Основни свидетели по делото "Октопод" дадоха показания пред специализирания съд


Бившият охранител на Алексей Петров Пламен Устинов, който беше съсечен с брадва през ноември 2015 г., и бившият бизнес партньор на основния подсъдим по делото "Октопод" Валентин Шотев дадоха показания днес пред Специализирания наказателен съд по делото "Октопод". Подсъдими в процеса за организиране на престъпна група освен бившият съветник в ДАНС, който е сочен за неин ръководител, са Антон Петров-Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов.

Свидетелят Пламен Устинов, бивш кадър на НСО и охранител на Петров, разказа пред съда за времето, пред което работил за бившата барета. Той често виждал Георги Цветанов (основен свидетел по делото, който почина в катастрофа в деня, в който Устинов бе съсечен с брадва), тъй като имал бизнес отношения с Петров и също така му дължал пари, за което бил притеснен. Според Устинов заради неуредени сметки бил отнет автомобила на Цветанов. Свидетелят разказа още за това как Петров му бил казал "нямаше те тук да видиш как го обработих с една лопата", като визирал нанесен побой над Цветанов. Освен това Устинов заяви пред съда как непосредствено преди ареста на Петров му била предлагана изгодна работа, за да не свидетелства по делото. Той допълни, че освен опита за убийство, при който бе съсечен с брадва, е бил нападнат от същия човек – Румен Орлинов – в края на февруари тази година. Устинов поясни, че получавал и заплахи, че ще бъде убит пред очите на семейството си.

Пред съда Шотев разказа за познанството си с Петров – как имали общ имот от края на 1996 или 1997 г. до 2007 или 2008 г., който разделили с доброволна делба след срив в отношенията им. След като не можа да си спомни подробности около това защо бизнесменът Георги Цветанов е бил "психически разстроен" след среща с Петров, съдът прочете показанията му, дадени в хода на досъдебното производство. От тях стана ясно, че Шотев срещнал случайно Цветанов плачещ и с окървавен нов след негова среща с Петров. Той му разказал как бил бит и малтретиран от подсъдимия. "Ако тогава съм го казал, съм си го спомнял", заяви Шотев, който посочи, че има здравословни проблеми, заради които му се губят спомени.

Делото "Октопод" започна преди близо четири години в Софийски градски съд (СГС), като беше разпределено на съдия Румяна Ченалова малко преди съдийката да бъде преместена да правораздава в Търговското отделение на съда. В началото на тази година съдия Ченалова беше отстранена заради започнато дисциплинарно производство срещу нея по повод скандалния казус "Белведере" и така делото трябваше да започне отначало. До този момент по процеса бяха проведени 75 заседания, разпитани бяха 180 свидетели, 31 вещи лица и близо 15 пострадали.

След отстраняването на Ченалова делото беше разпределено на нейния колега съдия Атанас Атанасов, който го прекрати на 1 април тази година с мотив, че делото трябва да се разглежда от спецсъда. Съдия Атанасов аргументира решението си с влезлите в сила промени в НПК, в които е регламентирано, че делата срещу организирани престъпни групи са подсъдни в специализираните съдилища.

Цветан Василев отново се явява пред съда в Белград днес

Предишна новина

Разследват палеж на кола на опонент на кмета на Галиче

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Спец | нерегистриран
    4
    0

    Май му спори делото в спец съда,а?Кой ще каже нещо лошо за него?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.