Осем търговци на кръв, заплашвали нуждаещ се от кръводаряване за свой близък, са задържани за 72 часа

Осем търговци на кръв, заплашвали нуждаещ се от кръводаряване за свой близък, са задържани за 72 часа
Кадри от ареста на двама от обвиняемите търговци на кръв, снимка:ПРБ

Осем търговци на кръв, заплашвали нуждаещ се от кръводаряване за свой близък, са задържани за 72 часа, съобщиха от държавното обвинение.

Софийска районна прокуратура (СРП) е образувала досъдебно производство срещу тях за това, че заплашвали гражданин, нуждаещ се от кръводаряване за свой близък. В репортаж на национална телевизия, излъчен на 30 март 2020 г., са били изнесени данни за действия на непознати лица в района на Националния кръвен център.

Незабавно след излъчване на репортажа, СРП, съвместно със служители на СДВР, са установили лицата, участващи в излъчения материал. В хода на разследването е била изяснена самоличността на двама от тях, отправили заплахи срещу жената, търсеща кръв. В сутрешните часове на 31 март 2020 г. са били открити и задържани още шест лица, за които са налице доказателства, че са се опитвали да предоставят кръв срещу заплащане на нуждаещи се лица пред Националния кръвен център.

На 01 април 2020 г. наблюдаващият прокурор от СРП е привлякъл към наказателна отговорност А.Р., Ц.С., К.З., М.Р., С.С., Н.С., К.К. и С.Р. за извършено престъпление по чл. 349а, ал. 2, вр. ал. 1 НК (нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв), като деянието е извършено с користна цел). Участниците в репортажа - Ц.С. и Н.С., са били привлечени в качеството на обвиняеми и по чл. 143, ал. 1 НК (принуда). Всички са задържани за срок до 72 часа, след което държавното обвинение ще внесе в съда искане за определяне спрямо тях на мярка за неотклонение "задържане под стража". Въпреки че обвиняемите не са осъждани, мотив за изготвяне на искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е изключително високата обществена опасност на деянията на фона на усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното извънредно положение.

"Софийска районна прокуратура използва случая да припомни, че държавата се намира в извънредна ситуация, която изисква активност и солидарност и призовава всички граждани, които имат възможност да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения", посочват от прокуратурата.

Прокурорската колегия спря дисциплинарките до края на извънредното положение

Предишна новина

Обидата и клеветата според препоръките на доклада по правата на човека и през призмата на 37 държави

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  въпроси | нерегистриран
  1
  0

  Може ли да ми посочите ,къде пише,че ако твой близък се нуждае от операция трябва да носиш бележки,че си осигурил съответния брой кръводарители?

  Или няма такава практика, а?

  Задължение на държавата е да осигури кръвта, а не на близките на лице пред операция.

  Та отново питам-къде пише,че е задължение на роднините на лице пред операция да осигурят кръв? Записано ли е някъде, или това е творческа денйост на болницата. Ако роднините на осигурят кръв-какво се случва, а провежда ли се операцията?

 2. 4
  | нерегистриран
  6
  0

  2-ро районно е на 10м. от Центъра за кръводаряване, а тези цигани от много години безчинстват там..

  !!!

 3. 3
  йорист | нерегистриран
  5
  0

  На тия гнусни роми, защо не им ударите по сто тояги на голо? Било трансплантация, не било трансплантация, големи йористи станахте, бе. Да не дава Господ да имате нужда от кръв и един такъв гнусен ром да изнудва и заплашва близките ви. Как ли бихте постъпили, а?

 4. 2
  | нерегистриран
  4
  -1

  Кръвта, че е особена съединителна тъкан, е .Но законите са два различни

  Кръвта не е тъкан по смисъла на Закона за трансплантациите на органи, тъкани и клетки.

  . "Тъкан" е група от еднородни по структура и функции телесни клетки, която е съставна част от орган или има възможност да регенерира"  ЗАКОН ЗА КРЪВТА, КРЪВОДАРЯВАНЕТО И КРЪВОПРЕЛИВАНЕТО  Чл. 46. Който в нарушение на разпоредбите на този закон извърши сделка, включително за внос или износ на кръв или кръвни съставки, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба 1000 лв., а при повторно нарушение - с глоба 10 000 лв.  А, че не са за медали, не са.

 5. 1
  | нерегистриран
  2
  -6

  Какъв чл. 349а... да не би преливането на кръв да е трансплантация? Изрично пише в закона за трансплантанция, че даряването и преливането на кръв НЕ Е транснпалтанция.

  Явно някой в СРП много иска да се хареса на главния прокурор

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.