Оправдаха на втора инстанция бившия военен министър Ненчев за ремонта на МиГ 29


Бившият военен министър Николай Ненчев е оправдан и на втора инстанция за ремонта на руски изтребители МиГ-29, това съобщиха от Софийския апелативен съд.

Разследването срещу Ненчев започна през ноември 2016-а, малко след като Бойко Борисов подаде оставката на второто си правителство заради загубата на президентските избори.

Според прокуратурата военният ексминистър е извършил престъпление по служба, като вместо да изпълни договорите за ремонт на самолетите с руския производител, сключва договор с Полша.

Така е ощетил руската компания „РСК МиГ“ с над 48 милиона лева.

След Софийския градски съд и Апелативният оцени обвинението като несъставомерно с мотив, че не може да има вреди от пропуснати ползи.

Тримата апелативни съдии приемат, че решенията на Ненчев са били съобразени с международните ангажименти на България, насоките в развитието на Въоръжените сили, в това число и на ВВС, като основни фактори за гарантиране на националната сигурност.

По това дело показания даваха президентът по времето на Ненчев Росен Плевнелиев и настоящият държавен глава Румен Радев, тогава командващ ВВС. Плевнелиев застана зад тезата на Николай Ненчев, а Радев – на прокуратурата.

Това е второто дело срещу военния ексминистър, който беше окончателно оправдан и за договора за изработка на армейските униформи.

Това решение обаче не окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.

Каракачанов: Вотът на недоверие няма да мине, но не мисля, че правителството е стабилно

Предишна новина

Задържаха млада жена на протеста, носила демонстративно газово оръжие

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.