Окръжният прокурор на Смолян оглави Апелативната прокуратура в Пловдив

Окръжният прокурор на Смолян оглави Апелативната прокуратура в Пловдив
снимка:БГНЕС

Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов оглави Апелативната прокуратура в Пловдив. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като постът остана вакантен преди около половин година при на напускането на тогавашния титуляр на поста Иван Даскалов.

В представянето си пред кадровиците, прокурор Деянов посочи, че допреди 7 години, всъщност той е бил съдия, но е решил да смени амплоато си е решил да работи като прокурор. „Не бих казал, че тази промяна беше лесна за мен и че не съм имал трудни моменти, особено в началото след като смених съдийската тога с прокурорска. Работата като съдия е колкото близка, толкова и далечна от тази на прокурор с оглед спецификата на конкретните задължения свързани с тези длъжности, а относно разликите касаещи ръководните постове в Съда и в Прокуратурата те са не по малки предвид обема и спецификата на задълженията на административен ръководител. Полезното от придобития от мен опит първоначално като съдия и понастоящем като прокурор е, че той ми дава по широк кръгозор и имам база за сравнение, което ми помага в изпълнение на ежедневните ми задължения, както като прокурор, така и като административен ръководител“, посочи прокурор Деянов.

А по същество на целите си за управление на апелативния район в Пловдив, кандидатът посочи, че кадровите проблеми влияят пряко върху срочността и качеството на прокурорската работа, още повече, че в малките окръжни прокуратури при възникване на проблеми в районните прокуратури се налага командироване на магистрати от окръжно на районно ниво, с всички произтичащи от това неблагоприятни последици. „С идеята за „уседналост” на магистратите, които са първоначално назначени, залегнала в разпоредбата на чл. 191, ал. 1 от ЗСВ този проблем донякъде е решен. При сегашната нормативна уредба единствената възможност при освобождаване, особено масово на щатове в определени звена на ПРБ за решаването на този проблем е командироването с всичките условности за съмнителната полза от него. Считам, че другото по добро решение би било ускорено провеждане на процедури по обявяване на свободните щатове, особено на районно ниво с преобладаващо т, нар, „външни назначения“ и своевременното им провеждане от Прокурорската колегия на ВСС, т. к. на вътрешни конкурси за районните нива и заемането им и то най вече в малките прокуратури практиката показва, че масово липсват кандидати“, мотива се той.

Прокурор Деянов се ангажира и със създаване на гаранции и действащи механизми за кариерно развитие на магистратите и служителите, което да се дължи на притежаваните от тях професионални умения и високи нравствени качества, да се спазва изискването за провеждане на начално и периодично последващо обучение на магистрати и служители, като освен обученията от лектори на НИП, Асоциация на прокурорите в България и в рамките на обучителния календар, както и работа по придобиване на допълнителни знания относно причините за постановяване на осъдителни решения от ЕСПЧ поради допуснати нарушения на съответни текстове от конвенцията и от националните съдилища.

„Считам също така за удачно да се изиска от всички административни ръководители на въззивни прокуратури да създадат организация за своевременно уведомяване на първоинстанционните прокуратури за акта постановен от въззивните съдилища. Целта на тази мярка е освен информираност за практиката на Съда да се даде възможност за навременна преценка съвместно на наблюдаващия прокурор от първоинстанционната прокуратура с този от горестоящата прокуратура, явил се на въззивното производство дали да се подава протест, респ. да се инициира изготвянето на сигнал за възобновяване на наказателните производства, по които са постановени неправилни и незаконосъобразни присъди и решения“, смята той.

„Относно използването капацитета на следователите – този въпрос; е проблемна тема, поне в района на ОП Смолян, а доколкото ми е известно и в други /поне малки/ ОП в района на апелативната зона. Принципно на следствените отдели трябва да се възлага разследванията освен по тези дела, които се следва по закон и на такива по преценка на административния ръководител, въз основа на предложение от наблюдаващия прокурор, които се отличават с фактическа и правна сложност, каквито обикновено са примерно, данъчните и корупционните дела. Предполага се, че следователите са с по добра теоретическа и практическа подготовка в сравнение с разследващите полицаи за да водят разследванията по подобен вид дела и това често е така. Практиката обаче показва и друго - демотивираност в работата им, мудност и неефективност на разследванията и изтъкване на всякакви, според тях обективни причини за това, но истината е че в болшинството от случаите причините са субективни. Допълнително нещата се усложняват при непопълнени щатове на следователи в Следствените отдели към ОП, при което административният ръководител е в ситуация да няма полезно решение. Изхода от тази ситуация го виждам, като на първо място се ускорят доколкото това е възможно стартиране и провеждане на конкурсни процедури за заемане на непопълнените щатове за следователи и след като и когато това се случи стриктен контрол върху работата им с последващи наказания за тези следователи, които не изпълняват в пълен обем и с нужното старание служебните си задължения, а тези които показват добри резултати да бъдат поощрявани“, посочи прокурор Деянов.

По думите му, задължително следва да се вземат мерки за подобряване на работата по делата за корупционните престъпления като „невралгична част от обществено-значимите дела“ и то най-вече по тези, които касаят длъжностни лица на високи постове в държавната администрация, „тъй като резултатите не са особено впечатляващи“. „Ще се вземат мерки за запазване на процентите, а по възможност и за намаляване броя на оправдателните присъди и върнатите дела като на първо място се настоява за прецизиране на момента, в който следва да се привличат обвиняеми лица и то най вече по обществено-значими дела“, каза още кандидатът отчитайки и нужда от подобряване на срочността на разследванията.

„Първата причина да го подкрепя е, че беше много откровен, което не е типично представяне. Много добре познава проблемите и откровено споделя вижданията си. Хареса ми как са структурирани идеите в концепцията му“, каза главният прокурор Иван Гешев в коментара си относно кандидатурата на прокурор Деянов.

След това, Прокурорската колегия единодушно сподели това становище и гласува доверие на кандидата за поста.

Майка се опита да внесе хероин на сина си в ареста в Русе

Предишна новина

Военно-окръжният прокурор на Сливен остава на поста за втори мандат

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 16
  До 15 | нерегистриран
  8
  0

  Ако заместник стане цитираният от Вас, вече ще прокопае дъното.

 2. 15
  Шишкова и сега е добър съдия и е класа за разлика от възможностите,с които разполага г-н Деянов | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #14 от " | нерегистриран":
  Принципно за ситуацията сте прав. За Шишкова обаче съм с резерви. Не за друго - беше добър съдия, но изповядва същата политическа линия на кариерно развитие като неделинската...

  Учудвам се на смелостта на Тодор Деянов !Прокурорите особено в АП Пловдив са КЛАСА!ЗАПОМНЕТЕ :ЮРИДИЧЕСКА КЛАСА!,КОЯТО НИКЪДЕ Я НЯМА ДОРИ ВЪВ ВКП!Как този човек дори и подкрепян от политическата си сила ще управлява апелативната прокуратера в Пловдив?Ако е само администрацията-да!
  А кой ще му стане заместник?!Може би Росен Каменов?С всеки изминал ден осъзнавам с болка ,че светлината в тунела угасва!
  И понеже говорим за Деянов,да не би да е братовчед на нотариус силвия жаджиева-съпруга на Веселин Хаджиев?

 3. 14
  | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #13 от "Защо плюеш Шишкова бе ,Беширов?! | нерегистриран":
  Знаеш ли колко е разликата от Мария Шишкова до този прокурор?!
  Мисля,че този прокурор е от Неделино.Това обяснява кариерното му развитие!...от оня край се подкрепят и са като халките на синджира!
  Най-страшното тук е ,че новият апелативен прокурор е в пъти на по-ниско ниво от най-последния прокурор в АП Пловдив!Чудя се как ще управлява тези прокурори,как ще ги организира и на каткво ще ги научи.Май те ще учат него!
  Съжалявам ,уважеми колеги от АП Пловдив!До тук доведоха нещата проявите на Росен и останалите легенди...

  Принципно за ситуацията сте прав. За Шишкова обаче съм с резерви. Не за друго - беше добър съдия, но изповядва същата политическа линия на кариерно развитие като неделинската...

 4. 13
  Защо плюеш Шишкова бе ,Беширов?! | нерегистриран
  8
  -1

  Знаеш ли колко е разликата от Мария Шишкова до този прокурор?!
  Мисля,че този прокурор е от Неделино.Това обяснява кариерното му развитие!...от оня край се подкрепят и са като халките на синджира!
  Най-страшното тук е ,че новият апелативен прокурор е в пъти на по-ниско ниво от най-последния прокурор в АП Пловдив!Чудя се как ще управлява тези прокурори,как ще ги организира и на каткво ще ги научи.Май те ще учат него!
  Съжалявам ,уважеми колеги от АП Пловдив!До тук доведоха нещата проявите на Росен и останалите легенди...

 5. 12
  | нерегистриран
  12
  -2

  Вие виждали ли сте съдия да стане прокурор? Говорим за нормален съдия, не за някой кариерист като оная Шишкова? Ами то това дава отговори на всички въпроси.

 6. 11
  RRR | нерегистриран
  20
  -1

  Какво му придиряте, човека има ЦЕЛИ 7 ГОДИНИ прокурорски стаж и то само като началник.Колко ли акта и написал, внесъл и висял по общия ред в залата, вероятно няколко.Тези, които преди това, през 2013 г., са го избрали са за бой, а сегашните са и за бой и за нещо друго.Единствения му плюс е, че не е бил фуражка - военна или милиционерска.

 7. 10
  пак питащ | нерегистриран
  1
  -8

  Защо ми изтрихте коментар №2?Сега ще го кажа още по отчетливо-остана още само една персона да си отиде,но и да има образувани дела в спецпрокуратурата за корупция.Защо вие от "Правен свят" не предадохте цялото становище на гл.прокурор днес,при провеждане на избора?В неговите думи ще откриете много важни неща.И все пак "Блиц" преди 1 год. написа много верни неща за пловдивската магистратура.

 8. 8
  | нерегистриран
  14
  -2
  До коментар #4 от "Марияна | нерегистриран":
  Познавам лично прокурор Деянов, имах честта дори да работя с него за кратко и мога да кажа, че този човек е роден за ръководител! Освен, че е изключително компетентен, той е и самокритичен, уважава мнението на колегите и умее да работи в екип, дисциплиниран е и не се страхува да поема отговорност! Единодушната подкрепа гласувана му от прокурорската колегия се дължи единствено на еродираността и професионализма му! Желая му успех на новата длъжност!

  Мариянче, ЕРУДИЦИЯ, скъпа, не ЕРОДИЦИЯ.... нещо ЕРОС здраво ви коси като стане дума за шефовете ви в прокуратурата. Разбираема проституция и простоватост....

 9. 7
  До 4 | нерегистриран
  21
  -4

  Прочитайки концепцията, както и отговора на въпроса, който му е зададен писмено/публикувани са в сайта на ВСС/, ми стана ясно, че е компетентен, ерудиран и допускащ доста правописни грешки. Не е страшно като на изпит, все пак това е само конкурс с един кандидат. За пълен член не е чувал, а и редакторът не го подчертава...

 10. 6
  | нерегистриран
  28
  -2

  До 4
  Вземай си го в къщи и ерОдирано му се радвай.

 11. 5
  | нерегистриран
  23
  -1
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Честито на ДПС, вече си имат апелативен.

  Точно така си е. Сега остава внукът на дЕдо Сюлейман, дето е вечно неуспял кандидат по кОнкурси, да си го вземе за заместник и работата съвсем ще да се оттече.

 12. 4
  Марияна | нерегистриран
  4
  -31

  Познавам лично прокурор Деянов, имах честта дори да работя с него за кратко и мога да кажа, че този човек е роден за ръководител! Освен, че е изключително компетентен, той е и самокритичен, уважава мнението на колегите и умее да работи в екип, дисциплиниран е и не се страхува да поема отговорност! Единодушната подкрепа гласувана му от прокурорската колегия се дължи единствено на еродираността и професионализма му! Желая му успех на новата длъжност!

 13. 3
  | нерегистриран
  32
  -4

  Честито на ДПС, вече си имат апелативен.

 14. 1
  ИСКРЕНО И ЛИЧНО! | нерегистриран
  22
  -3

  Смятайте каква стока е, при такава мощна откровена подкрепа!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.