От 23 свободни ведомствени жилища на съдебната власт, нито едно не е годно за незабавно настаняване

От 23 свободни ведомствени жилища на съдебната власт, нито едно не е годно за незабавно настаняване

Висшият съдебен съвет публикува списък на свободните ведомствени жилища, които държавата е отпуснала за настаняване на магистрати и служители от съдебната система. Без наематели в момента са 23 апартамента, като нито един от тях не е годен за незабавно настаняване.

В шест апартамента в София, които са предоставени за покриване на нуждите на ВСС, текат ремонтни дейности след проведена обществена поръчка. За останалите тепърва ще трябва да бъдат обявявани процедури.

4 апартамента, предоставени за нуждите на Върховния касационен съд, намиращи се в кв. "Овча купел" имат нужда от освежителни ремонти. Два апартамента, в "Лозенец" и в "Люлин", предоставени на Върховния административен съд, също се нуждаят от ремонти. Прокуратурата има пет жилища в София, които също се нуждаят от освежителни ремонти, преди да има възможност за настаняване на наематели от съдебната система.

Общо пет жилища, които са празни, притежава съдебната власт извън столицата. Два от апартаментите – във Велико Търново и в Казанлък се нуждаят от основни ремонти. Апартамент в Чирпан, който е бил ремонтиран през 2007 г., e напълно негоден за живеене. Апартаментите в Благоевград и Перник имат нужда от освежителни ремонти.

Голяма част от вакантните ведомствени жилища на съдебната власт се нуждаят и от обзавеждане. 

Още по темата

Сезирането на КС не изключва провеждането на референдум за Истанбулската конвенция

Предишна новина

Оптимист съм, че 44-то НС ще приеме законопроекта за изменение на АПК

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  хх | нерегистриран
  5
  -1

  Колеги, а Галя Георгиева, за заслугите които има към съдебната власт, към магистратите и служителите, срещу 50 лв. месечно също обитава такова жилище. Никой не се интересува, че през 2010 год./според декларацията и публикувана от БИПИ/е продала жилище в София. Е то било СИО, а със съпруга си били във фактическа раздяла. А според нормативната база, дали на това лице се полага ведомствен апартамент и или дисциплинарка и уволнение, защото при този главен прокурор съд няма да има.

 2. 6
  Dron | нерегистриран
  8
  -3

  Въпросният ведомствен фонд е пълна простотия - това е остатък от времената на партийните организации в предприятията , строителството на ведомствени жилища по предприятия , ведомствените почивни бази и пр. , с които отдавна се разделихме , за радост. Ако някой трябва да строи и да се занимава с жилища това са общините - само за социално слаби , инвалиди и пр. Това го има в цял свят и е добре и у нас да има социални жилища под наем , защото не всеки може да намери жилище на свободния пазар .



  Магистратите не са и не трябва да са социално слаби и трябва да си купуват и да наемат сами жилища. От ведомствен фонд - където го има - намазват само разни връзкари т.е.това е нечестно и е корупция в чист вид .

 3. 5
  От системата | нерегистриран
  9
  -1

  Хайде, хайде №3, да не се правим на ощипани моми - прави са хората, по-добре не пишете глупости. Пък и тези апартаменти са само за богопомазаните магистрати, а не за всеки. Това наистина е порочна практика и изостаналост от социализма, която е не само неправилна, но и неморална. Да не напомням една срамна случка с една зам.министърка на правосъдието колко време без основание ползваше един от тези апартаменти и накрая даже и разходите не си плати, след като я изгониха. Между другото същото важи и за т.нар. ведомствени бази за отдих.

 4. 4
  до спамер 3 | нерегистриран
  8
  0

  Спокойно, против сме и относно даването на жилищата в полицията-без съмнение е противоконституционна привилегия. Само,че статията не е за даването на жилища за мевереиците, а за ВСС ВКС, и ВАС.

  От друга страна-наясно ли си колко е заплатата във ВСС, и на полицаи. Щото ние сме наясно. Определено за лице от ВСС не е проблем да отиде на пазарен наем.

 5. 3
  До трол 1 и 2 | нерегистриран
  4
  -4

  Защо роптаете срещу наличието на жилищен фонд за съдебната система. Такива имат всички държавни структури, като най-големите са на военните, МВР и БДЖ. И не само това, а тези администрации непрекъснато си обновяват фонда, тъй като периодично продават жилища на настанени в тях служители. Да не говорим пък какво става с общинските жилища. Я се опитайте да получите такова. Обикновено титулярите на настанителните заповеди в тези имоти не са между живите, но общините нехаят и не проверяват обитаващите ги наследници дали отговарят на условията за настаняване.

 6. 2
  Dron | нерегистриран
  10
  -6

  Прав е №1 , време е да се престане с тези комунистически идиотщини "ведомствен фонд" , плащане на наеми на членове на ВСС и Инспектората и пр. Никой не ги е карал да стават началници , каква заплата ще вземат им е било предварително известно и ако не ги устройва да си плащат наем - да си пътуват с влака или с личните коли .



  В България има хиляди хора , които са социално слаби , инвалиди , направо гладуващи- къде е ведомствения фонд за тях . Значи за някои див капитализъм , а за други - ведомствен фонд.

 7. 1
  наглост, облечена във власт | нерегистриран
  11
  -7

  Какви са тези жилища за съдебната власт?! Това не е наглост, това е турбо наглост. Какви са тезди жилища за ВСС, за ВКС, за ВАС?! Заплатите са повече от достатъчни да си плащате наема. Само привилегията-да не си плащате личната осигурителна вноска осигурява достатъчно средства да си плащате наема.

  Вие Конституцията за парцал ли я имате-там привилегиите са забранени.



  Съдебната система незабавно следва да се откаже от тези жилища в полза на съответните общини, както и от жилищата в които вече има настанени привилигировани, и да бъдат предоставени жилищата на нуждаещи се бедни хора по реда на Закона за общинската собственост.

  Или далаверата няма да я изпуснете докрай?

  Изобщо съдебната система е превърната в отдел за жилищно настаняване. Забравихте ли за магистратския квартал за бедни магистрати(и други лица с власт) край Несебър-кв Черно море, забравихте ли за магистратските парцели за бедняци от Върховните съдилища в Созопол?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.