Оптимизацията на държавното обвинение продължава с 28 прокуратури от 1 януари 2020 година

Оптимизацията на държавното обвинение продължава с 28 прокуратури от 1 януари 2020 година
Прокурорската колегия на ВСС

Втората вълна на оптимизация на държавното обвинение ще продължи с превръщането в териториални отделения на 28 районни прокуратури, считано от 1 януари 2020 година. Това окончателно предлага Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на Пленума към кадровия орган. В първоначалния вариант, предложен от главния прокурор Сотир Цацаров, фигурираха 29 обвинения, но в крайна сметка в сряда Колегията редуцира бройката, като преди това обсъди промените и с всички засегнати от процедурата административни ръководители.

Кадровиците се оказаха разделени в мненията си относно измеренията на оптимизацията единствено във връзка с районите на Бургас и Монтана.

За Бургас вариантите бяха два. Районните обвинения в Малко Търново, Царево, Несебър, Поморие, Средец да преминат към РП-Бургас или първите две да бъдат изключени от предложението. "Считам, че оптималния вариант е към РП-Бургас да преминат Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево. Въпреки хипотетичния натиск от мигрантска вълна, в региона има достатъчно прокурори, а ако се наложи там ще бъдат изпратени допълнителни прокурори. Доколкото имаме съгласието на ръководителите на районния, окръжния и апелативния прокурор, останалите прокурори също считат, че това е оптималния вариант", посочи кадровикът Георги Кузманов.

Калина Чапкънова от своя стана изрази някои притеснения относно мащаба на оптимизацията за района на Бургас "Бяхме единодушни, че окрупняването не следва да създава особени затруднения. Опасенията ми са, че с това окрупняване и превръщането на всички обвинения в териториални отделения ще се затрудни работата на "прокуратурата-майка". Имам притеснения, че РП-Бургас ще се справи с увеличението на документооборота. Най-малкото служителите, които ще дойдат в Съдебната палата в Бургас, няма къде да бъдат поместени", заяви Чапкънова и поясни, че според нея районните прокуратури в Царево и Малко Търново трябва да останат самостоятелни на този етап. "Моята идея е да се процедира поетапно. Ако сега вземем решение само част от прокуратурите да бъдат трансформирани в териториални отделения, предлагам тези в Царево и Малко Търново да останат за по-нататък", допълни тя.

Огнян Дамянов се противопостави на това предложение и се солидаризира с мнението на Георги Кузманов. "Първият принцип, който приехме е изравняване на натовареността. За м.г. РП-Малко Търново е най-ниско натоварената прокуратурата в страната. От друга страна имаме една от най-натоварените прокуратури в страната - тази в Несебър. В РП-Царево пък няма административен ръководител от години. Колкото и парадоксално да звучи, когато обединяваш повече прокуратури, административният ръководител ще има по-голяма възможност да разпределя работата", поясни Дамянов.

В крайна сметка Прокурорската колегия се обедини, че към РП-Бургас преминават всички 5 районни прокуратури - Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево.

Обсъждането продължи с предложението, което с отнася за района на Сливен. Главният прокурор припомни позицията на административните ръководители на прокуратурите в района, която беше крайно отрицателна по отношение на предложенията за преминаване на РП-Котел и РП-Нова Загора към РП-Сливен. С десет гласа "за" кадровиците обаче одобриха предложената оптимизация. След това бе гласувано районните прокуратури във Велики Преслав и Нови Пазар да преминат към РП-Шумен, а тези в Исперих и Кубрат да бъдат трансформирани в териториални отделения към РП-Разград. Към РП-Търговище пък преминават обвиненията в Омуртаг и Попово, към РП-Перник преминава обвинението в Радомир, а РП-Елена отива в РП-Велико Търново.

Към предложението районните обвинения в Кнежа, Левски и Никопол да отидат в РП-Плевен бе добавено и това на ръководителя на Окръжния район на Плевен, а именно - към тези три прокуратури да бъде добавена и РП-Червен Бряг. Прокурорската колегия одобри варианта, предложен от Окръжия прокурор на Плевен, с което окрупнените обвинения стават четири. Районните прокуратури в Провадия и Девня вече ще са териториални отделения към  РП-Варна, а тази в бяла Бяла преминава към РП- Русе. Обвиненията в Дулово и Тутракан стават отделения към РП-Силистра. В РП-Пловдив се мести РП-Първомай, а към РП-Стара Загора пък преминават обвиненията в Гълъбово, Раднево. РП-Елхово преминава към РП-Ямбол.

Кадровиците не бяха на едно становище и относно оптимизацията на районните прокуратури в Берковица и Лом, за които бе запланувано да преминат към РП -Монтана. "Моят страх е, че в Монтана по-скоро ще създадем проблем, отколкото да решим проблем. Останалите прокуратури имат нормална сградна база, за разлика от този случай. Дали да не предприемем допълнително обсъждане?", попита Цацаров и предложи двете обвинения да бъдат изключени от процедурата засега.

Огнян Дамянов предложи районните прокуратури в Берковица и Лом да не бъдат напълно изключени от оптимизацията, а това да стане считано от 1 юли 2020 година, вместо от 1 януари следващата година. Мнозинството възприе предложението на Цацаров, с което за момента оптимизацията за района на Монтана отпада.

Така одобрените за оптимизиране прокуратури ще трябва да преминат за окончателно съгласуване с Пленума на ВСС, което ще се случи на 27 юни.

Прокуратурата за трети път изпрати на съд бившия директор на АПИ

Предишна новина

ВСС обсъди с експертите на ЕК предложенията на Данаил Кирилов за отговорността на тримата големи в съдебната власт

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 21
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #10 от " | нерегистриран":
  Окрупняването в прокуратурата и съдилищата е без алтернатива . Малките градове у нас умират и не може да се поддържат паразитни структури , па и да им се избират началничета . Половината време на ВСС отива да се занимава със селски амбиции за Оряхово , Кубрат , Ардино , Белоградчик и прочие села /в Китай село под 50 000 души се брои са малко и му се избира само селски кмет/ . В по-голяма структура - особено при днешните средства за комуникация - може по-добре да се разпредели работата , да има специализация , случайно разпределение на дела и пр. Частните фирми тези реформи ги направиха преди 20 години , колко ще чакаме в съдебната власт - не е ясно ….

  Малките градове умират, защото се закриват техните съдилища, болници, училища ... За всяко нещо трябва да пътуват по 100-200км. Пита се защо тогава да плащат данъци?

  Тъй като България е олигархия, то олигарсите са на мнение, че народа трябва да служи на тях и на държавните органи, а не държавните институции да служат на народа.  Т. нар. "големи градове" у нас са си чиста проба "големи села" във всеки смисъл на тази дума - населението е просто, диво и лишено от елементарно възпитание. Нещо съвсем различно от големите градове в Западна Европа. Някой може ли да посочи някое значимо културно международно събитие, което да се случва в наш "голям град"?  Да не говорим, че нашите "големи градове" са напълно лишени от инфраструктура за да са нещо повече от "голямо село тип Комлук". Проблемът не се усеща, защото минимум 1/3 от тези, дето им се водят население живеят постоянно в чужбина, а друга 1/4 са отишли временно, но ще останат постоянно. Иначе докато бай Тошо стреляше по границата да не бяга народа от щастието си софиянци още тогава бяха пресъхнали и на воден режим. След окрупняването вероятно софиянци ще им се наложи да пият вода от плавателния канал свързващ "столицата" с морето.

 2. 20
  Марко | нерегистриран
  10
  -2
  До коментар #10 от " | нерегистриран":
  Окрупняването в прокуратурата и съдилищата е без алтернатива . Малките градове у нас умират и не може да се поддържат паразитни структури , па и да им се избират началничета . Половината време на ВСС отива да се занимава със селски амбиции за Оряхово , Кубрат , Ардино , Белоградчик и прочие села /в Китай село под 50 000 души се брои са малко и му се избира само селски кмет/ . В по-голяма структура - особено при днешните средства за комуникация - може по-добре да се разпредели работата , да има специализация , случайно разпределение на дела и пр. Частните фирми тези реформи ги направиха преди 20 години , колко ще чакаме в съдебната власт - не е ясно ….

  Уважаеми представителю на ВСС,  Никой не споделя тази позиция,а ако копнеете за Китай и селата му мисля ,че няма никаква пречка да отидете и да се заселите в някое от тях с до 50 000 жители и да си имате "назначен селски кмет"...  Република България е Европейска страна,но в която се проведоха и продължават да се провеждат икономически и социални погроми и дори откровен геноцид по отношение на етническите българи в изпълнение на т.нар."План Ран-Ът"...

  Целта е една обезлюдяване от към "неправилния материал" и след това заемане на обезлюдените територии от "избраните"...  Отвъд Стара планина в Източна Румелия си правете каквото искате,но на север ще има "отпор" и организирана съпротива на "всяка керемида"...  А, Оряхово,Видин,Лом,Русе,Силистра,Разград и др. в момента са повече градове от т.нар."столица"...  Зимата идва ,дами и господа от ВСС. :(

 3. 19
  +- | нерегистриран
  7
  -2

  Когато Цацаров предложи нещо - приема се.

  Друг ако предложи - отхвърля се.

  Затова ли разделихте ВСС на две части?

 4. 18
  Дежурен2 | нерегистриран
  17
  -8

  Прокурорите ще обикалят из съдебните райони с личните си МПС-та и ще си плащат от джоба за това, за да се явяват по делата в различните съдилища. Същите обиколки ги чакат и разследващите полицаи, защото нали все пак трябва да докладват преписките на наблюдаващите прокурори. Много интересно как един прокурор ако има в един ден три дела в различни съдилища от съдебния район ще успее да огрее навсякъде? Качеството на работата ще се влоши, магистратите ще станат уморени и недоволни. И къде е ползата от реформата тогава? В по-малките населени места съдът и прокуратурата са символите на държавността. Къде ще остане тя, когато се закрият първо прокуратурите, после съдилищата? Къде остава достъпа до правосъдие на обикновените хора? Народа е беден. Не всеки може да пътува до областните центрове. За кого се прави тази реформа? Със сигурност не за хората, за съжаление и не за да заработи системата по-добре, защото както прочетохме закритите вече прокуратури от първата вълна през 2018та имат сериозни проблеми...

 5. 17
  Въпроси | нерегистриран
  19
  -9

  Защо в софийският апелативен район не се случва такава оптимизация? Кога ще има трета вълна? Дебати нямаше, аргументи липсваха, ПК си говореше празни приказки, само отчитане на дейност. Тези "реформи" ще се помнят и ще тежат на някой на съвестта, понеже резултата е предизвестен, дано съдийската колегия имат разума да се учат от грешките на ПК. Смешно е да спестиш по 2-3 заплати и да кажеш на това реформа...косвените загуби ще са повече от ползите... Първата вълна бяха слабо натоварени и имат проблеми сега, а тази вълна ще обърне лодката, капитана обаче няма да е на нея.. ;)

 6. 16
  | нерегистриран
  14
  -5

  Новият модел е прокуратурите да се трансформират в деребейства, а Главна прокуратура в падишахство. Местният деребей ще действа по отношение на напълно зависимите от него прокурори като самовластен феодал, освен в случаите, когато Великия падишах даде конкретни мъдри ръководни насоки. Че сега много началници и е трудно да се въздейства на всички да ръководят правилно според повелите на Великий падишах.

 7. 15
  джаба | нерегистриран
  6
  -11
  До коментар #13 от " | нерегистриран":
  В Китай не са ме канили , но ти помисли какво се случва у нас . "Градове" с население по 3000-4000 души имат съд и прокуратура . Докога ? След 10 години там ще има население по 1200-1500 души , повечето над 70 годишна възраст . Предлагаш тогава и окръжен съд ли да им открием ? Ще трябва яко да се реже и от съдебна власт , и от администрация . Има "общински центрове" с население от 500 души и "общини" от 1500 души - колкото няколко блока в Люлин . То има кмет , но прихождат и главен архитект , юрисконсулт , отдели всякакви ….провеждат се местни избори за кметове и общински съветници . Въобще играем си на "държавност" за една шепа селяни , които имат нужда не от това , а от квартален полицаи и участъков лекар . Това безумно харчене на пари рано или късно трябва да спре. Иначе в някой райони ще остане накрая само прокурора и съдията да играят сантасе …...

  силно се надявам да си от Люлин и да не излизаш извън квартала, че иначе ще трябва да я закриваме тази държава. А за Китай сериозно го обмисли, не е нужно да те канят

 8. 14
  бау бау | нерегистриран
  16
  -13

  Браво, едно хубаво нещо да свърши Цацов за целия си мандат, че ситуацията с тези прокуратури е "малко индианец, много вождове". Хайде сега - всички на тръстиката, скоро и в МВР...

 9. 13
  | нерегистриран
  22
  -9
  До коментар #12 от "До 10 нерегистриран | нерегистриран":
  я да вземеш да се преместиш да живееш в Китай, там да те разследват демократично ортимизирани прокурори

  В Китай не са ме канили , но ти помисли какво се случва у нас . "Градове" с население по 3000-4000 души имат съд и прокуратура . Докога ? След 10 години там ще има население по 1200-1500 души , повечето над 70 годишна възраст . Предлагаш тогава и окръжен съд ли да им открием ? Ще трябва яко да се реже и от съдебна власт , и от администрация . Има "общински центрове" с население от 500 души и "общини" от 1500 души - колкото няколко блока в Люлин . То има кмет , но прихождат и главен архитект , юрисконсулт , отдели всякакви ….провеждат се местни избори за кметове и общински съветници . Въобще играем си на "държавност" за една шепа селяни , които имат нужда не от това , а от квартален полицаи и участъков лекар . Това безумно харчене на пари рано или късно трябва да спре. Иначе в някой райони ще остане накрая само прокурора и съдията да играят сантасе …...

 10. 12
  До 10 нерегистриран | нерегистриран
  11
  -14

  я да вземеш да се преместиш да живееш в Китай, там да те разследват демократично ортимизирани прокурори

 11. 11
  ххх | нерегистриран
  20
  -24

  С 9 млн. население,1990 г.,Б-я имаше 700 прокурора,днес с население6 млн.500 хил. човека-2500 прокурора.Свръхвисоки заплати+осигуровки+лукс работно място,а ние само плащаме.Тотално 50% съкращение и заличаване на РП извън облястните градове.Не издържаме вече да ви издържаме.

 12. 10
  | нерегистриран
  31
  -15

  Окрупняването в прокуратурата и съдилищата е без алтернатива . Малките градове у нас умират и не може да се поддържат паразитни структури , па и да им се избират началничета . Половината време на ВСС отива да се занимава със селски амбиции за Оряхово , Кубрат , Ардино , Белоградчик и прочие села /в Китай село под 50 000 души се брои са малко и му се избира само селски кмет/ . В по-голяма структура - особено при днешните средства за комуникация - може по-добре да се разпредели работата , да има специализация , случайно разпределение на дела и пр. Частните фирми тези реформи ги направиха преди 20 години , колко ще чакаме в съдебната власт - не е ясно ….

 13. 9
  555 | нерегистриран
  30
  -11

  Голяма бомба заложиха особено на Бургас, тежко му на г-н Кирков и пчеличките му . След 10 година ще го отчетем като грешка и после още 10 години ще оправяме кашата .Но нали трябва да рапортуваме ,че сме свършили нещо , а за хората няма значение . Браво на ПК.

 14. 8
  Живял и видял | нерегистриран
  25
  -14

  И преди имаше подобен експеримент. Закриха съдилища и прокуратури за да ги разкрият след няколко години. Закриването тогава беше отчетено, като грешка. За това и ги разкриха отново. Сегашната "оптимизация" със сигурност ще доведе до голяма объркация.

 15. 7
  Опс | нерегистриран
  6
  -6

  Браво, браво, господине! Хубаво ли ти е?...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.