Осем членове на Съвета за съдебната реформа поискаха извънредно заседание


Извънредно заседание на съвета за съдебна реформа поискаха осем негови членове. Искането е до правосъдния министър Цецка Цачева, която е председател на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, съобщава dnevnik.bg.

Искането е отправено от Съюза на юристите в България, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, СНЦ " Сефита", сдружението "Център за неправителствени организации в Разград", Националната мрежа за децата, Програмата за развитие на съдебната система и Българския институт за правни инициативи.

Повод за него е внесеният от група народни представители миналата седмица проект за изменение на Закона за съдебната власт. Той предвижда по-високи заплати на работещите магистрати в специализираните структури, което според някои юристи и неправителствения сектор ще превърне тези институции в специални и извънредни.

Членовете на съвета искат и да се създаде работна група, която да се занимае с Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право".

Съветът бе създаден през януари 2016 г. с Постановление на Министерския съвет. Част от правомощията на съвета са да обсъжда предложения за промени в нормативните актове, свързани с изпълнение на стратегията, както и да координира политиките за прилагане на стратегията.

Осемте организации припомнят, че искане за свикване на извънредно заседание на съвета може да бъде направено от 1/3 от неговите членове. Заради съкратените срокове за предвижване на законопроекта в Народното събрание пък организациите са поискали от министъра на правосъдието да свика съвета във възможно най-кратък срок.

Даниела Дончева поиска да я проверят

Предишна новина

Лозан Панов се включи в атаката срещу председателя на Апелативен съд - София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.