Отлагат екстрадицията на шофьора на "камиона ковчег"


Цветан Цветанов бе задържан в дома му в Лом като един от заподозрените за смъртта на 71 бежанци в Австрия

Съдът в Монтана отложи делото за екстрадицията на Цветан Цветанов, задържан за "камиона ковчег" в Австрия, в който намериха телата на 71 бежанци предаде Нова ТВ.

Според австрийските власти той е единият от заподозрените за смъртта на мигрантите в хладилния камион.

Мъжът беше задържан в дома му в Лом. Един от мотивите за отлагането на делото беше, че австрийската страна не е изпратила част от необходимите документи, свързани с искането за екстрадицията на 32-годишния Цветанов.

"Цветан няма да бъде затворен, докато съм жива. До последната минута с кръв ще искам истината, но ще я взема. Защото Цветан не е убиец и има свидетели, които ще докажат, къде е бил", обясни Тодорка Маркова - майка на Цветан Цветанов.

Срещу Цветанов има три обвинения, сред които умишлено причиняване на смъртта на огромен брой хора. Според законодателството страната ни може да поиска той да изтърпи наказанието си у нас.

Делото за екстрадиция ще се гледа отново след 10 дни.

На 27 август телата на 71 души бяха открити в товарното помещение на камион с унгарска регистрация, изоставен на магистрала в Австрия. Сред загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Вратите на товарната част на превозното средство са били и завързани с тел, което е направило бягството на хората вътре невъзможно. Австрия издаде шест европейски заповеди за арест във връзка със случая. Вследствие бяха арестувани шестима души – петима в Унгария и един в България. Петима от задържаните са българи, а един е афганистански гражданин. Освен на Цветанов българската Специализираната прокуратура образува наказателно производство и срещу останалите каналджиите, действали с него.

Хванаха 500 "мъртви души"

Предишна новина

НГИ "Правосъдие за всеки" започва подписка за подкрепа на 7 идеи, които допълват конституционните промени

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.