Осъден за радикален ислям опитва да спре избора на Тодор Деянов за апелативен прокурор на Пловдив

Осъден за радикален ислям опитва да спре избора на Тодор Деянов за апелативен прокурор на Пловдив
Прокурор Тодор Деянов

Интересен казус се образува в рамките на извънредното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), провело се в понеделник. Става дума за опита на осъден за радикален ислям на три инстанции, който чрез жалба до кадровия орган се опитва да спре встъпването в длъжност на избрания за административен ръководител на Апелативна прокуратура-Пловдив Тодор Деянов.

На заседанието си в понеделник, позовавайки се на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), Колегията допусна предварително изпълнение на решението, с което Тодор Деянов бе избран за апелативен прокурор на Пловдив. Решението е във връзка с постъпила на 05 август 2020 г. във ВСС жалба от Ахмед Реджебов Абдулрахманов срещу избора на прокурор Деянов за поста.

Интересното в случая е, че жалбоподателят не е участник в конкурса, а осъдено лице за радикален ислям. Ахмед Реджебов Абдулрахманов бе един от тринадесетте имами, които заедно с Ахмед Муса Ахмед получиха окончателни присъди от Върховния касационен съд  за разпространяване на антидемократична идеология, верска нетърпимост и призив към война. На този етап причините, поради които Абдулрахманов иска да спре избора на апелативния прокурор на Пловдив не са ясни, тъй като мотивите в жалбата му не бяха оповестени от Прокурорската колегия. Още по-странно е, че прокурор Деянов, всъщност идва от Окръжна прокуратура-Смолян, която на практика не е имала никакъв досег с делото на Абдулрахманов.

В понеделник, Прокурорската колегия все пак прие, че са налице основания за допускане на предварително изпълнение на решението, за да се преоделее суспензивния ефект на подадената жалба, с оглед защитата на особено важни държавни и обществени интереси, за да не бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта, и за да се препятства настъпването на значителни и трудно поправими вреди. Аргументи за това са обстоятелството, че предстои пенсиониране на един от заместниците на административния ръководител, след което ще остане само един действащ такъв, високата натовареност на Апелативна прокуратура – Пловдив, и спецификата на съдебния район.

Обърнато бе внимание на същественото значение, което има встъпването на избрания от кадровия орган на съдебната система административен ръководител на Апелативна прокуратура – Пловдив, за формиране на управленския му екип и постигане на ефективни резултати. Отбелязано бе, че с допускането на предварително изпълнение на решението няма опасност от засягане на права и законни интереси, няма да бъде нарушен и принципът на съразмерност по чл. 6 от АПК.

Тъй като, жалбата не е подадена от лице, участвало в процедурата за избор на административен ръководител, а от трето лице, Ахмед Реджебов Абдулрахманов следва да докаже пред Върховния административен съд (ВАС), където от кадровия орган ще изпратят преписката, че е заинтересован по смисъла на АПК от подобен процес.

Екатерина Михайлова: Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми - той е изкуствена конструкция

Предишна новина

Окончателно: Адвокатите ще оценяват клиентите си за рискове от пране на пари при финансови сделки

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Аман от помаци | нерегистриран
  3
  -2

  Абе, остана ли пост в Пловдив, който да не е зает от помак, или помакиня? То там стана направо помашки вилает.

 2. 6
  ??? | нерегистриран
  9
  -9

  Поредният кадър на ДПС! А това с обжалването е пунта Мара.. Ще го изкарат борец срещу радикалния ислям, а той само е чувал за цитираното цело....

 3. 5
  До 4 | нерегистриран
  6
  -3

  Добре, де. Да се търси. Вие в DANCE защо спите?
  Пък и защо не е публикувана жалбата или поне нейно "комюнике", за да може всеки сам да си прави изводите.

 4. 4
  ххх | нерегистриран
  6
  -7

  Този "екземпляр",обжалвал конкурса за апелативен прокурор на Пловдив,е от село Плетена,община Сатовча,област Благоевград.Както се казва"Нерде Ямбол,нерде Стамбул".Та да се търси кой и по каква причина го е мотивирал.

 5. 3
  питащ | нерегистриран
  5
  -8

  Кой/кои/ има интерес от "спъване" встъпването в длъжнот?Това са скритите конкуренти,които не посмяха да участват /по разбираеми причини/в конкурса.Някакъв неграмотен човек,нямащ нищо общо с прокуратурата ,обжалва канкурса!Хайде де!ДАНС да изясни кой го е мотивирал за това.Иначе пловдивските прокурори ги знаем до болка.Справка сайта "БЛИЦ.

 6. 2
  | нерегистриран
  9
  -2

  Мотиви ли бе - да ги опишеш!
  Чудя се само, ако не беше "работата" in absentia къде щяха да ги дирят, та да "заседават" в среде ваканцията си.

 7. 1
  | нерегистриран
  16
  -3

  Дано високите резултати, които се очакват, да не са като високите резултати на окръжните от Смолян с техните 5-6 обвинителни акта на година, разделени между 4-ма прокурори. Ако се приравнят очакванията към досегашните високи резултати на ценния кадър, Пловдив, Стара Загора и Пазарджик ще трябва да спрат работа за няколко години.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.