Оставките в градския съд: Решителността им се сломи


Скандалите около избора на председател на Върховния административен съд и членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота засенчиха една не по-малко важна новина от съдебната система. На 14 септември председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов и един от заместниците му - Биляна Балинова, подадоха оставки. Двамата не напускат само административните си постове, но и излизат от съдийството. Топалов е председател на най-големия окръжен съд в страната, където се гледат ключови дела, от лятото на 2015 г., т.е. той дори не е преполовил 5-годишния си мандат. Оставките на двамата влизат в сила на 2 октомври и вече са гласувани от Висшия съдебен съвет. Той нямаше как да откаже да ги пусне.

Няма скандал или натиск. Мотивите за оставките са лични и двамата не дължат обяснение никому. Това твърдят съдии, близки до двамата напускащи.

И макар оставката да е личен акт, който няма нужда да се мотивира публично, версиите около действията на двамата съдии няма как да не се разроят, докато не дадат обяснение, което звучи правдоподобно. Като се започне от хипотезата, че председателят и заместниците му се чувстват неразбрани и без подкрепа от колегите си в градския съд. И се стигне до това, че в оставките пръст може да имат и от прокуратурата и ДАНС покрай проверките на специалните разузнавателни средства, започнали след доклад на Топалов за нарушенията отпреди неговото време. Извън съда обаче Топалов би бил много по-уязвим за атаките на прокуратурата и ДАНС, така че тази версия изглежда малко вероятна. А може просто Топалов и Балинова да са решили да започнат адвокатска кариера и да напуснат системата с полагащите им се до 20 заплати (по една за всяка година в системата) обезщетение.

И Топалов, и Балинова отказаха да коментират действията си пред "Сега". Топалов даде две телевизионни интервюта - пред Би Ти Ви и Би Ай Ти. Там обясни, че няма мистерия и ще представи доклад за свършеното от него. Според личната му оценка е преизпълнил това, което е трябвало да извърши в СГС, и затова си тръгва. Отказва да се радва на плодовете на усилния си труд, защото "ще се превърна в съдебна номенклатура". "Необичайно е, защото сме свикнали, когато успееш да се докопаш до пост, да останеш там максимално дълго", смята Топалов. Според него тезата, че си тръгва под натиск, се лансира, за да се сплашат бъдещите кандидати за поста му.

Председателят в оставка отрече и слуховете, че се маха, за да прави политическа кариера: "Засега

не смятам да влизам в политиката

Но никога човек не трябва да казва никога. Политици основно стават хора, които не стават за нищо друго, с една-единствена цел - за да се облагодетелстват". Той разказа, че след като е станало ясно, че напуска системата, представители на различни политически партии, включително парламентарно представени, се опитали да се свържат с него, за да го убеждават да оттегли оставката си, защото "едва ли е единственият гарант за независимостта на съдебната власт в държавата". Такива контакти с него опитали да осъществят и членове от мнозинството на съдийската колегия на ВСС. "С аргумента, че единствено аз съм човекът, който е направил нещо за този съд през последните 20 години", разказва Топалов. Той припомни, че досега такава подкрепа не е получавал. "В съда бяхме подложени на всякакви проверки, включително и поръчкови. Проверяващите казваха - идваме при теб с поръчка да ти намерим нещо. Така или иначе нищо не беше намерено."

През лятото на 2015 г. Топалов беше единственият кандидат за горещия председателски стол, освободен от Владимира Янева покрай скандала "Червей". В разгара на кризата в градския съд Топалов беше избран за негов шеф с 14 гласа "за" от Висшия съдебен съвет. След това явно мнозинството в съвета съжали за избора си, защото се оказа, че Топалов защитава позиции, които не се нравят на ВСС. И е склонен да разрови авгиевите обори на съда. Затова и почти веднага започнаха противоречията му с мнозинството в съвета. На два пъти той беше бламиран и при определянето на и.д. председател на Софийския районен съд. (Постът и там се оваканти след оставка - на Методи Лалов.)

Топалов е съдия от 1999 г. До 31 октомври 2012 г. е бил в Софийския районен съд. След това две години, докато председател на съда беше Владимира Янева, е бил командирован в СГС. По-късно се явява на конкурс за постоянно място в градския съд, печели го и от декември 2014 г. е назначен за постоянно там. Две години е бил преподавател в Националния институт на правосъдието.

Една от най-сериозните промени, които се случиха в неговия мандат, бе драстичното намаление на разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). По времето на предишния ръководител те бяха по няколко хиляди годишно, като нищожна част от информацията, събрана по този начин, се превръщаше в доказателства по делата. Сега броят им бе свален до неколкостотин, поне в градския съд.

Именно със СРС-та бе свързан и най-големият скандал около СГС в мандата на Топалов. Той разпореди проверка, която показа, че по времето на Янева са давани разрешения за използване на специални разузнавателни средства в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения. Докладът бе изпратен в прокуратурата, но оттам поискаха всички документи по оперативните разработки, по които са разрешавани СРС-та. От съда отказаха да ги дадат, а главният прокурор Сотир

Цацаров и Топалов влязоха в остър задочен спор

с писма и медийни изказвания.

В интервю, което даде на "Сега" през лятото, по темата със СРС-тата Топалов каза: "Потънахме в кореспонденция с прокуратурата, в която ние искаме да бъде спазен законът. Тази кореспонденция много странно умря, нищо не се прави във връзка с тази проверка. Цялата тази размяна на писма е свързана с нежеланието да се извърши проверка на дейността на съдиите, разрешавали СРС-та, и да се стигне до обективната истина - има ли престъпление, или не. Нашият доклад не беше направен, за да омаскари някого. Няколко пъти изпращахме писма до двете институции, които трябва да следят за контрола на СРС-тата - националното бюро и парламентарната комисия. Искахме отговори дали има нарушения, как трябва да се случват нещата. Но не получихме никакъв отговор. След това бяхме принудени да извършим проверката сами. На базата на тази проверка констатирахме нарушенията и по моя преценка, доколкото се покриват и състави от НК за извършено престъпление, сезирахме прокуратурата с доклада. Но само се вдигна пушек. Може би са верни слуховете, че има договорка на определени съдии с властимащи срещу определени услуги да бъде гарантирана тяхната неприкосновеност. Проследявайки действията на прокуратурата, може би наистина това е така".

Ключово законодателно решение от времето на Топалов е и преместването на делата за висша корупция от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. За всеки е ясно, че идеята на управляващите е да заобиколят градския съд. "В някои среди това се нарича поправката "Анти-Топалов", коментира самият той.

Топалов взе и непопулярното от гледна точка на съдебната номенклатура решение да пресее помощниците в градския съд. Длъжността на помощниците открай време се ползва за вратичка за лесно влизане в системата и помощници често стават роднини на хора от върховете на системата. През 2016-а Топалов уволни петима съдебни помощници, сред които сина на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев - Радослав Вичев, и зетя на бившия член на ВСС Георги Шопов - Йордан Колев. Причината беше, че не издържаха писмения тест за атестация. Резултатите от изпита, проведен изненадващо от Топалов, показаха, че повечето помощници не могат да пишат съдебни актове и да правят анализ на практиката. С мястото си на съдебен помощник в градския съд се раздели и съпругата на съветника на премиера Яне Янев - Галя Янева. По-късно Янева беше подслонена като помощник във Върховния административен съд.

Очевидно Топалов разрови доста бакии в СГС. Създаде си мощни врагове. И толкова по-странна остава внезапната му оставка като шеф и като съдия изобщо предвид амбициите и решителността му.

Повече в затвора, ако искаме правосъдие

Предишна новина

Пуснаха срещу 1000 лв. сина на ресторантьора от Виноградец

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.