ООН: Драстично нямалява производството на някои видове дрога, но се увеличава трафикът на хора

ООН: Драстично нямалява производството на някои видове дрога, но се увеличава трафикът на хора
Снимка: Интернет

Службата на ООН по наркотиците и престъпността публикува любопитен доклад, описващ как мерките срещу коронавируса в ред държави са повлияли на мащабите на наркопроизводството и са променили маршрутите на дрогата, предава "24 часа". 

От доклада става ясно, че пандемията от COVID-19 в известен смисъл носи и добро - отмяната на международните полети е прекъснала веригите за доставка на синтетични наркотици. Престъпните картели търсят алтернативни маршрути и за тях, както и за хероина и кокаина, транспортирани досега по суша. Решили са да ги пращат по море, но в пристанищата на Европа и страните край Индийския океан "номерът" не минава толкова лесно.

Марихуаната  е най-разпространеният наркотик сред младежта - според експерти я консумират почти 14 милиона от 15-16-годишните. "Тревата" има най-много поклонници в Европа, включително Източна, а също така в Северна и Южна Америка.

Намаляло е разпространението на опиумен мак (за негова "родина" е смятан Афганистан, откъдето той тръгва едва ли не по цял свят). "Реколтата" се прибира главно от март до юни, но според доклада на ООН събирачите "нямат възможност и желание да бият път до районите, където се отглежда" макът, съответно спада и производството на хероин. Същевременно се очаква свиване на кокаиновата индустрия в Колумбия. 

Коронавирусът удари наркопрестъпността, но същевременно оставя слаби шансове да бъдат спасени жертвите на трафика на хора. Годишният му оборот възлиза на 12 милиарда долара. Според оценки на ООН всяка година негови жертви стават 4 милиона души, най-малко четвърт от тях - като обекти на сексуална експлоатация.

Още по темата

Пребиха пастир до смърт заради цигара в село Горен чифлик

Предишна новина

ВАС: Няма нужда здравният министър да разпорежда предварително изпълнение на собствените си заповеди

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.