както и известните ми информации.

 2. 77
  | нерегистриран
  4
  -2

  Напиши имената Ценкулов , имената!!!Ти може и да си ги знаеш , но тия от които зависи да има реални мерки срещу подобни неща искат имена и свидетелски показания , не недомлъвки и форумните ти размишления.Другото са просто празни приказки и се замисли можеше ли да има такова поръчково според теб обвинение, ако прокуратурата в Плевен нe бе начело с не толкова проблемния , пак според теб окръжен прокурор.

 3. 76
  Ивайло Ценкулов | нерегистриран
  1
  -5

  Моите доктори не пишат с тъпи псевдоними злобни подмятания и знаят, че отдавна нямам нужда от хапчета. А вие на последния етаж си въобразявате разни неща, но гледано отстрани, сте за съчувствие... Голямо тегло... Проблемът за прокуратурата е кардинален за държавата, а вие изкривихте темата - превърнахте я в махленска карба. А защо пих хапчета - всички знаят - заради поръчково обвинение - знаете от кой!

 4. 75
  д-р Здравчев до "74-Ивайло Ценкулов" | нерегистриран
  7
  -4

  Ивайло, вземаш ли си редовно хапчетата? Ако си ги свършил, мини да ти изпиша нови. Струва ми се, че имаш нужда.

 5. 74
  Ивайло Ценкулов | нерегистриран
  10
  -7

  Мнението си го написах във фейсбук. Тука и да го пиша, може да се помисли, че не съм аз. Интересни ми станаха коментарите. Най-голямата част от тях са от колеги и, струва ми се, най вече от прокурори. Коментарите на лаиците са малко и не заслужават внимание. Шапка свалям на Евелина Попова - написала си е открито името и по написаното личи открития й рязък тон. Най-вероятно наистина е тя. А другите се изпокриха и се хапят на тъмно. Срам ли ги е, от играещата мечка в комшиите ли ги е страх... Нервна тема...

  А аз имам предложение /дано от специалната комисия четат това/: Да започнат по-мащабна проверка. Нека си работят по казуса, но да проверят и всички останали прокурори. Изхождайки от тукашните коментари, биха могли да питат всеки един от плевенската прокуратура за всички останали. И ще установят това, което и аз знам, както и всички останали, дори голямата част от обществото знае - кой се е прочул с корупция, кой не върши работа, кой мачка преписки, кой е превърнал службата си в пълен слугинаж и т.н. И така, по метода на изключването, като в едно сериозно реалити, ще отпаднат няколко човека - тези, за които цялата общественост би казала, че са чисти.

  А пак като изходим от коментарите под статията, няма да е лошо споменатите имена - и Марио Василев, и Искра Ганева, а и самата Снежана Георгиева, и някои по прочути с някои работи, да бъдат удостоени с по-особено внимание. Иначе общественото мнение няма да е удовлетворено и ще си каже и за комисията, че са маскари или гарвани, които...

  А които са чисти, няма защо да се страхуват от проверка. И ако проверката се извърши бързо и задълбочено, така, както по принцип прокуратурата изисква от органите на досъдебното производство, ще стане ясно, че се върши работа, а не че се отчита дейност. И ще се разбере наистина, че не Иво Радев е най-големият проблем тук

  И аз съм готов и имам какво да кажа на комисията за прокуратурата. Да заповядат!

 6. 73
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 72
  до прaвно нгрaмотния ,който крие пaрите от покупите под възглaвницaтa | нерегистриран
  0
  -2

  Прочети кой носи нaкaзaтелнa отговорност зa лихвaрство г-н прaвно негрaмотен

 8. 71
  Росен Димов - До 45-"Чичо Сам" | нерегистриран
  5
  -2

  В Провдивската прокуратура никога не е имало натиск върху подчинени. Питайте мен.

 9. 70
  | нерегистриран
  5
  -5

  За морала на Георгиева - от лихварството до наши дни знаят всички в Плевен.С оглед правните й познания, възнокват основателни съмнения дали може да бъде субект в процесуални отношения, а от там и налице ли е годен обект на посегателство в казуса Радев

 10. 69
  до 67 | нерегистриран
  4
  -3

  За съжаление колега, това не може да бъде разбрано от пишман юристите,някои от които висши управленци,уви!

 11. 68
  до долния | нерегистриран
  3
  -3

  Aко сте юрист се явете нa изпит зa млaдеи прокурор,aко си трол от Плевен ясно че нямa кaкво друго дa измислиш.

 12. 67
  | нерегистриран
  10
  -6

  А защо да не й нареди,нали по закон висшестоящият има право да даде разпореждания на всеки подчинен му прокурор? Има право да й нареди, преценил е,че увеличаването с 1/2на общоопределеното наказание няма да изиграе превъзпитателна роля или е неподходящо приложението в конкретният случай и е дал указания. Тая на каква се прави. Била подложена на натиск ;)) Това обвинение ще доутъпка пътя към ЕСПЧ

 13. 66
  | нерегистриран
  7
  -7

  Защо "общественоопасният" обвиняем- магистрат не е с мярка за неотклонение"задържане под стража"?

 14. 65
  | нерегистриран
  8
  -14

  Май и в България нещата започват за се случват. Дано продължава така!

 15. 64
  Иван Григоров - бивш председател на ВКС | нерегистриран
  11
  -1

  Ако за такива работи по наше време се наказваше, ние с Кольо Филчев и Владо Славов трябваше да лежим в затвора до живот.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.