Откриха над 427 000 лв. в банкова касета на арестувания главен секретар на ДАБЧ

Откриха над 427 000 лв. в банкова касета на арестувания главен секретар на ДАБЧ
Част от съдържанието на банковата касета на Красимир Томов, снимки: ПРБ

Главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов, обвиняем заедно с бившия председател на агенцията Петър Харалампиев по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция, е укривал над 427 000 лв. в банкова касета. Подкупите, които Харалампиев и Томов са получавали, са били за по-бързото издаване от ДАБЧ на необходимото удостоверение за български произход на чужденци, желаещи да получат българско гражданство. 

На 13 ноември 2018 г. Специализирана прокуратура е извършила с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банкова касета, наета от главния секретар на ДАБЧ, съобщават от държавното обвинение. 

В касетата са били открити значително количество недекларирани (по чл. 35, ал.1, т. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля 427 000 лв. От прокуратурата уточняват, че в същото време Томов, като длъжностно лице заемащо висша държавна длъжност, е декларирал пред КПКОНПИ 25 350 лв. като спестявания и 36 000 лв. доход от заплати.

Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият.

От прокуратурата уточняват още, че претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.)  са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в СпНС заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници. Адвокатите, които по закон присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявили свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото съдебно заседание, в защита на клиента си, адвокатите изтъкнали като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство, припомнят от Специализираната прокуратура. 

Още по темата

81% подкрепят разследванията на едри бизнесмени, не вярват, че ще има осъдени

Предишна новина

Спецсъдът забрани на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да напускат страната

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  фукльо | нерегистриран
  0
  0

  През 1997 по време на хиперинфлацията и аз имах 500 000 лв(днешни 500)

 2. 6
  Влашкия Войвода | нерегистриран
  2
  0

  Тоя са го хванали с жълти стотинки. При мен се работи на едро.

 3. 5
  | нерегистриран
  13
  0
  До коментар #4 от "Зачуден | нерегистриран":
  То при Вальо Топлото откритите в сейфове пари бяха десеторно повече, ама какво стана с делото му за длъжностно присвояване, така и не се разбра?[[_75974_]]

  Е как какво стана - прилично отлежава в СГС

 4. 4
  Зачуден | нерегистриран
  18
  -2

  То при Вальо Топлото откритите в сейфове пари бяха десеторно повече, ама какво стана с делото му за длъжностно присвояване, така и не се разбра?[[_75974_]]

 5. 3
  Наминаващ оперативен ! | нерегистриран
  6
  0

  Това да пореден път показва, че на ключови места се слагат абсолютни дебили... като оня с тефтерчето или едни с пари под гардероба. Настъпват мотиката от лакомия, невежество и тъпота!

 6. 2
  Доказване на престъпление | нерегистриран
  7
  -1

  То май и трябва да докажат, че тези пари са дадени като подкуп, но това вече никой не го интересува. Включително и претендиращи да са правни издания

 7. 1
  | нерегистриран
  5
  -4

  И той като Трайчо ги спестил от закуските!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.