Остър сблъсък между Тръмп и председателя на Върховния съд на САЩ

Остър сблъсък между Тръмп и председателя на Върховния съд на САЩ
Тръмп и Робъртс при полагането на клетва на американския президент

Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс влезе в открита полемика с президента Доналд Тръмп, като защити независимостта на федералната съдебна система от неговите обвинения в политически пристрастия, предаде Ройтерс.

Полемиката между тях възникна, след като в понеделник федерален съдия в Сан Франциско блокира указа на Тръмп от 9 ноември, който нареждаше на съответните ведомства да отказват предоставяне на убежище на нелегални имигранти. Президентът обоснова решението си със стремежа да бъдат спрени движещите се към САЩ кервани от мигранти, състоящи се главно от жители на страни от Централна Америка.

Белият дом веднага реагира с декларация, в която се казва, че властите в САЩ ще предприемат в рамките на закона всички необходими мерки за защита на южната граница на страната въпреки решението на съда. А самият Тръмп писа в Туитър: "Извинявам се, председателю на Върховния съд Джон Робъртс, но у нас наистина има "съдии на Обама", чиито възгледи силно се отличават от възгледите на онези хора, на които е възложено да гарантират сигурността на нашата страна". 

Съдия Робъртс също излезе с декларация. "Ние нямаме съдии, привърженици на Обама, или съдии, привърженици на Тръмп, или на Буш, или на Клинтън. Имаме изключителна група от отдадени на професията си съдии, които правят най-доброто, за да гарантират равни права на онези, които заставят пред тях. Независимата съдебна система е нещо, за което всички трябва да бъдем благодарни", подчертава върховният съдия.

Необичайно е за председател на деветчленния Върховен съд на САЩ да излезе с такъв публичен отговор на президента. Опонентите на Тръмп виждат в неговите непрестанни критики срещу федералните съдилища опасна атака срещу върховенството на закона в САЩ.

Междувременно мексиканските власти задържаха почти всички централноамерикански мигранти от четвъртия керван, които неотдавна влязоха в Мексико в опит да стигнат до Съединените щати, съобщи Асошиейтед прес. Мексиканският Национален институт по имиграцията заяви, че са задържани 213 мигранти. Онези от тях, които са с нередовни документи, ще бъдат върнати в родните им страни.

Мигрантите бяха задържани на шосе между гватемалската граница и южния мексикански град Тапачула. Сред тях има 186 души от Салвадор, 16 от Гватемала, 10 от Хондурас и един от Никарагуа. Керванът потегли на 18 ноември от Салвадор и във вторник пресече реката, по която минава границата между Гватемала и Мексико.

Още по темата

Нужно е изменение на новия закон против корупцията*

Предишна новина

130 години работим в полза на обществото*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.