Още една жена плати с живота си дебелокожието на МВР


"Заканите за убийство сами по себе си са престъпление. Въпросът е, ако ние, а и не само ние, си бяхме свършили работата, дали щеше да се стигне до това".

Това са думи на главния прокурор Сотир Цацаров отпреди малко повече от месец на пресконференция на 11 юли. Тогава медиите бяха извикани, за да им се разкаже какво е правила прокуратурата по многобройните жалби срещу Стефан Станев, обвинен за убийството на приятелката си Виола Николова няколко дни по-рано. Отговорът беше прост - нищо. Нито прокуратурата, нито полицията. Тогава главният прокурор обеща да накаже подчинените си, които не са си мръднали пръста по жалбите срещу един очевидно опасен човек, който в крайна сметка извърши жестоко убийство.

Сега, дали заради отпускарския месец, или по друга причина, главният прокурор мълчи. А има причина да проверява и да мисли за наказания - преди няколко дни в столичния квартал "Лагера" бе убита млада жена. Стрелецът - съпругът й. Местопрестъплението - заведение. Свидетели - толкова, за колкото би си мечтал всеки следовател. Извършителят също е мечта - веднага след стрелбата сам се предава. МВР с гордост може да запише този случай в графата "Разкрити".

Стрелецът вече е в ареста, но от МВР и прокуратурата мълчат и не се хвалят с разкритото престъпление. Защо ли? Може би защото мъжът стреля с пистолет, който е трябвало да му бъде отнет преди 9 (!!!) години. Разрешителното за него е изтекло през 2008 г. А през последните две години убитата жена е подала четири жалби срещу съпруга си, който е заплашвал да я убие, тормозил я е, опитвал се е да я прегази с колата си.

В жалбите си е записала, че мъжът е въоръжен. Получила е нула внимание и от МВР, и от прокуратура. Големите професионалисти от полицията не са си направили труда да разровят

дори собствената си информационна система

Защото в нея е записано кой има разрешително за оръжие, кога изтича и т.н. Има цяла служба, която се занимава с това. Казва се "Контрол на общоопасните средства", или КОС. Там има информация колкото си щеш. Само да имаше кой да я потърси. И да му мине през главата да си свърши работата и да изземе това незаконно оръжие.

Да се говори за формален подход от страна на институциите в този случай, е просто смешно. Това е цинизъм и дебелокожие на ужасно висока цена. Платена от жертвите на престъпления, разбира се, не от институциите. На тях не им пука особено. Кой знае колко още подобни преписки са смотали из чекмеджетата си.

В подобни случаи хора, които разчитат на МВР, прокуратура и съд, на практика нямат никакъв шанс. И да пишат, и да крещят, няма кой да ги чуе. Извършена е проверка, отговарят им: Знаем за случая. Извършителят е неизвестен. И какво от това? На убитата жена са й трябвали цели 2 години само за да получи ограничителна заповед от съда, че човекът, който я заплашва, не бива да я приближава на по-малко от 100 метра.

Ползата от това е била никаква. Нейни приятелки разказаха какъв е бил отговорът на МВР, когато жената им се обаждала, за да сигнализира, че съпругът й нарушава заповедта. "Каза: Няма смисъл да им звъним, защото те ми казаха, че трябва да го задържа. Как да го задържа, аз не мога да го задържа. Какво да му кажеш: "Чакай, недей да правиш еди-какво си".

Как изобщо на някого му идва на ума,

че жертвата трябва да задържи насилника си,

за да може полицията да й помогне?! Следващата крачка е от МВР да започнат да съветват жертвите да си купуват оръжие и просто да стрелят първи. Може и незаконни пистолети. Полицията няма да има нищо против, дори изобщо няма да разбере.

"Вечерта, преди да се случи това престъпление, ме попита: "Дали да не им напиша отдолу на листа: "Чакате да ме убие, за да направите нещо ли?", разказа още приятелка на убитата. С това подозрение горе-долу се изчерпва професионализмът на т.нар. правоохранителни органи.

Всички тези въпроси изобщо не стоят на дневния ред на разследващите. За тях станалото е станало и колкото по-бързо се забрави миналото, толкова по-добре. "Сега" попита Софийската районна прокуратурата какво е правила по жалбите на убитата. Не отговориха. А от МВР казаха, че не могат да дадат информация, защото вече се водело разследване под надзора на прокуратурата.

Любопитно е колко време ще им отнеме това разследване. Това убийство е почти изцяло заснето с телефона на приятелка на пострадалата. Има кадри, на които се вижда как мъжът вади пистолета. Същият, за който няма разрешително още от 2008 г.

Пуснаха от ареста майката, изоставила бебето си в парк

Предишна новина

Таяни иска европейско ФБР срещу ИД

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.