Отложиха за допълнителни анализи преразпределението на щатове между районните съдилища

Отложиха за допълнителни анализи преразпределението на щатове между районните съдилища

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи старта на процедурата по преразпределение и оптимизиране на щатове в районните съдилища, предложение за което отправи кадровикът Красимир Шекерджиев, който е и зам.-председател на Комисията по атестирането и конкурсите към ресорната колегия (КАК).

"Ние имаме съществен проблем на ниво районен съд. Той е свързан не с недостиг на щатове, а на съдии, които да работят в районните съдилища. Единственият допустим по закон път е да направим преглед на свободните места в районните съдилища, на следващо място да оптимизираме тези места, като образно казано ги съкратим в тези, в които натоварването не е толкова тежко и да ги разкрием там, където натоварването е много тежко. Друга стъпка е – чл. 194 – след като имаме информация за изразените желания от конкретни съдии, ние отново ще подкрепим нуждаещите се съдилища. Третата стъпка е да се обяви конкурс за свободните места в районен съд. Ще се изчака срокът за подаване на документи и за тези съдилища, за които няма кандидати ние ще можем да обявим т.нар. външен конкурс, за който със сигурност ще се явят хора", обясни предложението си Шекерджиев.

"Предлагам Ви да обявим конкурс там, където реално има нужда, а не там, където липсват щатове", уточни още той. И представи пред колегите си конкретните предложения – закриване на щатове в районните съдилищата в Разград, Карлово и Пазарджик и разкриването им в Нова Загора, Перник и Пещера. Първоначалното предложение на Шекерджиев, направено пред КАК, бе за съкращаването на по един щат от пет районни съдилища в страната - Разград, Карлово, Тутракан, Сандански и Пазарджик и разкриването им в други пет съдилища - Нова Загора, Перник, Момчилград, Ихтиман и Пещера. Пред Съдийската колегия на ВСС кадровикът обаче ги редуцира до три и оттегли предложението си за закриването на бройки в Тутракан и Сандански и откриването им в Момчилград и Ихтиман.

Даниела Марчева се съгласи, че това е адекватният подход за регулиране на натовареността, но предложи разместване на стъпките – първо да се направи справка за всички свободни щатове, след което да се вземе генерално решение от кои органи могат да се вземат бройки и на кои трябва да се дадат, след което да се изчака и приключването на процедурата по чл. 194. "Съгласна съм, тези съдилища са много натоварени, единственото, с което не съм съгласна е бройките да се вземат от предложените органи на съдебната власт. Предлагам бройките да бъдат взети от Военен съд – София, Военно-апелативен съд и Окръжен съд – Търговище, за които има данни, че са много ниско натоварени. Предлагам да вземем предвид една по-цялостна картина", заяви Марчева.

"Скъпи колеги, аз не съм се събудил една сутрин с идеята, че искам да взема бройка от един съд и да я дам на друг. Моля да погледнете справката за натовареността, като тръгнете отдолу нагоре – ще видите, че предлагам  да се съкратят длъжност от съдилища, които освен, че са по-малко натоварени е ясно и какво ще стане, ако там бъдат съкратени бройки. Ние направихме това по отношение на окръжните съдилища, същото нещо се каза, че е трябвало да направим за апелативните съдилища, но го пропуснахме преди да обявим конкурс за свободните места", заяви Шекерджиев.

В отговор на това Даниела Марчева направи предложение за отлагане и за дообмисляне на вариантите, от които може да се вземат свободни бройки. Вероника Имова се присъедини към тезата, че преразпределението на щатовете би спестило ресурс и време, но също така се съгласи, че трябва малко по внимателно да се обмислят алтернативите и да се реши обосновано от кои органи на съдебната власт следва да се вземат незаетите бройки. "Подкрепям идеята на този подход, но да се решава комплексно, след заседание на КАК и Комисията по натовареност и съдебна карта", предложи Имова.

"Ние имаме цялата информация, скъпи колеги. Работата на този Съвет не е свързана само с избиране на началници и раздаване на награди, а е свързана и с решаването на реални проблеми в системата. Нямам против – нека се съберем, да огледаме всички неща, но поне до ваканцията да можем да обявим конкурси за окръжните и районните съдилища", призова Шекерджиев.

В крайна сметка, Съдийската колегия отложи казуса за неизвестна дата, до провеждането на съвместно заседание на КАК и Комисията по натовареност и съдебна карта, на което предложението отново да се разгледа и обсъди. 

Подкрепиха най-натоварените районни съдилища със съдебни помощници

 

По една щатна бройка за съдебни помощници в най-натоварените районни съдилища - тези в Нова Загора, Перник и Ботевград – даде Съдийската колегия на ВСС. Разкриването на нови щатове става на база трансформация на незаети бройки, уточни при представянето на точката Боряна Димитрова.

 

Олга Керелска бе категорична, че ще подкрепи решението, още повече, че в случая не става дума за разкриване на нови щатове, но подчерта: “Трябва да имаме ясна концепция как ще разпределяме съдебни помощници и това не трябва да се прави на парче”.

 

Боряна Димитрова опонира на твърдението, че работата се върши на парче и припомни, че в тази връзка вече има създадена работна група и предстои в най-кратки срокове да излезе с генерално решение.

 

В крайна сметка Съдийската колегия одобри предложението на Комисия „Съдебна администрация“ единодушно.

Още по темата

Нов механизъм за защита на върховенството на закона в ЕС

Предишна новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  ? | нерегистриран
  7
  0

  Много интересно защо в Пещера се разкрива нова щатна бройка.Познавам този район.Той не е натоварен.Там работят четирима съдии.Пазарджик и Велинград са натоварените съдилища!

 2. 3
  Чакаме | нерегистриран
  9
  -1

  Щитовете се преразпределят преди да се обявата конкурси,елементарно. А кога ще се обяват конкурси, вече тече втора година от мандата

 3. 2
  ВСС - сладка почивка | нерегистриран
  19
  -3

  Резилът на ВСС е пълен и повсеместен . Съдии , които решавали "човешки съдби" не могат да вземат елементарното решение и да закрият позора "военни съдилища". Не искат да закриват съдилища , не искат да ги реформират , не се интересуват от електронно правосъдие /освен как да се вземат парите за него/ , не се интересуват от липсващите хора за запълване на щатове /освен да изпълнят поръчка и да уредят някого/ , нито знаят как се планират бройките , нито как и къде да ги разпределят . ТОТАЛНА ГЛУПАЩИНА И ПЪЛЕН РЕЗИЛ . Започва някакъв спор и всичко приключва с поредното.....отложено решение . Междувременно заплатите вървят , командировките вървят , облагите са налице . Не е налице НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ , освен потъване към поредното дъно .

 4. 1
  ***********-***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.