Отношението ми към окрупняването на прокуратурите е изцяло положително

Отношението ми към окрупняването на прокуратурите е изцяло положително
Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново  

Новият апелативен прокурор на Велико Търново е Таня Недкова, която до момента изпълняваше функциите на административен ръководител. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Като основен мотив да се кандидатира, прокурор Недкова посочи подкрепата от страна на колегите й от обвинението и авторитета, с който се ползва сред тях. "Имам достатъчен административен опит, работила съм в Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура. Познавам работата в апелативния район. Най-дългият ми опит по съдебния надзор е при наказателно съдебния надзор, което ми е дало широк поглед върху проблемите на досъдебното производство", посочи тя.

По думите й прокуратурите в апелативния район постигат високи успехи и работят добре. "С оглед на изготвения доклад за изминалата година се повишава броят на решените преписки. Основната ми цел е да се запазят добрите резултати, които не следва да бъдат кампанийни, а да са плод на непрестанен труд", заяви прокурор Недкова.

Като проблем, който кандидатът посочи е продължителността на разследванията, които продължават над 2 години. "Работим за подобряване в тази посока. Считам, че има вече определен резултат към тяхното редуциране., като сме дали конкретни указания в каква насока прокурорите да съсредоточат своята работа", заяви и.ф.ръководител на Апелативна прокуратура Велико Търново. Тя допълни, че ще се постарае да използва в максимален обем и капацитета на следователите, който по думите й е "доста голям".

Огнян Дамянов попита прокурор Недкова дали след старта на прекрояването на съдебната карта по отношение на държавното обвинение се наблюдават проблеми в апелативния район. "Пряко участвах в процеса на оптимизиране на районните прокуратури. В нашия случай това са районните прокуратури в Дряново и Трявна. От Прокурорската колегия и колегите бяха положени максимални усилия този процес да премине гладко и плавно. Освен това сме създали и група за мониторинг в Апелативната прокуратура, която да следи ежедневно този процес. Съществени трудности няма. Нещата вървят плавно. Тези две прокуратури показаха по отношение на работата си, че правилно са били подложени на такова окрупняване. Моето отношение към този процес е изцяло положително", отговори тя и допълни, че с оглед натоварването на обвинението е необходимо разкриването на още един щат за прокурор в Апелативна прокуратура - Велико Търново, както и назначаването на втори заместник на административния ръководител. На уточняващ въпрос за правилата за оценка на натовареност, тя отговори, че смята модела за обективен по отношение на апелативния район Велико Търново, но припомни, че доста нейни колеги са критично настроени към тях. "Процесът на оптимизиране на прокуратурите трябва да бъде много внимателно анализиран. Още повече, че правилата за оценка на натовареността срещат критиките на много колеги и може би трябва да се преосмислят по някакъв начин", заяви Недкова.

След изслушването й, Дамянов заяви, че категорично ще подкрепи кандидатурата й. "Познава много добре пряката прокурорска работа и има административен опит, ползва се с авторитет и доверие и ще може съвсем плавно да стане титуляр на поста", посочи той. Гергана Мутафова и главният прокурор Сотир Цацаров се присъединиха. "Назначаването й на поста би бил един съвсем естествен акт", заяви той. Единодушно, с 10 гласа "за" Колегията назначи прокурор Недкова като административен ръководител на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Отстраниха от длъжност благоевградската прокурорка, обвинена, че е осуетила разследване

 

Прокурорската колегия на ВСС отстрани временно от длъжност известната прокурорка от Благоевград Райна Бачева, срещу която е стартирало наказателно производство за това, че е осуетила наказателно преследване спрямо лице, причинило средна телесна повреда по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие.

 

Искането за отстраняването й бе оправено към Колегията от главния прокурор Сотир Цацаров, по настояване на наблюдаващия прокурор по делото.

 

Това е третият път, в който Цацаров иска отстраняване за прокурор Бачева. Първите два пъти бяха през 2017 година, когато главният прокурор поиска уволнение за обвинителката заради стартирали срещу нея две дисциплинарни производства.

Още по темата

МВР залови 170 килограма кокаин, изхвърлено от морето край Шабла

Предишна новина

Правното осигуряване в АДФИ вече ще се осъществява в една дирекция

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  3
  -2

  Окрупняването на прокуратурите - добре! А съдилищата кога?

 2. 8
  Бог високо, прокурор - далеко | нерегистриран
  3
  -3

  Това, че някоя кака е настроена положително да я преместят от родното й село в големио град и да я направят гражданка дали означава, че и обикновените българи са толкова положително настроени за идеята да дават по 20-30лева за пътни, за да стигнат до прокурор и да подадат жалба?  Говорим за чиста проба лишаване от достъп до правосъдие!

 3. 7
  Джентълмен | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #6 от "снимката | нерегистриран":
  е от преди 20 години,слагайте актуални

  Тя е дама, колега. Имайте малко разбиране :)

 4. 6
  снимката | нерегистриран
  5
  -2

  е от преди 20 години,слагайте актуални

 5. 5
  | нерегистриран
  7
  -2

  Интересно какво отношение има към плачевните резултати на някои прокуратури в района й, но явно е оптимистично и ведро. На статистика нещата са в наситено розовата гама. Практиката е в новинарските емисии и на гърба на гражданите.

 6. 4
  | нерегистриран
  9
  -8

  Успех!

 7. 3
  | нерегистриран
  13
  -3

  Поздравления и за Властелина на асансьорите за поредния успешен кадрови ход!"Кадрите решават всичко" и това го знаят всички даже и в Горна Оряховица!

 8. 2
  | нерегистриран
  16
  -6

  Успех на Недкова! Кофти е само това, че хора като Мутафова са в позиция от тях да зависи изборът на хора като Недкова.

 9. 1
  Колега | нерегистриран
  14
  -8

  Поздравления за Таня Недкова! Прекрасен колега и отлично подготвен юрист. Пожелавам й успех!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.