Оправдаха бившия СИК-аджия Пламен Дишков-Кела за убийството на месаря Димитър Стаматов-Мастара

Оправдаха бившия СИК-аджия Пламен Дишков-Кела за убийството на месаря Димитър Стаматов-Мастара
Снимка: БГНЕС

Бураският окръжен съд оправда Пламен Дишков-Кела за убийството на месаря Димитър Стаматов-Мастара, който беше застрелян с един изстрел от снайпер през 2002 година в Бургас, предава  Dir.bg

"Това е очаквана развръзка за мен. Благодаря за обективното решение на съда. Повече обаче няма да коментирам, защото има още две инстанции", каза в кулоарите на съда Дишков, който постигна пълен обрат по делото. 

През 2007 г. бившият бос на групировката СИК получи 20-годишна присъда за убийството на Мастара, но ВКС я отмени. Делото срещу Кела се гледаше задочно, тъй като успя да напусне страната ден след убийството на Мастара. Години наред Дишков беше в неизвестност, бе издирван от Интерпол, а името му се радваше на митична слава в престъпните среди.

В края на август 2011 г. той беше арестуван в Португалия и екстрадиран. Делото бе възобновено, а през 2016 г. влезе в съда, но се се проточи заради непрекъснати отсъствия на адвокатите на Кела, както и на самия него поради здравословни причини.

В понеделник магистратите обявиха за невинен и Тодор Неделчев-Недю, който бе обвинен като помагач на Дишков и който на предишна инстанция получи 16 г. затвор.

Прекият извършител - Бойко Стоянов, единствен влезе в затвора с 20-годишна присъда, но през 2015 г. беше условно предсрочно освободен.

Съдът отхвърли като недоказани гражданските искове на жената и сина на Мастара Румяна и Йордан, които искаха по 100 000 лв. от подсъдимите, както и кръвнината в размер на 150 000 лв. за майката на убития Йорданка Мавродиева.

Това е 6-ти поред съдебен състав, който гледа делото, което за втори път бе на първоинстанционно съдебно следствие.

Присъдата на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред въззивна инстанция.

Димитър Стаматов-Мастара се смяташе за близък до несебърския бос Димитър Желязков-Очите, с когото пък Кела беше във вражда.  Мастара бе застрелян в 16,45 ч. на 21 ноември 2002 г. на бул."Ст. Стамболийски" 90. Няколко дни по-късно бе задържан Бойко Стоянов, който застрелял бизнесмена от покрива на блок. Според прокуратурата Кела е поръчал убийството, като наел Стоянов срещу 10 000 долара, предадени му от Тодор Неделчев.

По време на възобновеното дело срещу Дишков Стоянов променя показанията си и твърди, че е бил притискан да натопи Дишков, а истинският убиец на Мастара бил най-добрият му приятел Мариян Георгиев-Марата, който искал да завземе бизнеса му. Марата бе застрелян в офиса си в Равда през 2005 г. , а убийството му остава неразкрито.
 

Още по темата

Али Баба с череп на гърди: Божков пусна комикс във Фейсбук

Предишна новина

Разкриха мъжете, разбили колата на зам.-главния редактор на „Монитор“

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Damnatio memoriae | нерегистриран
    3
    -2

    Те тека работи, работила е, и ще работи така наречената съдебна система у нас. Без нова Конституция с пълна изборност и мандатност на съдии, прокурори /без следователи/ никога нищо няма да се промени, тоест ще сънувате само правосъдие. И без да сложат ред в производството на дипломи "по право" ва разните ПУЦ, а всички с такива ментета - вън от бара. Милиционери, рабфакаджии, пуцаджии и прочие ... поне да се започне отнякъде. В Бургас всички са кадри на местното АОНСУ, което прогласи вселенския агент на Лангли за доктор. АМИН

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.