Осъдена е австралийката, забогатяла от лъжата, че се излекувала от рак с диета


За лъжа е осъдена австралийската блогърката Бел Гибсън, която първо разтърси света със страданието си заради тумор в мозъка, и след това с "новината", че е излекувала рака с диета и алтернативна терапия и направи бизнес от авторска готварска книга и мобилно приложение.

Федералният съд на Австралия реши, че Гибсън е "мамила и лъгала". Наказанието ѝ още не е определено, но може да бъде глобена веднъж като физическо лице до 220 000 австралийски долара (156 000 евро), а втори път компанията ѝ - до 1.1 милиона австралийски долара, предаде БТА в сряда.

Гибсън е нарушила потребителските закони, постанови съдът, тъй като въз основа на лъжата си тя спечели милиони долари от авторската си готварска книга и мобилно приложение, продаващи "чудодейната" й диета.

Гибсън е разработчик на мобилни приложения от Австралия, на 25 години. Още 20-годишна тя обявява в блога си, че е диагностицирана с мозъчен тумор и дълго време описваше симптомите си, публикуваше снимки на окапващата си коса, разказваше за борбата с тежката болест, за радио- и химиотерапията.

Седмици след старта на "лечението си" тя заявява, че ще спре терапиите и ще изпробва естествени лечения и веган диета. След известно време Гибсън съобщи, че е излекувана, и превърна историята си в добре печелещ бизнес, давайки фалшива надежда на стотици хиляди хора с онкологични заболявания.

Истината за Бел Гибсън започна да излиза наяве през 2015 г., когато тя не даде обещаните 300 000 долара от приходите си за благотворителност, а приятелите ѝ започнаха да си задават въпроси в медиите за здравословното ѝ състояние.

Когато се разкри истината, че не е болна и никога не е била, последователите й бяха скандализирани, а Комисията за защита на потребителите на Виктория заведе дело срещу нея.

Обяснението на психиатрите беше, че Бел Гибсън вероятно страда от тежка форма на синдрома на Мюнхаузен, при който хората често симулират болести и самонараняват, за да привличат вниманието на близки и непознати.

В решението на съдията по делото срещу блогърката също се посочва, че е възможно тя "искрено" да е вярвала в твърденията си, защото "не всички хора са рационални и разумни през цялото време". Самата тя също обясняваше пред медии, че е вярвала, че е болна от рак.

Затова Гибсън е призната за виновна по повечето, но не по всички обвинения за манипулация с цел лично облагодетелстване, повдигнати срещу нея.

От Шуменския окръжен съд обещаха нова медийна политика и прозрачност

Предишна новина

Дизелът със сяра на Марешки - от Молдова

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.