ООН намери корелация между COVID-19 и напредъка към равенството между половете

ООН намери корелация между COVID-19 и напредъка към равенството между половете

Пандемията на коронавируса заплашва да забави напредъка към равенство между половете, процес, който и без това пълзи със скоростта на охлюв, обяви ООН, предаде ТАСС.

Според доклада „Жените на света 2020“ насилието, основано на пола, неравенството на работното място и участието на жените в политическо лидерство са почти толкова лоши, колкото преди 25 години.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че са постигнати скромни резултати в образованието и намаляването на майчината смъртност, откакто 189 членове на ООН се ангажираха да защитават правата на жените на конференцията през 1995 г. в Пекин, предаде БГНЕС.

„Напредъкът към еднаква власт и равни права за жените остава непостижим. “Нито една държава не е постигнала равенство между половете и кризата с COVID-19 заплашва да застраши ограничения напредък, който е постигнат”, каза Гутериш в изявление.

В изявлението на ООН се казва, че както момичетата, така и момчетата имат еднаква вероятност да посещават начално и средно училище, но въпреки че много жени се записват да следват висше образование, по-малко от половината получават работа – при мъжете става дума за три четвърти.

Това, както беше отбелязано, означава, че разликата е същата като през 1995 г. Делът на жените на пазара на труда е особено нисък, под 30 процента, в Южна и Западна Азия и Северна Африка, според ООН.

Освен това по отношение на участието в политическия живот напредъкът по отношение на равенството между половете е малък, добави ООН, отбелязвайки, че днес има само осем жени, които са били държавни или правителствени ръководители от 1995 г. насам.

Още по темата

Бой между ученички по време на междучасие, очевидци снимат без да се намесят

Предишна новина

Масовата злоупотреба с правото на убежище*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.