Оставките могат да станат и 5


Имам претенции към още министри. Тази реплика на Бойко Борисов пред младите от ГЕРБ в събота стресна останалите 17 министри от третото му правителство. Поне до 9 септември министрите ще са тревожни, ще вървят залагания за влизащи и отпадащи играчи, тъй като идната седмица премиерът ще бъде в Австрия и Израел. Най-вероятно ремонтът на правителството в крайна сметка ще засегне още двама министри, прогнозират в ГЕРБ. Междувременно се заговори за сериозно напрежение около оставката на строителния министър Николай Нанков. Много кметове, сред които и червени градоначалници, настоявали той да остане в правителството, тъй като бил най-успешният строителен министър.

В понеделник Борисов ще събере коалиционните си парньори от "Обединени патриоти", за да им представи кои 3-ма ще сменят подалите оставки Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. Техните заместници вече били набелязани. Засега се знае само, че ще са от ГЕРБ и ще бъдат експерти. Борисов не пожела вчера да назове нито едно от новите имена, за да ги представи първо пред кабинета.

"Най-големият враг на ГЕРБ сме си ние самите и когато допускаме грешки, съм безкомпромисен. Струва ми безсъние и нерви. Хората, които отстраняваме,са  кадри, допринесли много, но идва момент, в който трябва да се разделим. Защото ние не сме БСП. Два пъти в мандат на БСП падат банки. Виждате, навсякъде, където възникне проблем, изникват скрити клетки, които веднага провокират", каза още Борисов.

Премиерът нарече Нанков "прекрасен специалист", но той не може да остане след смъртта на 17 души. "Може ли ние да обясним на хората, че пет писма са пратени и нямаме сила да идем и да ги накараме да ремонтират пътя? Щели сме да загубим гаранциите. Сега загубихме 17 човека. Ще иде и ще се разхожда там на пътя, ако трябва, докато не си свършат работата. Т.е. трябва да сме непоклатими", каза Борисов. И допълни: "Можеше ли регионалното министерство да наложи сила, да отиде да извика прокурори и полицаи, да спре пътя? Можеше. Не го е направил, затова ще си носи политическата отговорност. Чрез министъра трябва да си понесем политическа отговорност и новият да не допуска това нещо".

По повод новия орган, който предстои да бъде създаден, за да следи за пътната безопасност, Борисов заяви: "Дали ще е агенция, или комисия, няма значение. Факт е, че трима министри отговарят и това се е случило, и се размива отговорността. За да не се размива, ние трябва да си понесем тази политическа отговорност - че се е случило при нас, и изобщо не трябва да се влиза при темата, че и при другите се е случвало. Ние не искаме да приличаме на другите, искаме да сме европейска партия и като има проблем, да носим отговорност. Не мога да допусна да се хвърля сянка върху цялото управление заради една или друга грешка."

Това ще е първата голяма рокада в кабинета "Борисов 3". Още през юни в парламента залагаха кога премиерът ще махне вътрешния министър Валентин Радев и се оглеждаха за по-достоен негов заместник. БСП обаче направи "услуга" на Валентин Радев с акцията за вота на недоверие за сигурността и на практика закрепи целостта на кабинета.

На форума на младежкия ГЕРБ във Варна като лектор присъства и бившият финансов министър на Борисов Симеон Дянков. Тъй като Борисов няколко пъти го спомена в изявлението си, по-късно се наложи да уточнява, че Дянков няма да става отново министър.

Премиерът по повод фалшивите новини: Казах му на Цветанов, ако си е наше това бебе, да си го гледаме, демографска криза е

За фалшивите новини, с които го атакуват и създават напрежение в обществото, говори пред младежите от ГЕРБ във Варна премиерът Бойко Борисов.

"Пускат една новина и после я наслагват. Първо имах имение в Лос Анджелис, никога не съм ходил там. После дъщеря ми летяла там с 200 км/ч с "Бугати", а тя, милата, лежи у нас бременна в 8-ия месец. После диаманти имах, то не беше остров в Гърция, та къща в Испания, какво ли не. Обвиниха ме, че предаване от Нова телевизия съм свалил, нито искам да ги видя, нито да ги чуя - Бог ми е свидетел. Хващат някакви сайтчета анонимни там няколко човека и почват с компромати и фалшиви новини", разказа Борисов, а залата избухна в смях.

Той припомни и историята на заместника му Цветан Цветанов още от времето, когато се създавала ГЕРБ. Тогава бе пуснат слух, че той очаква извънбрачно дете от търновка. "Аз му казах, ако си е наше, да си го вземем и да си го гледаме, демографска криза е. И това неговото, малкото, вика: Татко, дай да си го вземем и да си го гледаме", спомни си Борисов.

Цветан Цветанов доразсмя младежите с допълнение към историята: "Раждане нямаше, разбира се, но си спомням как септември отивам на Деня на независимостта там и една майка с бебе в кенгуру иска да се снима с мен, а аз ѝ казвам "А, не, моля ви, кой знае какво ще пишат после на тази снимка". 

Задължителните колани влизат още в понеделник в парламента

Още в понеделник да бъдат внесени в парламента законовите текстове, които да задължат превозвачите да оборудват с колани всички превозни средства. Това поиска Бойко Борисов, заричайки се, че няма да има повече компромиси.

Първото заседание на парламента за есенната му сесия е свикано за 4 септември следобед. То се води извънредно. Това обаче не пречи законови поправки да бъдат внесени от депутати от управляващите и в понеделник.

Задължителното поставяне на коланите в автобуса ще бъде част от Закона за пътищата. В момента всички автобуси, произведени след 2008 г., имат задължително колани, за останалите обаче няма такова изискване.

В междуградските рейсове задължително ще трябва да се монтират и видеорегистратори, които да следят и записват както пътната обстановка, така и действията на шофьорите. "Колко години говорим за коланите в автобусите. Какво ни се отговаря? Първо започват от бранша: "20 хил. автобуса има и едни не са приспособени за колани". Питам по-важно ли е да се иде на екскурзия и дали да се остане жив? От 20 хил. автобуса могат да станат 5 хил. Да си сложат нови седалки", категоричен бе премиерът. "Ако искаш да караш, слагаш колана", отсече Борисов.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че поправките за задължителните колани ще бъдат приети от Народното събрание спешно. 

Поредна нощ на протести в Кемниц

Предишна новина

20 000 лв. парична гаранция за сина на Маринела и Ветко Арабаджиеви

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.