Oсъдиха общинска служителка, измамила над 300 души във Варна


С 3 години лишаване от свобода, отложено с 5 годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба е наказана бивша общинска служителка, която като длъжностно лице измамила повече от 300 души и им причинила вреди на обща стойност 295 721 лева, съобщиха от пресцентъра на съда във Варна.

Първата съдебна инстанция призна вината на бившия Старши и Главен инспектор в отдел "Събиране, обезпечаване, ревизии и контрол" при Община Варна Корнелия Петкова. От март 2007 г. до март 2010 г., при условията на продължавано престъпление, тя измамила повече от 300 физически и юридически лица, които са плащали дължимите местни данъци и такси. Законът определя причинените на гражданите и фирмите щети като вреда в особено големи размери.

Съдът присъди на Петкова глоба в размер на 1000 лева и съдебни разноски за 1137 лв. Пресслужбата на съда припомня, че скандалът с общинската служителка и разследването на казуса започна през март 2010 г., когато в Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Варна е получен сигнал от Началник отдел "Касови и безкасови приходи", че е констатирано издължаване на суми по индивидуални партиди на данъчно задължени лица, без парите реално да са влезли в общинския бюджет.

Петкова, която тогава е работила в км. "Приморски", е обслужвала граждани и юридически лица, които са й предоставяли парите за дължимите от тях местни данъци и такси. В много от случаите тя приканвала граждани, които чакали на опашка пред гишетата да платят данъците си, да го направят при нея, за да спестят време. Срещу получените суми инспекторката издавала и подпечатвала документ за платени данъци. В компютърната система обаче отбелязвала, че парите са приведени по банков път. За това документно престъпление, извършено чрез намеса в компютърния продукт(програма) и то без знанието на компетентните специалисти, ВОС присъди на Корнелия Петкова наказание 1 година "лишаване от свобода", като определи тя да изтърпи по-тежкото от двете наказания - 3 години "лишаване от свобода", отложено с 5 годишен изпитателен срок.

Разследването на крупната измама продължи близо 4 години заради огромния брой на пострадалите физически и юридически лица, като обвинителният акт влезе във ВОС през м.април тази година. Присъдата на първата съдебна инстанция подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд Варна.

Васил Божков и футболни легенди на разпит за Александър Томов

Предишна новина

Полицейски синдикат се възмути от президентското вето на Закона за МВР

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.