Организация на европейски магистрати подкрепи делото срещу Полша пред съда на ЕС

Организация на европейски магистрати подкрепи делото срещу Полша пред съда на ЕС

Организацията  на европейските магистрати за демокрация и свободи МЕДЕЛ (Magistrats européens pour la dé mocratie et les libertés, MEDEL) изрази в специално изявление подкрепа за решението на Европейската комисия да заведе дело срещу Полша пред Съда на Европейския съюз (СЕС) поради "нарушения на принципа на независимост на съдебната  власт във връзка с приемането на новия полски Закон за Върховния съд" и отправи искане до Съда за определянето на  привременни  мерки до постановяването на решение по делото, става явно от публикация на сайта на Съюза на съдиите в България. 

Организацията на европейските магистрати смята, че започналата в Полша съдебна реформа е противоконституционна и "трябва да получи силен и смел отпор от всички европейски органи и институции — правни и политически".

МЕДЕЛ също така отправя похвала към Първия заместник-председател на Европейската комисия, Франс Тимерманс, за личната му ангажираност в защита на европейските ценности и неотклонната му подкрепа за отстояване на принципа на правовата държава в Полша.

На 13 септември Пленумът на българския Висш съдебен съвет (ВСС) изрази позиция "въздържал се" по предложението на Изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) за временно прекъсване членството на Националния съвет на съдебната власт на Полша във връзка със законовите промени, които предвиждат предсрочно пенсиониране на около 1/3 от върховните им съдии, поради което и председателят на Националния съвет на съдебната власт на Полша Лешек Мазур изпрати благодарствено писмо до представляващия ВСС Боян Магдалинчев, в което се посочва, че позицията на България се разглежда като "жест на добра воля" от полския кадрови орган.

Още по темата

ВСС търси юрисконсулт, който да помага за движението на обществените поръчки

Предишна новина

Подсилват ефективното отнемането на имущество от престъпна дейност

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  2
  -1

  Истината е , че няма такива практики в европейските държави, а те бяха наложени само в източноевропейските, като опитните зайчета на сорос и разни нпо-та, на всевъзможни геополитически интереси, за които бяха лесна хапка. Сега дали ще им позволят да се отлюспят от хватката е друг въпрос, но много моля да не ми размахват ДОБРИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРАКТИКИ , защото те не са такива.

 2. 1
  | нерегистриран
  2
  -1

  Просто Полша, Унгария и |Румъния искат да си върнат нормалността, защото от протестърските РИФОРМИ се стигна както до нашата велика КАК. Нагледен пример за създаденото недоносче под заръката за реформи, което правилно е определено като Франкещайн от Даниела Марчева. Стигна се до възможността член на КАК,/съдията от Търговище/ да се атестира от същата КАК, в която участва, да получи максимален брой точки и да бъде класиран в конкурса за ВКС от същата тази КАК, на която е член. Ето заради такива недомислици, под формата на добри европейски практики, тези три държави искат връщане на нормалността.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.