Осъденият в Италия и Румъния Брендо не се появи във ВКС


Върховният касационен съд (ВКС) не успя да даде ход на делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо. Причина стана отсъствието на адвокат, който изпрати болничен лист. Затова и заседанието, след което трябва да се вземе окончателно решение по делото, ще бъде през ноември.

Според прокурорското обвинение Банев, доведеният му брат, бившата му жена и нейната сестра са организирана престъпна група, която е изпрала над 20 млн. лв. от наркотрафик. Делото стига за втори път до последната инстанция, след като и двете страни не останаха доволни от Апелативния съд. През март тази година той определи 6 г. затвор за Брендо.

В залата вчера не присъства нито един от подсъдимите. По закон те не са и длъжни да се явяват, когато делото е пред ВКС. Това винаги е било странно, като се има предвид, че при първите две инстанции има осъждане и след като през годините нерядко осъдени са изчезвали именно в този период. Такъв беше случаят с Братя Галеви, както и с признатия за виновен за двойното убийство пред дискотека "Соло".

Преди дни стана известно, че Банев е осъден окончателно от Върховния касационен съд в Италия на 20 г. затвор по т.нар. дело "Кокаинови крале", като обвинението срещу него е, че е ръководил международна група за трафик на кокаин. Преди 3 месеца той беше осъден на 10 г. и половина затвор и от Апелативния съд в Букурещ, също за трафик на кокаин. Именно Румъния обяви за издирване Банев и в момента той се търси с червена бюлетина от Интерпол. Това стана, след като България отказа да предаде на Букурещ Банев с аргумента, че срещу него има дело и у нас.

АБСУРД

Българската полиция не издирва подсъдимия, тъй като той не е с най-тежката мярка за неотклонение. Преди няколко дни се появиха съобщения, че Банев е изчезнал, и тогава Софийският апелативен съд пусна опровержение. В него бе съобщено, че мартенската присъда срещу Банев била четена в негово присъствие. Освен това още през пролетта на 2014 г. съдът му наложил забрана за напускане на страната.

ООН обвини Русия в сериозни нарушения на човешките права на полуостров Крим

Предишна новина

Осъдиха правозащитник заради отказа му да издаде паролата на лаптопа си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.