Омбудсманът: Цинично е точно сега да се вдига цената на водата

Омбудсманът: Цинично е точно сега да се вдига цената на водата
Омбудсмана Диана Ковачева, снимка:БГНЕС, архив

Преди дни стана ясно, че КЕВР ще обсъди нови цени на водата в 26 региона в страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

"През годините е доказано, че увеличаването на цената на водата с нищо не допринася за гражданите, защото качеството й не се повишава", заяви в студиото на "Денят започва" националният омбудсман Диана Ковачева, цитирани от ''24 часа''.  Качеството на водата е доста ниско на доста места. Има и много загуби, а показателят за общите загуби не е включен от КЕВР в показателите, които определят цената на водата.

"За мен е цинично в този момент да се вдига цената на водата. Качеството й няма да се повиши очевидно към този момент, общите загуби продължават, а всъщност хората трябва да плащат по-висока цена", смята омбудсманът. Тя припомни, че е възразила и срещу новият закон за ВиК, който се предлага от МРРБ. За нея е недопустимо. Няма механизъм, при който хората да плащат по-малко, ако качеството на водата не е добро, а в същото време се слагат и допълнителни такси като таксата достъп до вода, която се плаща при всички положения независимо дали се ползва или не вода. "Смятам, че доста по-внимателно трябва да се обмисли въпросът с цената на водата и в момента КЕВР не бива да вдига цената на водата", каза Ковачева. Тя обясни, че при нея постъпват жалби от граждани, които не могат да платят главницата на задълженията си и от години могат да си позволят да плащат само лихвите.

"Темата за вечния длъжник е много сериозна. Аз смятам, че е крайно време да се приеме закон, който да реши този въпрос", каза Ковачева. "Има много хора, които не могат да плащат обективно и трайно своите задължения и стигат до частни съдебни изпълнители." По нейно мнение във всички случаи хората са бедни и всяко едно запориране се отразява фатално върху начина на живот на човек. По отношение на хората с ниски доходи и пенсионерите запорирането е много тежък момент, каза омбудсманът. "Това е особено сериозен проблем сега в пандемията. Хората остават без работа, затруднени са много сериозно и трябва да има разбиране от съдебните изпълнители и от банките за това, че те в момента не могат да платят своите задължения.", обясни Ковачева.

Още по темата

Адвокатурата иска още облекчения на задълженията си по закона за пране на пари

Предишна новина

IN MEMORIAM: Почина проф. Георги Бойчев

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Иван Петров, апелативен прокурор | нерегистриран
  0
  0

  Защо и как един Байхуй може да е премиер на една държава?
  Вземам за пример България, че ми е най-близо.
  Първо: БайЪт трябва да е много наведен пред Козяк и Фрау, за да му местят Тиквата по техен тертип.
  Второ: БХ трябва да е бил член на компартията и да не си е върнал партийната книжка, но да е напуснал силовото министерство, в което е бил маркуч, за да не напусне партията-майка.
  Трето: БХ-то трябва да е бил разводач на кучета и шофьор на поне двама публично известни боса на фамилии.
  Четвърто: Същият орган трябва лично да е изгърбил стотина души, под прикритието на охранителна фирма.
  Пето: Във виснало положение, трябва да е излъгал и гепил парите на сръбски Бос, заради което го пазят всички гавази на една паразитна държавна охранителна структура.
  Шесто, седмо, осмо и т.н. : Трябва да е разтривал уши, писал за „разгъване на пожарникарски маркучи по пресечена местност“ и „развиване на пожарникарска стълба до третия етаж“, да е прочел не повече от една книга, да има емпатия на главата, която дори трима папи не могат да излекуват, да обижда вскидневно „мат’риала“, пенсионерите да са му „изяли резерва“, да е получил над 240 МИЛИОНА, само от една банка и т.н.
  Последно от мен, пък вие добавяйте- трябва да е много, ама много тъп, съдебно доказано!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.