Осъдиха Джулиан Асандж на 50 седмици затвор


Британският съд осъди основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж на 50 седмици затвор за нарушаването на гаранцията му през 2012 г. Асанж бе арестуван на 11 април, след като еквадорското правителство го предаде.
 
Австралиецът придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.
 
През 2010 г. основателят на Уикилийкс, когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността, за които Асанж отрича. Шведският съд го включи в международен списък за издирване, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция. Уестминстърският магистратски съд на 29 юни 2012 г. издаде присъда за задържане за това, че не се е явил в съда. Оттогава Асанж се крие в еквадорското посолство в британската столица.
 
След задържането му на 11 април еквадорският президент заяви, че Асанж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу "изтезания или смъртно наказание".
 
"Присъдата на Джулиан Асандж е колкото шокираща, толкова и отмъстителна",  заявиха от Уикилийкс. "Имаме сериозни опасения дали ще получи справедливо изслушване във Великобритания относно екстрадицията му", посочват от организацията.
 
Уестминстърският съд трябва да проведе отделно изслушване по искането на САЩ за екстрадиция на Асандж по обвинения за разкриване на военни и дипломатически тайни. Американското Министерство на правосъдието го обвинява в заговор с бившия военен анализатор Челси Манинг в опит да получи достъп до правителствен компютър като част от изтичането на американски военни доклади от 2010 г. Манинг беше осъден през 2017 г. на 35 години затвор за предаване на вътрешни поверителни документи на Уикилийкс.
 

Почина бившият правосъден министър Теодосий Симеонов

Предишна новина

КС на Чехия постанови, че хотелиер, отказал да приеме руснаци заради анексията на Крим, не е нарушил законите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.