Откриха процедура за избор на нов председател на Специализирания наказателен съд

Откриха процедура за избор на нов председател на Специализирания наказателен съд

След като преди седмица Върховният административен съд окончателно реши, че Георги Ушев е новият ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд, той е встъпил в длъжност в понеделник (4 юни), стана ясно на днешното заседание на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Встъпването му обаче откри извънреден кадрови въпрос за решаване пред членовете на Колегията – изборът на нов председател на Специализирания наказателен съд, който пост досега заемаше Ушев. Казусът се промъкна в дневния ред на кадровиците измежду дебата за откриването на процедура по избор на административни ръководители на други шест органа на съдебната власт. Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) обаче не е успяла да обсъди и да предложи на съдийската колегия откриването на процедура по избор на председател на Специализирания съд на вчерашното си заседание, тъй като съдия Ушев е подписал документите си за встъпване в длъжност в късния следобед.

Това доведе до ситуацията, в която зам.-председателя на КАК Красимир Шекерджиев предложи на колегите си извънредно да добавят казуса със Специализирания наказателен съд в дневния си ред и да гласуват "за" откриване на процедура и там.

Драгомир Коядижиков се намеси, като поясни, че същата хипотезата съществува и при Окръжен съд – Габрово, където предстои пенсиониране на ръководителя и настоя и по отношение на този орган на съдебната власт да бъде открита същата процедура.

Атанаска Дишева не се забави да възрази срещу предложението на Шекерджиев и Кояджиков – имало си правила. "Възразявам такова решение да бъде взето своевременно в съдийска колегия. Това е работа на Комисията по атестирането и конкурсите. Нека колегите внесат необходимата документация и точката да бъде внесена като редовна в дневния ред. Не виждам причина за това бързане", заяви Дишева.

Даниела Марчева я обори: "Предложението на колегата Шекерджиев е изключително разумно. Ние сме съдийска колегия – дали самостоятелен член ще внесе предложението или комисия ще го направи – какво значение има?"

С 8 на 1 гласа кадровиците гласуваха "за" включване и на двете съдилища в списъка на органите на съдебната власт, за които се открива процедура по избор на административен ръководител.

Още един кадрови въпрос, свързан с решението на ВАС отпреди седмица, решиха членовете на съдийската колегия. А именно – досегашният и.ф. административен ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд Даниела Росенова да бъде преназначена там, като за да може тя да заеме редова магистратска длъжност бе предожено от КАК да бъде съкратена бройка в Окръжен съд - Силистра и да бъде открита нова такава в Апелативния специализиран съд.

Административният ръководител на съда в Силистра обаче не бил попитан дали съкращаването на такъв щат в ръководения от него съд ще бъде пречка за нормалното функциониране на институцията.

Най-рано това преназначаване би могло да стане на 7 юни, стана ясно в хода на дебата. "Няма как да оставим съдията Росенова три дни да не е на работа. Затова предлагам да се промени диспозитива, нейното преназначаване да се счита от 4 юни – денят на встъпването в длъжност на съдия Ушев", заяви Шекерджиев и допълни, че за себе си е категорично против мястото, което предстои да бъде заето от Даниела Росенова да бъде съкратено от който и да е друг съд, макар и малко натоварен. "Спомням си, че практиката на настоящия ВСС е да разкрива нови щатове, а не да съкращава", заяви Шекерджиев.

По време на заседанието се оказа, че самата Росенова повече иска да бъде назначена в Софийски апелативен съд, въпреки че законът не й дава такава възможност, тъй като преди това е правораздавала в орган на съдебната власт от по-ниско ниво (бел.ред. преди да заеме поста и.д. председател на Апелативния специализиран съд, тя правораздаваше в Софийския градски съд). В нарочна молба до ВСС тя е записала, че ако това й желание не бъде уважено от съдебните кадровици, все пак била съгласна да заеме място и в Апелативния специализиран наказателен съд.

Няма как искането й по отношение на Софийски апелативен съд да бъде уважено – обединиха се членовете на Колегията, тя и без това се ползва от кариерен бонус като бъде преназначена в Апелативния специализиран съд. Това решиха единодушно с 8 гласа "за" съдебнтие кадровици.

Те също така не пожелаха да съкратят щат в съда в Силистра с 3 на 5 гласа "за" и откриха нова бройка за редови магистрат в Апелативния специализиран наказателен съд, която Росенова да заеме, считано от 4 юни 2018 година. 

Ако седем милиона българи не застанат зад нас, корупцията няма да бъде преборена

Предишна новина

Апелативният специализиран наказателен съд отново отложи делото срещу Иванчева, за да чете

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 11
  BRAVO ! | нерегистриран
  2
  0

  FILIKON -Plovdivska konserva shte izlachi kandidat ,koito e podkrepen ot Glavnia !

 2. 9
  Сгс | нерегистриран
  2
  0

  Стефан Милев?!

 3. 8
  даа | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Не виждам по-добра възможност за Гешев да се измъкне от кашата КТБ. А и какво по-естествено от това, Гешев да смени Ушев.

  Гешев е прокурор, а Ушев е съдия

 4. 7
  ? | нерегистриран
  6
  0

  Според мене ще си е чист Пловдив избора. Човекът тука се стяга!

 5. 6
  | нерегистриран
  3
  -3

  Според мен Общото събрание на Спец. съда ще си издигне кандидат и ще го изберат. Хората там са единни и се подкрепят.

 6. 5
  аре нема нужда | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #1 от "vzemete idiota pri vas | нерегистриран":
  Useshtame che za tozi post se gotvi edin palen nekadarnik ot Plovdiv ! Mnogo iskame da go izberat che da yade sparcheto v Sofia ,shtoto tam nyama koi da mu tarpi prostotiite kakto tapite felibeta !

  Che da vidim togava pokrovitelq mu Cacarov kak shte go chadarosva ? A v Plvdiv shte ima banket i ketering za izchezvaneto mu ne samo kato shef ,a i kato figurka !  Абе я не се опитвай да си пробутваш палячото с лютеницата. Дръжте си го там.

 7. 4
  Синя кръв от Пълдин ! | нерегистриран
  6
  0

  Измъкването от кашата не е личен избор !

 8. 3
  | нерегистриран
  12
  -3

  Не виждам по-добра възможност за Гешев да се измъкне от кашата КТБ. А и какво по-естествено от това, Гешев да смени Ушев.

 9. 2
  RRR | нерегистриран
  14
  -2

  Кариеристчетата са така, рипат, рипат нагоре, през година, две, а след тях няма значение какво става.Ама който си ги е избирал, да си им бере гайлето.И то не е само тоя образ, обикалящ като калинка.

 10. 1
  vzemete idiota pri vas | нерегистриран
  9
  -1

  Useshtame che za tozi post se gotvi edin palen nekadarnik ot Plovdiv ! Mnogo iskame da go izberat che da yade sparcheto v Sofia ,shtoto tam nyama koi da mu tarpi prostotiite kakto tapite felibeta !

  Che da vidim togava pokrovitelq mu Cacarov kak shte go chadarosva ? A v Plvdiv shte ima banket i ketering za izchezvaneto mu ne samo kato shef ,a i kato figurka !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.