Осем години затвор за шеф на ДСК

Осем години затвор за шеф на ДСК

Софийският градски съд (СГС) осъди на осем години затвор бившия председател на ДСК Бистра Димитрова.
Според обвинителния акт в периода 19 май 1995 – 15 юли 1996 г. като шеф на ДСК Димитрова не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното й имущество и без надлежна проверка е сключила необезпечени договори с Първа частна банка АД, Агробизнесбанк, Бизнесбанк, Туристспортбанк и Добруджанска търговска банка.
В резултат на действията й е разпиляно имущество на ДСК на стойност 12 942 000 000 неденоминирани лева.
По обвинението за сключване на неизгодни сделки с "Фикс плюс – финансова къща" АД като председател на ДСК Бистра Димитрова също беше призната за виновна за продажба на държавни дългосрочни облигации емисия 94/97, в резултат на което е настъпила загуба от 2 669 296 лева.
Бистра Димитрова е оправдана по обвинението, че като председател на ДСК е превишила правата си в полза на Първа източна международна банка с разрешение за необезпечени кредити на стойност един милион и половина лева към 2008 година.
Съдът лиши от правото Бистра Димитрова да заема за 11 години следните държавни длъжности: управител, подуправител или член на УС на БНБ; член на управителния или надзорния съвет или съвет на директорите на Българската банка за развитие; заместник-министър; областен управител; председател на държавна агенция; председател на държавна комисия; изпълнителен директор на изпълнителна агенция; всички длъжности, определени като ръководни съгласно Единния класификатор на длъжностите в администрацията.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.
 

 


 

 


ВАС отправи преюдициално запитване до СЕО

Предишна новина

Потвърдиха присъдата на Куйович

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.