Осиновените деца в Италия не са били насилвани в България

Осиновените деца в Италия не са били насилвани в България
Калин Каменов

За по-малко от 48 часа българските власти провериха дома за деца, лишени от родителска грижа в село Страхилово и заключиха, че не е възможно там да е имало сексуално насилие върху настанените деца.

Проверката бе провокирана от публикация на италианското списание "Еспресо", която се позовава на разказите на три деца на възраст 8, 10 и 11 години, осиновени от италианско семейство. Децата разказали на осиновителите си, че са били подлагани на сексуално насилие. В публикацията се казва, че за шест години над 100 деца са станали жертва на сексуално насилие.

Децата разказали, че някои от по-големите възпитаници на дома - на 12-13-годишна възраст, всяка вечер влизали в стаите на по-малките, биели ги и ги изнасилвали. Децата от дома били жертва и на възрастни педофили, които през почивните дни ги водели в хотел-дискотека и с бой и заплахи ги заставяли да проституират. При осиновяването на трите деца пък директорката на дома ги е заплашила, че ако разкажат какво се е случвало, ще бъдат върнати в България.

В публикацията се казва още, че става дума за дом, който е в близост до София, но директорът на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов обясни днес пред БНТ, че единствено от дома в село Страхилово са осиновени 3 деца от италианско семейство, които са на приблизително същата възраст. Директорката Светла Петрова пък заяви, че не припознава поверения ѝ дом в публикацията, защото в селото нямало нито барове, нито дискотеки, а най-големите деца, настанени там са 11-годишни. В дома работели и само трима възрастни мъже – шофьор, охранител и огняр, които обаче нямали достъп до децата.

"Публикациите в италианската преса за насилие над деца в дом за сираци в България са клевета и измислица. Децата там са на възраст между 3 и 11 години и са под денонощно наблюдение от своите възпитатели", каза Каменов. Версията на ДАЗД е, че обвиненията по всяка вероятност не са измислени от децата, а от новите им родители в Италия. По думите на Каменов, най-вероятно става дума за манипулация на един осиновител, продиктувана може би от неговата неподготвеност да се справи с три деца на възраст между 8 и 11 години.

"Ние сме поискали съдействие от италианските социални власти и италианските разследващи органи, за да разсеем и най-малкото съмнение за евентуалното насилие над децата", допълни директорът на ДАЗД пред БНТ. В Италия обаче с децата вече работели психолози, които са на мнение, че разказите са достоверни.


Порнокомпании в САЩ се борят срещу закон, задължаващ актьорите да работят с презерватив. Според тях новият закон на Лос Анджелис, който задължава порноактьорите да използва презервативи по време на работа, нарушава конституционното право на свобода на сло

Предишна новина

След 30 години баща отмъщава за смъртта на дъщеря си

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Въпрос | нерегистриран
  0
  0

  Не знам дали не са се насилвали помежду си (малки от големи), но се питам: а възрастните в дома как ги проверихте? Щот те ще си кажат сигурно!

 2. 3
  Цецо | нерегистриран
  0
  0

  Тоя педофил от снимката не знае ли че мангалите раждат на 11 годишна възраст?!

 3. 2
  х | нерегистриран
  0
  0

  Аз пък познавам няколко младежи, израснали в български интернат, които също (без да имат никакъв интерес)признават, че са били изнасилвани от по-големите в дома.

 4. 1
  Радио Ватикана ... | нерегистриран
  0
  0

  Ватикана разследва 4000 случая на сексуално насилие над деца.
  Кардиналите свикват конференция по проблемите на църквата с насилието над деца.
  В последните 10 години Ватикана е разследвала над 4000 случая на сексуално насилие на свещеници над деца.
  Стряскащата статистика бе оповестена от американския кардинал Джоузеф Уилиам Левада. Цифрите сочат, че в последните 10 години сексуално насилие е упражнявано на над 400 деца годишно. Това означава, че за последните 10 години всеки ден по едно дете е било насилвано сексуално от католически свещеник.
  Това принуди Папа Бенедикт XVI да се срещне с жертвите и да им се извини. Той напомни, че католическата църква е задължена да предава свещениците-педофили на полицията и властите.
  В Ирландия, както и на други места, е имало случаи, в които свещениците са си „премълчавали”, за да защитят църквата.
  Папа Бенедикт разпореди Апостолическа визита в Ирландската католическа църква след две поредни оплаквания за злоупотреби. Конференцията се нарича „Към спасение и обновление”. На нея се очаква да присъстват над 100 висши сановници, както и представители на клира от цял свят.
  Папата призовава към „цялостно обновление” на църквата и помощ за жертвите на насилие от свещеници, напомни Кардинал Левада. Той призова всички свещеници да откликнат на трагедията на децата по християнски.
  Организациите на жертвите се оплакаха, че това е само „рекламна кампания” и призоваха Ватикана към разкриване на престъпниците.
  „Колко срещи, ще бъдат необходими на Рим, за да стане ясно, че сексуалното насилие над деца е престъпление и престъпниците трябва да бъдат наказвани?”, коментират от МОНС (Мрежа на оцелелите насилени от свещеници)
  „След дългогодишни обещания, срещи и извинения Ватикана отказва да направи дори най-простото: да разкрие досиетата на сексуалните престъпници.”
  Скандалът избухна преди повече от 18 месеца с публичната поява на оплаквания в Ирландия, Белгия, Швейцария, Австия и Германия. Дори Папа Бенедикт е бил замесен в скандала след обвинения в прикриване на колега-педофил по времето, когато все още е бил свещеник в Мюнхен.Скандал за милиарди тресе Ватикана.От САЩ до Австралия “бум” на оплаквания от блудства на католически попове с малолетни.По въпроса за педофилията сред католическите свещеници е в сила законът “омерта” на мафията. Тоест пълното мълчание за всичко, което тяхната “Коза ностра” върши…

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.