Откриват и спират избора на разследващ главния прокурор на 8 април

Откриват и спират избора на разследващ главния прокурор на 8 април
снимка:БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложи на Пленума да открие процедура по избор на „специален“ прокурор, който да има правомощия да разследва главния прокурор и заместниците му, и веднага след това да я спре.

Основанието за това е на първо място – искането на президента Румен Радев, по силата на което в Конституционния съд бе образувано дело за установяване дали промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които фигурата бе конституирана, съответстват на основния закон. След като делото бе допуснато за разглеждане по същество, по силата на чл. 54 ал.1 т.4 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) процедурата следва да бъде открита и спряна. Миналата седмица Пленумът прие и изрични правила за избора на новия „специален“ прокурор, като даде и заявка, че още в следващото си заседание ще открие и спре процедурата.

Пред „Правен свят“ кадровикът и председател на Правната комисия към ВСС Цветинка Пашкунова обясни:Законът е императивен, освен в изключенията на чл. 54 ал. 2, където се казва, че не се спира от административния орган производството, когато съществува опасност за живота и здравето и гражданите или се застрашава държавният и общественият интерес. Ние не сме в такава ситуация. Сега следва ние да публикуваме правилата, защото по силата на чл. 5 от тези правила ние първо трябва да открием процедурата, а ние няма как да я спрем без преди това да сме я открили. Тя трябва да е висяща пред нас. В следващото ни заседание предстои именно това – да открием процедурата и да спрем производството пред нас до решението на КС по дело № 4 от 2021 г. След решението на КС вече ще предприемем съответните действия. Ако обяви противоконституционност – ще прекратим процедурата, а ако обяви, че разпоредбите са съобразени с основния закон – ще продължим процедурата. Защото имаме срокове – до три месеца да направим избор“.

Тъй като в настоящата седмица няма насрочено заседание на Пленума, въпросът ще бъде обсъден от кадровиците на 8 април.

Още по темата

В Рим задържаха за шпионаж италиански капитан и руски военен

Предишна новина

Искат задържане под стража за брата на Димитър Рачков

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.