Дали защото съдия Георги Ушев не се поддава на изкушенията на богатите „бизнесмени“, чиито дела в най-честия случай попадат в ръководения от него съд, или защото успява чрез актовете си да им покаже, че наличието на средства, медийно влияние и контакти на най-високите държавни нива губят битката със съдийския морал, но именно той напоследък става най-честият предмет на атаки от всевъзможни източници. Последната такава атака идва от издание на подсъдимия пред Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) олигарх Иво Прокопиев.

Три седмици след като състав на същия съд излезе с определение по делото срещу милионерското семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви, в което произнасянето не беше в тяхна полза, името на съдия Ушев бе употребено за очевидно вътрешни лични интереси от едно от изданията на подсъдимия Прокопиев. За целта на мероприятието този път като автор бе ангажиран бившият прокурор и съдия и настоящ адвокат Стоян Мадин. Между другото, вероятно е напълно случаен фактът, че Мадин, освен бивш магистрат, е и бивш член на ръководството на любимата на изданията на Прокопиев организация – Съюзът на съдиите в България (ССБ) - и един от най-страстните й активисти по това време.

В своя т.нар. анализ Мадин директно напада състава на АСНС заради изразената критична позиция, която той излага в определението си към акта на съдийката Христина Михайлова. Последната събуди обществения и медиен интерес със странните си изводи в свое определение като първа инстанция на делото срещу Арабаджиеви, в което прозираха опити за шиканиране на процеса и непознаване на част от основополагащите правни институти, които касаят делото. За изненада на читателя обаче авторът в прокопиевото издание прави дисекция на определението на състава на АСНС, вменявайки, че съдия Ушев се опитва да „дресира“ колегите си от долната инстанция и едва ли не се меси във вътрешното им убеждение. Фактът, че по закон въззивният съд има задължение да коригира изводите и констатациите, както и да изменя напълно или частично актовете на колегите си от първата инстанция, ако сметне това за нужно, явно убягва на бившия магистрат и член на ръководството на ССБ.

Впрягането на бивш магистрат и действащ адвокат в коментирането на висящо производство с единствената цел да бъде дискредитиран съставът на съда, който е подписал акт в ущърб на интересите на двама български олигарси, идва малко очевидно за безпристрастния читател, който същевременно знае, че собственикът и издател на медията Иво Прокопиев сам има висящо дело пред същия този съд за не по-малко тежки престъпления. Интерес буди също и фактът, че в атаката срещу акта на АСНС нееднократно се правят внушения, че всъщност правилните правни изводи по случая са били не неговите, а тези на съдия Христина Михайлова, чието определение изцяло съвпада с интересите на подсъдимите. Тук идва следващият важен въпрос, а именно - договарят ли се подсъдими с определени магистрати, за да провалят делата срещу тях или просто така изглежда отстрани.

Друго, което ясно прозира като цел на материала на бившия магистрат Стоян Мадин, е опитът да се употреби името на Георги Ушев и казусът с делото Арабаджиеви, за да се дискредитират идеите на прокуратурата за промени в Наказателно-процесуални кодекс (НПК). Изненадващо, след изреждането на поредица от хвалби относно акта на съдия Михайлова и критиките към този на АСНС, авторът препраща към предложението за отпадане на касационната проверка по някои дела, вменявайки, че такава алтернатива не бива да се допуска. И тук авторът пропуска няколко съществени момента. Първо – идеята за касационната инстанция като извънредна не е нова за европейската практика и още повече не отнема възможностите за последващи действия на даден подсъдим, тъй като в сила остава неговата възможност и право на т.н. „квазикасация“ — да поиска възобновяване на наказателното дело в случаите на чл. 422, ал. 1, т. 5 НПК. Предложението пък идва не, за да се улесни реализирането на окончателни осъдителни присъди, както се опитва да внуши авторът, а за да се намали формализмът в съдебния процес и да се даде възможност за процесуална икономия. Подобни прояви всъщност само издават оправдания страх на поръчителите на тези атаки от последващи присъди срещу самите тях, правейки неприкрит опит да въздействат върху съда с инструментите на медийната пропаганда.

Излишно е да се прави изводът, че подобни „критични материали“, които са насочени към директна атака към конкретни съдии, а и към институции, само вредят на съдебната система и на и без друго разклатеното обществено доверие в действията й. А чии средства и къде са били инвестирани, за да се задвижи за пореден път пропагандната машина срещу специализираните съдилища и председателя на АСНС Георги Ушев е въпрос, който може би никога няма да намери отговор. Очевидното – че съдът е подложен на откровен натиск, за да реши делата срещу олигархията в тяхна полза - не може да бъде оспорено, въпросът е кои магистрати ще устоят.

Още по темата

Съдийската колегия с декларация против изказване на Валери Симеонов

Предишна новина

Захариева: Още не можем да подкрепим преговорната рамка на Скопие за ЕС

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #13 от "До адвокат | нерегистриран":
  Госпожата магистрат е известна с това, че не отказва- все да лапне нещо, може и буквално, ако няма друго

  Е кажете коя е тази госпожа, като сте започнали! Поне първото име.

 2. 13
  До адвокат | нерегистриран
  2
  0

  Госпожата магистрат е известна с това, че не отказва- все да лапне нещо, може и буквално, ако няма друго

 3. 12
  Адвокат | нерегистриран
  4
  0

  А кой му е посредника на адв. Василев- не е ли една госпожа магистрат, който се отърка у нея първо печели а после загазва.

 4. 11
  Доколкото схващам, олигархията е в настоящата прокуратура и правителство | нерегистриран
  7
  -2

  Къде са делата срещу прокуратурата и правителството?

 5. 9
  Прокурор | нерегистриран
  5
  -2

  Защо всички клиенти на адвокат Илиан Василев са задържани под стража?😅😅😅 Риторичен въпрос.

 6. 8
  Запознат | нерегистриран
  7
  -5

  Не знам как е замислен АСНС, но знам, че замисълът на адв.Илиан Василев да подкупва съдии в този съд удри на камък. Дадени са много пари по това конкретно дело на съдийката от СНС, но това се обезсмисля от АСНС. Затова е цялата дандания на адвокатите.

 7. 7
  До 5 т е адв Илиан Василев | нерегистриран
  6
  -4
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Колкото и да браните АСНС,на всички юристи е ясно, а и на вас самите, че АСНС е замислен по времето на Цецерон и създаден като специален съд, в който да се създаде паралелно правораздаване срещу всеки, който властта стигматизира на "враг на народа".
  Сега просто се търси вариант делата да не стигат до ВКС, който остава едеинствената гаранция за законосъобразно правораздаване.
  Риторичен въпрос - адептите на АСНС биха ли се съгласили те да бъдат съдени само от подбраните в него "магистрати" като Ушев или ще искат делото ИМ да стигне накрая и до ВКС?

  Айде стига си ревал! Резнаха ти квитанцийте в АСНС и сега ревеш. Като стане с пари - съдиите са перфектни. То от километри си личи, че Михайлова е прибрала парите на Арабаджиеви.

 8. 5
  | нерегистриран
  8
  -6

  Колкото и да браните АСНС,на всички юристи е ясно, а и на вас самите, че АСНС е замислен по времето на Цецерон и създаден като специален съд, в който да се създаде паралелно правораздаване срещу всеки, който властта стигматизира на "враг на народа".
  Сега просто се търси вариант делата да не стигат до ВКС, който остава едеинствената гаранция за законосъобразно правораздаване.
  Риторичен въпрос - адептите на АСНС биха ли се съгласили те да бъдат съдени само от подбраните в него "магистрати" като Ушев или ще искат делото ИМ да стигне накрая и до ВКС?

 9. 4
  Знаем те... | нерегистриран
  11
  -7

  Мадин, защо не коментираш как не си решаваше делата в СРС и само се чудеше как да ги отложиш, проповядвайки европейски ценности, които сам ти не спазваше?!?

 10. 2
  | нерегистриран
  14
  0

  ,,Nikoi ne moje da skrie sobstvenata si nekompetentnost, nito podbudite si, nezavisimo kolko advokata mu priglasiat.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.