ОЛАФ: 5 млн. лв. по-малко европари за България заради Миню Стайков

ОЛАФ: 5 млн. лв. по-малко европари за България заради Миню Стайков
снимка: БГНЕС

5,2 млн. лв. европейски пари, които Държавен фонд “Земеделие” е изплатил на бушоните на Миню Стайков, ще останат за сметка на държавния бюджет, а други 3 554 121 евро няма да бъдат преведени на фирмите посредници, които са спечелили проекти за подпомагане. Това става ясно от доклада на ОЛАФ по случая със субсидиите за лозаро-винарската програма, за които Стайков е подсъдим, съобщи "24 часа".

За проверката на ОЛАФ е информирана ЕК, която отпуска финансирането на земеделците по различни програми. Данните са цитирани от съдия Галя Георгиева, която е била на особено мнение за освобождаването на Стайков от следствения арест.

След 2 години и 6 месеца зад решетките той е пуснат вкъщи с електронна гривна за наблюдение, като Ветко и Маринела Арабаджиеви. Арестуван е през септември 2018 г. по обвинение, че стои зад фабриката на нелегални цигари в Карнобат, данъчни престъпления и пране на пари. Малко преди да го освободят заради изтичането на 8-месечния срок на задържане, без делото да е вкарано в съда, Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия проведоха акция в Държавен фонд “Земеделие”.

Причината са субсидии, отпускани на еднолични търговци, от които се е ползвал бизнесът на Миню Стайков, нарушавайки правилата на Европейския съюз. Разследването приключи бързо и делото започна в съда. Това за цигарената фабрика още не е приключило. Така обаче Стайков стана един от рекордьорите по престой в предварителния арест без присъда.

Освен делото за субсидиите в България проверка по случая е направена и от ОЛАФ. Докладът и препоръките към него бяха изпратени преди няколко месеца и бяха приобщени към съдебното дело срещу Стайков. По същия начин и този за манипулирания търг за джиповете е приобщен към досъдебното производство срещу Пламен Узунов за търговия с влияние, което започна през юни. Докладът на ОЛАФ по случая с Миню Стайков потвърждава изводите на прокуратурата, че бизнесът му се е възползвал от милиони субсидии против правилата. Контролирани от него фирми на негови служители и децата им са кандидатствали за финансови помощи за земеделски стопанства, но после парите са отивали за лозята и винпрома на Стайков. Така е нарушен прагът за допустима помощ на едно стопанство.

По делото са подсъдими Миню Стайков, собственици на фирмите, които са усвоявали пари и после са му ги давали, както и 5 бивши служители на ДФЗ, които според прокуратурата са помагали за схемата. Делото е към края си. От 77 свидетели са разпитани 74. Това е един от мотивите на съда да освободи организатора от ареста, защото вече не може да повлияе на показанията им. За това, че фирми на приближени на Стайков са получавали пари от ДФЗ, но от тях се е ползвал бизнесът на Стайков, се потвърждава и от административно дело. По него ЕТ “Биоплант - Николай Трифонов” оспорва акт на ДФЗ, с който държавата си иска обратно отпуснатите му 1,9 млн. лв. за лозя. Трифонов е един от подсъдимите със Стайков. ДФЗ е спечелило делото малко преди Коледа на последна инстанция във ВАС.

От решението става ясно, че кандидатът за субсидията Трифонов е подписал пред нотариус, че всички имуществени и неимуществени права на фирмата му ще са в полза на Миню Стайков още преди да кандидатства за субсидията. Цялата процедура по кандидатстването за парите е придвижена от две служителки на Стайков. Николай Трифотнов само оставил пълномощно за тях в счетоводна къща и дори не ги е виждал. Той, както и другите подставени лица не са присъствали и на проверките на ДФЗ, а вместо тях са ходили служителите на Стайков. След като европейската субсидия е превеждана на фирмите посредници, те са сключвали договори с дружества на Миню Стайков. Парите са преведени, а инвестициите са изпълнявани отново от негови фирми. Така ЕТ “Биоплант” на Николай Трифонов е осъдена да върне субсидията по административното дело. Освен това по наказателното в Специализирания съд отново има иск срещу него за същата сума.

Общо държавата чрез Министерството на финансите претендира за 5,2 млн. лв. от подсъдимите. Това е сумата, която според доклада на ОЛАФ по случая националният бюджет трябва да възстанови на Европа заради недопустимата помощ за бизнеса на Миню Стайков. Гражданските искове обаче не са обезпечени по наказателното дело.

Още по темата

Гърция на прага на пълен локдаун

Предишна новина

И заплатите, и ранговете в съдебната система нарастват с 10%

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.