От БХК се похвалиха, че Борисов се обявил против закриването им

От БХК се похвалиха, че Борисов се обявил против закриването им
Бойко Борисов, министър-председател

Премиерът Бойко Борисов се разграничи от искането на коалиционните си партньори ВМРО-БНД да бъдат предприети мерки от страна на българската прокуратура за закриване на Българския хелзинкски комитет. "Дори не сме обмисляли подобен вариант", заявил Борисов пред Телевизия "Европа", информираха от Българския Хелзински Комитет (БХК), които влязоха в ролята на ПР-и на министър-председателя.
 
"Аз никога не коментирам работата на други партии и техните решения. В нашето коалиционно споразумение има текстове, които спазваме. Така че какво са решили ВМРО си е право на тази партия. Ако ме питате за моето лично мнение, аз винаги съм бил за свободата и на словото, и за свободата на изразяване на различни позиции. С Хелзинкския комитет, в случаите, когато се е налагало, сме работили добре и не виждам абсолютно никаква логика мен да ме питате за това дали съм за или не", казал още Борисов в отговор на въпроса каква е оценката му за искането на ВМРО-БНД. 
 
"Неправителственият сектор е изключително важен като коректив на всяко едно управление, защото думата власт не я харесвам. И винаги, когато са ни подавали сигнали, които сме могли да ги обработим, ние сме се съобразявали с тях. Така че от ГЕРБ нямаме такива предложения. […] Човешките права, свободата на словото, мисля, че са били символ, който партия ГЕРБ винаги е изповядвала и затова, пак повтарям, ние не сме дори обмисляли подобен вариант", заявил още премиерът, цитиран от БХК.
 
В понеделник от ВМРО-БНД поискаха от главния прокурор закриване на финансираната от Джордж Сорос неправителствена организация. От БХК контрираха, че с действията си политиците целят "да си осигурят достъп до мащабно и безплатно медийно отразяване в дните на предизборна надпревара".
 
От държавното обвинение не са коментирали искането на ВМРО-БНД, както и реакцията на БХК и на министър-председателя.
 

Още по темата

Калпакчиев гази закона и Конституцията със съдебно решение

Предишна новина

ГЕРБ иска изрично да запише в закона, че делата за предсрочно освобождаване подлежат на възобновяване

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.