Oт Дубай: Божков наблюдава прокурора по делото срещу него, предупреждава го с папарашки снимки в интернет

Oт Дубай: Божков наблюдава прокурора по делото срещу него, предупреждава го с папарашки снимки в интернет
Кадрите публикувани в профила на Васил Божков във Фейсбук, снимка:Фейсбук

Бизнесменът с 18 обвинения за тежки криминални престъпления Васил Божков прилага класически мафиотски методи за сплашване на разследващите го дори зад граница.

В четвъртък сутринта, в поредната серия постове във Фейсбук, с които Божков цели да трупа обществени симпатии и да дискредитира българските власти, обвиняемият хазартен бос публикува папаршки снимки на прокурор Ангел Кънев, който наблюдава делото срещу него.

С действията си беглецът от българското правосъдие явно иска да покаже своята недосегаемост и да напомни на разследващите го органи, че ги „наблюдава“, макар и от дистанция.

Подобни действия от страна на обвиняемия Божков нарушават закона и могат да му навлекат нови обвинения.

Междувременно, на извънредното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на което вече бившият кадровик Даниела Машева бе преназначена във Върховната касационна прокуратура (ВКП), кадровиците излязоха с декларация в подкрепа на прокурор Ангел Кънев.

„Много често се случва обвиняемите да атакуват лично даден прокурор, но те всъщност атакуват институцията. Прокурорите трябва да знаят, че Прокурорската колегия и институцията стоят зад тях“, заяви Георги Кузманов.

Огнян Дамянов пък припомни, че макар и магистрати – работещите в държавното обвинение също са хора и имат семейства и близки, които стават свидетели на подобни атаки и заплахи. „Прокурорите защитават обществения интерес, но те са хора, имат радости, болки. Когато някой започне да ги снима, да пише, да разпространява неверни обстоятелства, хората трябва да знаят, че тези неща се четат от техните семейства, деца. Те трябва да знаят какво причиняват на семействата на прокурорите“, каза Дамянов.

И главният прокурор Иван Гешев беше категоричен, че Прокурорската колегия и институцията, която ръководи, винаги ще оказват подкрепа и ще стоят зад своите колеги в подобни случаи на откровени злонамерени действия от страната на обвиняеми и подсъдими.

„Ние сме прокуратурата на Република България и защитаваме обществения интерес. На нас ни е ясно, че в резултат на дейността на прокуратурата и при факта, че вече няма недосегаеми лица, без значение дали са част от Министерски съвет, президентството или са социално слаби, че ще бъдем подложени на такива атаки, дори с криминален оттенък. Трябва да е ясно, че Прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки следовател, служител или прокурор в случай, че те са подложени на атаки от всякакъв характер – медиен, политически или с криминален характер. В качеството си на магистрат бих казал, че в случая има осъществен състав на престъпление. Естествено, това ще прецени съответният прокурор. Това, че някои хора са замряли в края на 80-те и 90-те години, когато общественият живот се развиваше около Магурата, означава, че те не осъзнават, че времената са променени, че гражданите искат справедливост и че прокуратурата не прави и няма да направи компромиси и ще се постарае да изправи всички нарушили закона пред българския съд. Справедливостта ще бъде дадена от българския съд, но прокуратурата е част от този процес. Ние знаем какво ще се случи и знаем, че това ще продължи, но не се притесняваме, защото колкото по-активно работим, толкова повече ще бъдем атакувани. Ние – Прокурорската колегия и аз като главен прокурор, ще защитим всеки честен, работещ прокурор. Ще бъдем безкомпромисни и към наши представители, които осъществяват състави на престъпления или дисциплинарни нарушения. Не правим разлика между хората, които нарушават закона“, каза Гешев.

Ето и текста на декларацията на Прокурорската колегия:

"Действията на Прокуратурата на Република България срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и за криминален натиск. Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата, част от съдебната власт. Прокурорската колегия на ВСС изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния. Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България при предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси."

Тя ще бъде изпратена до представителите на ЕК у нас, на държавите-членки на ЕС, на САЩ и на Обединеното кралство.

Бивш министър в Малта бе изгонен от парламентарната си група заради корупция

Предишна новина

Антикорупционната комисия внесе в съда искове за незаконно придобито имущество за близо 1 милион лева

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  нерегистриран | нерегистриран
  1
  0

  Смешници. Божков и той сигурно пусна дрона.Какво ли би станало, ако някой вземе телефончето на Гешев и публикува SMS с Пеевски?

 2. 6
  RRR | нерегистриран
  1
  0

  Медиите бяха пълни със снимки на Ачката точно от същите място и време.И се пита какво ги вършат някои бивши милиционери, именуващи се прокурори.

 3. 5
  | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #2 от "? | нерегистриран":
  Къде беше възмущението на ВСС, когато се публикуваха снимки на съдии, направени без тяхно знание? Тогава състав на престъпления имаше ли?

  За съдиите вместо ВСС се изказва ССБ. Там ССБ кадрува вместо ВСС и държавата вече я нама, така че се обръщайте към ССБ и Америка за България. Те си ги снимат, те си ги компроментиран, те после решават с кой случай ad hoc да се ангажират и кой да защитават и лансират. Това е “върховенство на закона” по ССБейски.

 4. 4
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #3 от "В. Д. | нерегистриран":
  "В качеството си на магистрат бих казал, че в случая има осъществен състав на престъпление. Естествено, това ще прецени съответният прокурор" - не, Гешев, това ще го прецени съответният СЪД. Айде стига вече се правихте на МВР, прокуратура и съд едновременно. Има и закони в тая държава, по дяволите...

  Наказателните съдии не могат да осъдят никой за престъпление от общ характер БЕЗ преди това да е направена преценка от прокурор за наличието на такова и да е повдигнато обвинение. Преди да пишете за върховенство на закона нека да си кажем, кой лобора за върховните закони в България и в чия полза са те? Либерални закони, прокарвани от лобисти адвокати, смазващи интересите на нормалните, средностатистически хора? Нещо по този въпрос?

 5. 3
  В. Д. | нерегистриран
  9
  -1

  "В качеството си на магистрат бих казал, че в случая има осъществен състав на престъпление. Естествено, това ще прецени съответният прокурор" - не, Гешев, това ще го прецени съответният СЪД. Айде стига вече се правихте на МВР, прокуратура и съд едновременно. Има и закони в тая държава, по дяволите...

 6. 2
  ? | нерегистриран
  14
  0

  Къде беше възмущението на ВСС, когато се публикуваха снимки на съдии, направени без тяхно знание? Тогава състав на престъпления имаше ли?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.