Откриха "сини стаи" в Хасково и Смолян

Откриха "сини стаи" в Хасково и Смолян
снимки: Министерство на правосъдието

Децата жертви и свидетели на престъпления в Хасково и Смолян ще бъдат изслушвани извън съдебната зала и полицейското управление в специални оборудвани помещения и в среда, близка до семейната. Днес бяха открити "сини стаи" в двата областни града, съобщиха от правосъдното министерство.

"Работата с деца, пострадали от престъпления и деца правонарушители е особено деликатна. За постигането на доверие при изслушването им, както по наказателни, така и по граждански производства са нужни не само обучени професионалисти, но и подходяща среда", заявил заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов в Хасково.

Специалните стаи за работа с малолетни и непълнолетни във връзка с наказателни и граждански производства са изградени и оборудвани от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на  Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект "Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца". Помещенията са предоставени безвъзмездно от общините Хасково и Смолян. А окръжните съдилища там ще осигуряват организацията и координацията за ползването им от всички институции, които работят с деца. 

"В хасковския съдебен район 148 деца в риск са настанени при приемни родители и спрямо тях е променена марката за закрила от 2017 г. до сега. От тях 27 са участвали в производства по промяна и лишаване от родителски права и по брачни производства, а 7 малолетни и непълнолетни са били жертви на домашно насилие. Тази статистика показва ясно необходимостта от функционирането на "синя стая" тук", посочил председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. Тя уточнила, че стаята ще се ползва не само от органите на съдебната власт, а и от разследващите органи и институциите, работещи с деца в риск.

Даниела Димитрова, представител на посолството на Швейцарската Конфедерация също е била гост на церемонията в Хасково. 

При откриването на синята стая в Смолян кметът на Общината Николай Мелемов е подчертал, че днешното събитие е един добър пример за взаимодействие между институциите.

Заместник-министър Стоянов е благодарил на швейцарското правителство, за съществения принос по изграждането на материалната база, позволяваща щадящо изслушването на деца в досег със закона. Чрез финансова помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество в последните 2 години и половина  Министерството на правосъдието изгради общо 8 "сини стаи" в страната - във Варна, Плевен, Козлодуй, Враца, Хасково, Смолян, Добрич и Разград. 

На двете церемонии са присъствали съдии и прокурори от Хасково и Смолян, представители на Областните дирекции на МВР, на дирекциите "Социално подпомагане, на отделите "Закрила на детето", на местните комисии за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, социални работници и др.

"Синята стая" е специализирано помещение за щадящо изслушване на деца в досег със закона. Тя включва две помещения, които имат отделни входове. Свърза ни са чрез обща стена, част от която е специално стъкло. Психолози и експерти, обучени за работа с деца, ще водят диалог  с непълнолетните и малолетните в стаята с цветни стени, оборудвана с мека мебел и играчки, а съдии, прокурори, полицейски служители и адвокати ще могат да следят разговора в съседно помещение, през огледално стъкло. Те ще имат възможност да задават въпроси на детето чрез експерта, обучен за работа с деца, чрез специална аудиотехника.  

Апелативният спецсъд отказа да измени мярката за неотклонение на Биляна Петрова

Предишна новина

Орбан: ЕС се нуждае от ЕК и парламент, които да бранят границите от мигранти

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.