Омбудсманът потвърди, че нейни служители са проверявали условията в килията на Атанас Бобоков 48 часа след окончателното му оставяне в ареса

Омбудсманът потвърди, че нейни служители са проверявали условията в килията на Атанас Бобоков 48 часа след окончателното му оставяне в ареса
Диана Ковачева, снимка:БГНЕС

„В изпълнение на своите правомощия и задължения като Национален превантивен механизъм, изчерпателно описани в глава четвърта „а“ от Закона за омбудсмана, на 28 юли 2020 г. екип на омбудсмана извърши проверка в ареста на бул. "Г. М. Димитров"“. Това потвърдиха от пресцентъра на омбудсмана Диана Ковачева, след запитване на „Правен свят“.

Както по-рано стана ясно, по-малко от 48 часа след като Бобоков бе оставен в ареста с решение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), три служителки на Диана Ковачева са посетили ареста на бул. "Г.М. Димитров", за да се запознаят на място с условията, в които пребивава крупния бизнесмен.

От отговора на омбудсмана става ясно, че проверката се е състояла след като тя е била сезирана от американските лобисти на Бобоков.

„Омбудсманът е сезиран с писмо от г-н Маршал Харис, представител на сем. Бобокови в САЩ, с копие до Европейския комитет против изтезанията на Съвета на Европа.  В писмото се отправя искане за проверка на условията в ареста на бул. "Г. М. Димитров"“, отговориха от пресслужбата на Ковачева.

И допълват, припомняйки текстовете от Правилника за дейността на омбудсмана за правилата и процедурите за осъществяване на проверка от НПМ: „В изпълнение на своите правомощия и задължения като Национален превантивен механизъм, изчерпателно описани в глава четвърта „а“ от Закона за омбудсмана, на 28 юли 2020 г. екип на омбудсмана извърши проверка в ареста на бул. "Г. М. Димитров". Доклад с констатациите от проверката и направените препоръки са изпратени на МП. В голямата си част те съвпадат с констатациите, отразени в последните годишни доклади на Националния превантивен механизъм, които са публично достъпни на адрес https://www.ombudsman.bg/national-prevention/. За последните две седмици служителите в НПМ са извършили също проверка по сигнали и жалби за нарушени права на задържани лица в затвора в Бобов дол и общежитията към него, затвора в Стара Загора и общежитията към него, арест и районни управления в Стара Загора; районни управления към СДВР“.

Алексей Трифонов окончателно остава председател на СГС

Предишна новина

Президентът може да бъде разследван, но без да се засягат лични права и свободи, пречещи на функциите му

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Зам-омбудсман | нерегистриран
  3
  -3

  Това е като вицепрезидент в парламентарна република. Made in BG. Чернева. И Маркова с норвежкия финансов механизъм по линия на Лангли ... само в BG мое се случи нещо те такова ... суверенитет, лев, лъвски скок, Калемегдан, свобода, равенство, братство и ... Караджата!

 2. 2
  Федя | нерегистриран
  2
  -4

  Голям праз! И като проверят, ще дадат препоръки, а Министерство на правосъдието ще се забърза да ги изпълни, американските лобисти да си лобират и да си фактурират

 3. 1
  | нерегистриран
  7
  -1

  Е това ли е лобирането за десетки хиляди долари!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.