От всекиго според способностите, всекиму според труда – така вдигнаха заплатите на магистратите и служителите

От всекиго според способностите, всекиму според труда – така вдигнаха заплатите на магистратите и служителите

"От всекиго според способностите, всекиму според труда" – това се оказа моделът, по който Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да повиши възнагражденията на магистратите и служителите в съдебната система.

Въпросът с увеличенията на възнагражденията е на дневен ред от миналата седмица, когато Пленумът отложи решението си по въпроса, тъй като прецени, че заложеното - по равно увеличение от 10% за абсолютно всички магистрати и служители - не е справедливо и моделът трябва да се дообмисли. От заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък все пак не стана ясно нищо конкретно, освен, че мистериозният окончателен вариант се прие единодушно с 23 гласа "за". Не бе обявено нито какъв ще е размерът, с който ще се повишат основните възнаграждения, нито какъв ще е ръстът на ранговете по нива. Единственото, което представляващият кадровия орган и председател на Комисията "Бюджет и финанси" Боян Магдалинчев заяви беше, че увеличението ще е според "характера и естеството на отговорностите, опита и квалификациите".

"Правен свят" обаче научи, че крайният вариант, около който са се обединили единодушно членовете на ВСС, е ръстът на възнагражденията да е с 10% за всички магистрати и съдебни служители, но не само. За съдиите и прокурорите на върховно ниво ще има и допълнителни по 100 лв. над заплатите, считано от 1 януари 2020 г., а за всички останали магистрати ще бъдат дадени допълнително по 50 лв. за ранг, считано от март месец.

Тоест – ранговете ще се увеличат на 400 лв. за ВКС и ВАС, за съдия в АС и прокурор в АП стават 350 лв., а за съдия в ОС и прокурор в ОП – 250 лева. Основните трудови възнаграждения на върховните съдии и прокурори вече ще доближат 5000 лв., тези на магистратите на окръжно ниво ще получават близо 3400 лв., а тези на районно - 2681 лв.

Междувременно, Пленумът на ВСС за втора поредна година си отпусна и общо 100 000 лв. за награден фонд. Разпределението по колегии ще е - 52 000 лв. за Съдийската колегия и 48 000 лв. за Прокурорската колегия. Сумата от 26 784 лв., която Съдийската колегия не раздаде на магистрати за награди миналата година ще се прехвърли в настоящата.

Още по темата

Доживотен затвор без право на замяна за убиеца Мартин Трифонов от Сотиря

Предишна новина

Никой не иска да стане главен секретар на ВСС заради страх от кадровиците

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 34
  До ВСС | нерегистриран
  8
  0

  Положението ще стане както между лекарите и медицинските сестри. Едни ще гърбят за стотинки, а други ще се чудят къде да си харчат парите. Съдебната система не е частна фирма и не трябва да се допускат такива големи разлики в заплащането. Мантрата за това кой колко е учил не работи, защото все по-често на магистратски длъжности се назначават неграмотни хора, без никакъв морал и със самочуствие без никакво покритие. Но, свършили са или вършат нещо на правилния човек и вече си мислят, че са хванали бога за шлифера.

 2. 33
  нерегистриран | нерегистриран
  12
  0

  ДОКАТО НЕ СПРЕМ ДА ИМ РАБОТИМ ЗА БЕЗПАРИ И ДОКАТО НЕ РЕШАТ ПРОБЛЕМА СЪС ЗАПЛАТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ, Т.Е. МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В МОМЕНТА Е МАЛКО ПО-НИСКА ОТ ТАЗИ НА НОВОПОСТЪПИЛ СЛУЖИТЕЛ НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА. ЗАТОВА СИНДИКАТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ДА НЕ ДРЕМАТ А ДА ВЗЕМАТ НЯКАКВИ МЕРКИ И ДА РЕШАТ КАКВО ЩЕ ПРАВИМ. ТОВА НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА СЕ ТЪРПИ. БЕЗРАМНИЦИТЕ ЩЕ СИ ПРОДЪЛЖАВАТ С ЛЪЖИТЕ И СЛЕД ТОВА НАПРАВИХА СИ РАНГОВЕТЕ КОЛКОТО ЕДНА НАША ЩАТНА ЗАПЛАТА. А СЛУЖИТЕЛИТЕ С РАНГ 25 ЛЕВА ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ. ЗА КАКВО СЕ ВНАСЯТ ТЕЗИ ЧЛЕНСКИ ВНОСКИ ЗА ДА ДРЕМАТ И ДА ГЛЕДАТ КАК СЕ ГАВРЯТ СЪС СЛУЖИТЕЛИТЕ ОНИЯ ДЕТО ИМ ВЪРШИМ ЦЯЛАТА РАБОТА.

 3. 31
  | нерегистриран
  14
  -3
  До коментар #30 от "Адвокат | нерегистриран":
  Иронизирате,но каква е истината?Долните инстанции са необходими,но скромни!

  Не ми приличаш на истински адвокат, по-скоро на Гуню Адвокатина - поне по образование. Истинският адвокат би трябвало да знае, че 3/4 от гражданските и наказателни дела са принципно необжалваеми преди ВКС. Необжалваеми пред ВАС са и десетки видове адм. дела, напр. тези по ЗАНН. По всички тези дела окончателна крайна инстанция е друг съд, различен от върховен. Мислиш ли, че отговорността на съдиите от последна инстанция по тях е по-малка от тези във ВКС и ВАС?

  И ако принципът "последна инстанция" е меродавен според теб за заплатите на съдилищата, то какво да кажем за същия принцип в Прокуратурата? Там как ще оправдаеш размерите на заплатите на ВКП, ВАП и НСлС - напълно идентични по размери с тези на ВКС и ВАС?

  Не е зле преди да се пишат глупости да се помисли малко

 4. 30
  Адвокат | нерегистриран
  7
  -2
  До коментар #29 от "до адвокат | нерегистриран":
  Ми да прав сте за какво са другите мърляви инстанции, баста и само ВКС и ВАС.

  Хем спестяваме време ,хем пари ,хем правилно решение .Ма закаво е на народа некъв си глупав районен съд ,малко по-така окръжен ,а апелативен ? или адиминстаривните неграмотници-само един ВКС и ВАС и айде.

  Така трябва да се мисли

  Иронизирате,но каква е истината?Долните инстанции са необходими,но скромни!

 5. 29
  до адвокат | нерегистриран
  13
  -1

  Ми да прав сте за какво са другите мърляви инстанции, баста и само ВКС и ВАС.

  Хем спестяваме време ,хем пари ,хем правилно решение .Ма закаво е на народа некъв си глупав районен съд ,малко по-така окръжен ,а апелативен ? или адиминстаривните неграмотници-само един ВКС и ВАС и айде.

  Така трябва да се мисли

 6. 28
  | нерегистриран
  20
  -4
  До коментар #4 от "за младите - работа за мотивация | нерегистриран":
  Нормално е - когато са били на районно ниво и сегашните районни са работили много активно. Младите трябва да имат мотивация за растеж нагоре!

  Абе, нагъл/ нагла, някой остаряхме в РС, въпреки мотивацията си и 20 години усилен труд !

  И все сме неподходящи, и все сме неподготвени !

  А ти, с реализираната мотивация, все си подходящ и подготвен - сякаш имате по 2 - 3 корема, и 3-4 глави - умни и по-гладни !

  Вероятно и наследниците ви и те така - с много глави, кореми и крака

 7. 27
  Адвокат | нерегистриран
  10
  -16

  Вие се майтапите,но истината е,че само върховните съдии заслужават големи заплати,защото от тях зависи как ще приключи делото.Решенията на долните инстанции какво са?Те нямат никаква стойност сами за себе си!Затова имунитет,несменяемост и висока заплата само за върховните съдии,за долните - минимална заплата и трудов договор.

 8. 25
  ддсд | нерегистриран
  9
  0

  Не е вярно, че сега за ранг съдия в ОС и съдия в АС парите за ранг са 200 и 300 лв., 100 и 200 лв. са, затова ще станат 150 и 250 лв.

 9. 23
  българин | нерегистриран
  8
  -25

  В кои други сектори където се работи с крайно напрежение/а не в корумпираната съдебна ситемата/,има тасива заплати?Съдии и прокурори на окръжно ниво получават често месечно възнаграждение около 4000 лв,на апелативно-5000 лв./говори за реалнна чиста месечна заплата/,и натовраването им е символично.Съкрашение на 50% на съдии и прокурори и намаляване на заплатите.

 10. 22
  Апропо | нерегистриран
  28
  -2

  Особено надарените от ВКС произнесоха ли се по делото Полфрийман вече?

 11. 21
  Срамно е... | нерегистриран
  35
  -7

  Наистина, уж се оряза бюджета на съдебната система и навсякъде се изписа, че заради това няма да има пари за планираното увеличение на ранговете на съдебните служители и изведнъж се намериха пари, но отново не за нашите рангове. Това е пълна подигравка...с нас и труда ни.. Нещо трябва да се направи...

 12. 14
  Незапознат | нерегистриран
  43
  -3

  Ех мъка мъка.Обаче ще признаете ,че това решение ако е вярно изненада всички.Явно вече се гледа към края на мандата.Мен също ме изненада това решение, но какво да се прави ,както е казал народа -очи гледали очи плакали.Това е положението ,до следващия път,когато нещата могат да станат по-зле,винаги може да стане по-зле.

 13. 13
  Ненаситник | нерегистриран
  41
  -8

  А служителите, кучета ги яли. Пети ранг - 25 лв.Да Ви е честито на всички работещи и неработещи!

 14. 12
  | нерегистриран
  62
  -10

  Такава наглост и безочие. Думи няма да се опише това нахалство. Значи не намалява е ножицата а я разтваряме още. Иначе когато трябваше да се гласува... Ами толкова ще ви се работи. Да работят върховните-умни, опитни, квалифицирани, с отговорности. Мръсници и подлеци оядени

 15. 11
  Ехооо, вие си ги избрахте... | нерегистриран
  23
  -3

  Нали си представяте, че никой , който е бил в ниските нива на системата, няма да се върне на мястото, от което е тръгнал? Защо се учудвате. Не може една или един член на съврта, тръгнал от районно ниво, с шанс да отиде на по-високо, нд иска да получава по-малко отколкото сега?!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.