Още един колега на Желяз Андреев е призован на разпит от властите във Флорида

Още един колега на Желяз Андреев е призован на разпит от властите във Флорида

След освобождаването от ареста на Желяз Андреев, за когото американските власти настояват да бъде екстрадиран в САЩ, още един негов колега е призован за разпит във връзка с воденото разследване от властите във Флорида за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, съобщава БНР. По-късно ще стане ясно дали и за него е поискано да бъде екстрадиран в САЩ. 

Междувременно в ефира на радиото адвокат Златка Стефанова, защитавала Гергана Червенкова, която преди шест години също беше в процедура по екстрадиция по искане на САЩ, коментира случая с Андреев. Дори българският съд да откаже да екстрадира Желяз Андреев, решението няма да бъде окончателно.

"Производство по екстрадиция е така замислено, че то е сътрудничество между държавите за предаване на дадено лице за съдене или за изпълнение на наказанието в друга присъда. Със САЩ ние имаме договор за правна помощ и поради това такава екстрадиция може да бъде извършена, при положение че са налице основания в нашия закон за екстрадицията и за европейската заповед за арест. От тези екстрадиционни производства най-важното е проблемът, който има лицето - в случая Желяз Андреев, да бъде решен в Съединените американски щати, т.е. трябва да се работи с адвокат и там, защото дори нашият съд да откаже да предаде Желяз Андреев, САЩ могат да поискат отново той да бъде предаден малко след отказа. Решението на съда за отказ за екстрадиция не е окончателно. Нашият съд има върху какво да разсъждава, но не и върху виновността, и, разбира се, основният въпрос е дали има двойна наказуемост и той ще бъде преценен в производството по същество", каза адвокат Стефанова. 

"Двойната наказуемост е наказание, предвидено за едно и също престъпление в двете държави", каза тя и поясни: "Тук този въпрос се поставя във връзка с това дали ембаргото, което е било наложено от САЩ на Сирия, може да се счита за престъпление в България, защото към онзи момент – 2013-2014 година ЕС и България не са били наложили ембарго на Сирия, но от мотивите на първоинстанционния съд не могат да се правят изводи за основното производство". 

Стефанова подчерта, че етапът е начален, не са представени все още и всички документи, а е възможно да не са предоставени все още и текстовете на американския закон, да се види към кои престъпления се приравнява. 

Протести в защита на 29-годишния Желяз Андреев ще се проведат тази вечер пред Съдебните палата в София и Добрич. Те са организирани от негови приятели в социалните мрежи с призив да не се допусне той бъде екстрадиран в Съединените щати по искане на прокуратурата във Флорида.

Протестите бяха насрочени преди окръжният съдия от Добрич Атанас Каменски да пусне на свобода Желяз Aндреев с мотив, че позицията му в разследваната за нарушаване на ембаргото срещу Сирия фирма "АВ Троникс" е била с обслужващ характер, а липсват доказателства, че той е извършил умишлено закононарушение. И още - българското законодателство не борави с понятието "заговор за престъпление и измама към САЩ". 

Младият мъж е на свобода с мярка за неотклонение "подписка", която прокуратурата има право да протестира. 

"Чувствам се удовлетворен за момента", каза след няколко денонощия в ареста Желяз Андреев и се въздържа от коментар ще разреши ли българският съд той да бъде върнат и съден в САЩ. 

Междувременно днес от Външно министерство съобщиха, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов са предприети спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с Желяз Андреев. По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София, Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев поиска спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

От ведомството припомнят, че екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г.

На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България. Конкретното искане за екстрадиция на г-н Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. МВнР припомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Още по темата

СГС се обясни за преюдициалното запитване до Съда на ЕС

Предишна новина

Стартира процедурата по реконструкция на новата Съдебна палата за специализираното правосъдие

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Точно! | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  То и срещу арестуването на доктора, дето беше убил крадец нападнал го в дома му имаше протести, ама Бойко и Цецка за крадците и трафикантите са баща и майка, а за обикновените хора в България са зла мащеха.

  Ама тройната са подписали и ратифицирали! В лицето на Миглена Тачева, днес начело на НИП-а. Този джендър трябва спешно да бъде изритан от държавната софра! За простотия и тъпотия.

 2. 2
  RRR | нерегистриран
  3
  0

  ПР-то върви с пълна сила.

 3. 1
  | нерегистриран
  4
  0

  То и срещу арестуването на доктора, дето беше убил крадец нападнал го в дома му имаше протести, ама Бойко и Цецка за крадците и трафикантите са баща и майка, а за обикновените хора в България са зла мащеха.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.