Осем от наркобандата на Иван Йосифов, планирали покушения над прокурори, се признаха за виновни

Осем от наркобандата на Иван Йосифов, планирали покушения над прокурори, се признаха за виновни
Иван Йосифов

Осем от общо 18-те обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици, силови действия и приготовления за покушения над прокурори и полицаи, се признаха за виновни. Те са поискали и споразумения с обвинението, приемайки ефективни наказания, съобщиха от прокуратурата.

Наркогрупата, на която са били членове осемте подсъдими, е била ръководена от Иван Йосифов, който е син на известния кримигерой Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския, както и от Петко Стоянов. Участниците в нея бяха задържани на 27 юни 2018 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София и Софийска област. Тогава стана ясно, че бандата е готвела и убийства и побои на прокурори и полицаи, като за целта е имала цял списък с имена на служители на МВР и на Специализираната прокуратура.

След споразумението с държавното обвинение, единият от организаторите – Петко Стоянов е получил присъда от четири години затвор. Останалите, признали участието си в престъпната структура (наричана от самите участници "Фирмата"), са получили, съответно: 3 години и 6 месеца затвор за един от тях, 3 години за други двама, а останалите - 2 г. и 10 месеца, 2 г. и 6 месеца, 2 години, 1 г. и 6 месеца. Наложените наказания са окончателни и вече са приведени в изпълнение.

Петко Стоянов обаче остава подсъдим по делото в Специализирания наказателен съд, след като е отказал да признае участието си в приготовления за убийство на двама прокурори от Специализираната прокуратура и служител на МВР, за което е обвинен заедно с Иван Йосифов и неговата "дясната ръка" Стефан Гевгелийски.

Освен срещу Стоянов, делото в Специализирания наказателен съд ще продължи срещу останалите 10 лица, обвинени за участие в престъпното сдружение и за различни вторични престъпления.

Според доказателствата, предоставени от държавното обвинение, бандата е действала от началото на 2018 година, като целта й е била производство, преработка, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества и прекурсори. Предлагала е цялата гама от наркотици - марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази, като част от тях е произвеждала сама. Не след дълго се формирала и крайната й цел - да завладее наркопазара в София и да постигне големи печалби. За целта в структурата били привлечени хора, които като да доставят наркотични вещества на едро, да работят като "дилъри" на групата, да транспортират "стоката" до крайни клиенти, да извършват силови и наказателни действия над конкуренти и нелоялни партньори, както и други лица, които са пречка за дейността - в т.ч. служители на МВР и магистрати.

Мирослава Тодорова – ключова част от пъзела на Прокопиев в съдебната власт*

Предишна новина

Проф. Герджиков: Единодушното издигане на Гешев ми дава надежда

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.