Освободеният зам.-председател на ДАНС: Бойко Рашков има фиксация в главния прокурор

Освободеният зам.-председател на ДАНС: Бойко Рашков има фиксация в главния прокурор
Недялко Недялков, бивш зам.-председател на ДАНС

След като миналата седмица от поста си бе буквално „изчистен“ председателят на ДАНС Димитър Георгиев, сега и заместникът му Недялко Недялков е уволнен. Всъщност се оказва, че именно той е и човекът, който е подписал отнемането на достъпа до класифицирана информация на настоящия служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Това стана ясно от негов коментар пред журналисти в Разлог.

Недялков коментира новината за отстраняването си като на първо място заяви, че отдава натиска върху ДАНС от последните седмици на работата, която Агенцията върши. „Имаме поредица успешни акции, срещу олигарси, разбитата шпионска мрежа. А може би има и личен мотив, тъй като подписът върху отнемането достъпа до класифицирана информация на Рашков е мой“, коментира той.

Когато имах първа среща със служебния премиер – г-н Янев – по време на нея присъстваше и г-н Рашков. Тогава още първите въпроси, които бяха задавани към мен още в самото начало, беше детайлна информация, която трябва да приготвим и докладваме за шпионския случай. В последствие г-н Рашков се обърна към мен и ме попита защо не отнема достъпа до класифицирана информация на главния прокурор, на което аз му отговорих, че той има по право и няма как да се случи. Но някак си отговорът ми беше приет като оправдание от моя страна“, допълни той.

Последвали и други въпроси към Недялков на срещата със служебните премиер и вътрешен министър. „От тях очевидно си личеше фиксацията, в негативен аспект, на министъра на вътрешните работи Рашков към прокуратурата и в частност към главния прокурор. Предполагам, че целта на тези рокади е овладяване на службата, чрез назначаване на хора, които дори и след като се формира ново правителство, след изборите, няма да могат да бъдат сменени, тъй като решението за смяната им е в резултат на указ. Това значи, че този председател без съгласието на президента няма как да бъде сменен“, посочи още той, като обясни, че си обяснява уволнението му единствено с целите по овладяване на Агенцията.

Досега уволненият зам.-предател отговаряше за класифицираната информация, икономическата и финансовата сигурност, стратегическите обекти. Парадоксално или не, но се оказва, че никой не е уведомил Недялков по официален ред, че вече няма да заема поста си, като новината той е научил от свои колеги. Досегашният зам.-председател на ДАНС коментира, че си е пуснал в петък кратък отпуск, тъй като му се наложило да пътува до провинцията по лични причини, а едва днес научил от колеги, че има решение на Министерския съвет с дата от петък, с което е уволнен. „Не зная нищо повече, все още съм в провинцията. Никой не ме е викал, никой не ми е казвал, нито е воден телефонен разговор с мен. Нищо. Поинтересувах се от колегите, през които е минал документът. Уволняват ме за системно несправяне с работата, системно нарушение, неизпълнение на служебните задължения, уронване на престижа на службата. Нещо подобно. Цитирам по памет. Работя в ДАНС вече осем години и само през тази съм награждаван два пъти за заслуги и постигнати резултати. Не зная как за два дни се разбра, че системно не изпълнявам задълженията си, без да е извършена проверка“, коментира Недялков.

Недялков коментира и инсинуациите, пуснати в публичното пространство относно „подслушването на политици от опозицията“. „Не искам да коментирам твърдения по медиите.Това, което е направено беше, че когато излязоха тези твърдения с моя заповед, защото в онзи момент замествах председателя, разпоредих вътрешна проверка. Тя завърши. За резултатите са уведомени министър-председателят и президентът. Вътрешната проверка показа, че не се потвърждава информацията, изнесена в медиите. В момента тече проверка от Бюрото за контрол на СРС като основен компетентен орган. Очаквам, когато тя завърши, те да обявят резултатите“, каза досегашният зам.-председател на ДАНС.

Недялко Недялков е роден през 1971 г. в София. Магистър е от УНСС, специалност "Маркетинг и мениджмънт". През 2002 г. е назначен на работа в Национална служба "Сигурност" - МВР, а през 2008 г. е преназначен в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Преминава през всички нива на служебната йерархия. До назначаването му на поста заместник-председател на ДАНС заема длъжността директор на дирекция в Агенцията. Награждаван е за отлично изпълнение на професионалните си задължения. Владее английски език.

Още по темата

Отстраниха и началника на ГДБОП, сменя го ръководителят на агентите под прикритие Калин Стоянов

Предишна новина

ВКС отхвърли искането на прокуратурата за заличаване на партия „Възраждане“

Следваща новина

Коментари

36 Коментара

 1. 36
  ено | нерегистриран
  2
  -2

  Наесен нов президент и нов указ.

 2. 35
  Проф.Николай Слатински | нерегистриран
  3
  -2

  Теория и практика на предателството…
  09.06.2021
  Предателите по природа предават заради самото предателство – те с предателства осмислят живота си.
  Предателите по корист предават когато имат полза от това
  Предателите по внушение предават когато това им бъде внушено да го направят.
  Предателите по принуда предават когато бъдат принудени да го направят.
  Предателите по глупост предават когато изобщо не е нужно да го правят и пропускат да предадат, когато трябва да го направят, в опит да спасят кожата си…
  Гешев очевидно е от последния вид предатели. Той катастрофично пропусна момента да предаде ББ и ще приключи мандата си още преди ББ да е станал обект на спецслужбите и съдебните разследвания.
  Гешев е пътник. След като макар по нрав, по корист, по внушение и по принуда да е предател, той пропусна момента да извърши предателство, затова сега него първи ще го предадат.
  Йоще миг ще падне главният прокурор!

 3. 34
  ИСТИНАТА | нерегистриран
  10
  -19
  До коментар #29 от " | нерегистриран":
  То и бая народ по площадите се беше фиксирал в главния прокурор, но му се размина заради упорството на сдалия със закъснение властта премиер. Поотложиха фиксацията. Интересното предстои наесен. Първо слугите. Да се стягат ВСС. След това фиксирания.

  Дори не създавате, какво ви очаква. ББ не е сдал властта, получи 25% на изборите. Няма друга бивша соц.държава, в която да плачат за комунизма. Каквото си търсите, ще си го намерите. Когато изминете дългият път на Борисов, имате неговите успехи, сътворите поне едно смислено нещо, в интерес на държавата и заемете поне един от постовете му, ще си позволявате да споменавате името му. Много е висока летвата за вас. Конкуренцията на простите в България е голяма и няма да спечелите първо място.

 4. 33
  ИСТИНАТА | нерегистриран
  10
  -4
  До коментар #31 от "Георги Велков | нерегистриран":
  Аз също имам фиксация, но тя не се поражда от нищото. Що писма от трудови колективи имаше в прослава на този боклук, не помня по времето на живков да е било така. Денят на ликвидирането на кешев ще е национален празник. Давайте още по-активно, г-н Рашков. Рано или късно посмешището ще отиде на боклука.

  Вие имате ли представа, кой е Б. Рашков? Бил ми е директор и съм запозната с похватите му от 90-те. Хубаво е първо да мислите, след това да пишете, в противен случай, думите ви вървят преди мисълта. В момента имаме, най-успешният гл.прокурор, но за "соц"комунистите, разбира се е неудобен.

 5. 32
  @@@ | нерегистриран
  14
  -4

  Този младеж не е ли по-добре първо да се научи да говори на литуратурен български език ,без диалектно "екане" и "мекане" и чак тогава да се ориентира към даването на интервюта ? Почвам да си мисля ,че в ДАНС такива като него явно не са били изключение.

 6. 31
  Георги Велков | нерегистриран
  6
  -15

  Аз също имам фиксация, но тя не се поражда от нищото. Що писма от трудови колективи имаше в прослава на този боклук, не помня по времето на живков да е било така. Денят на ликвидирането на кешев ще е национален празник. Давайте още по-активно, г-н Рашков. Рано или късно посмешището ще отиде на боклука.

 7. 29
  | нерегистриран
  12
  -8

  То и бая народ по площадите се беше фиксирал в главния прокурор, но му се размина заради упорството на сдалия със закъснение властта премиер. Поотложиха фиксацията. Интересното предстои наесен. Първо слугите. Да се стягат ВСС. След това фиксирания.

 8. 28
  Пепа | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #22 от "Недялко Иванов Недялков. | нерегистриран":
  Фиксацията е термин от ?

  Фризьорките го ползват.
  Този сайт е професионален, все пак, фризьорски.

 9. 27
  | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #14 от "Този е специалист по маркетинг | нерегистриран":
  Защо е работил в ДАНС?

  Ами нема хора

 10. 25
  | нерегистриран
  6
  -8

  Кипи усърден безмислен труд по цъкане на минуси

 11. 24
  МР-то | нерегистриран
  10
  0

  Този беше другарче на военният милиционер Сертов, който разби ВП, но всичко се връща, рано или по-късничко.

 12. 22
  Недялко Иванов Недялков. | нерегистриран
  9
  -18

  Фиксацията е термин от ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.