Отново издигат Величка Цанова за административен ръководител

Отново издигат Величка Цанова за административен ръководител
Съдия Величка Цанова за втори път ще е кандидат за председател на СГС, снимка: архив, БГНЕС

Атакувалата пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) неизбирането си през 2011 г. за административен ръководител на Софийския градски съд (СГС) съдия Величка Цанова, ще направи втори опит да оглави Градския съд. "Правен свят" научи, че за 8 ноември (сряда) от 12.00 часа е свикано ново Общо събрание на СГС, на което Цанова официално ще бъде номинираната и ще се опита да получи подкрепата на мнозинството от своите колеги. Искането за свикването на ОС на СГС е подписано от 43-ма от около 120 съдии. Според ЗСВ, административният ръководител е длъжен да свика Общо събрание, ако това е станало по искане на 1/3 от магистратите, както е в настоящия случай.

Още в края на миналата седмица единствен "Правен свят" разкри, че съдии от една съсловна организация, амбицирана да запази контрола си над СГС, са започнали кампания по издигането на наказателния съдия Величка Цанова. През 2011 г. съдия Цанова също участва в процедурата по избор на административен ръководител на Градския съд, но остана втора, а Висшият съдебен съвет (ВСС) избра съдия Владимира Янева. След решението на кадровия орган, Цанова, която за кратко бе и.ф. административен ръководител на СГС, подаде оставка като заместник-председател на съда и остана редови съдия. Междувременно Цанова атакува избора на Владимира Янева по съдебен път, а след като възраженията й бяха отхвърлени от Върховния административен съд (ВАС), тя подаде жалба и пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), като неин представител бе адвокат Ина Лулчева.

Ако Цанова бъде подкрепена от Общото събрание на СГС, тя ще е вторият кандидат за председател. Миналата седмица желанието си да участва в конкурсната процедура заяви и съдия Евгени Георгиев. Той е известен в юридическите среди с това, че е сред пионерите на въвеждането на медиацията у нас. По тази линия името на Георгиев се обвързва с Фондация "Америка за България" и с Българския институт за правни инициативи (БИПИ), чийто дългогодишен програмен директор бе бившият правосъден министър, а днес политически лидер Христо Иванов. 

Предстоящото Общото събрание на градските съдии ще е второто, посветено на номинирането на кандидати за административен ръководител на съда. На 30 октомври само 29 от присъствалите 70 съдии подкрепиха кандидатурата на съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Геника Михайлова. Други двама съдии – и.ф. административен ръководител Десислава Попколева и съдия Владимир Вълков, отказаха номинации.

Кандидатури за председател на СГС ще се събират още седмица - до 13 ноември, като освен от Общото събрание на градските съдии и самономинации, предложения има право да прави и министърът на правосъдието. Съдийската колегия, обаче, е органът, който ще реши в крайна сметка кой да управлява СГС след преждевременното напускане на доскорошния председател Калоян Топалов.

По информация на "Правен свят", очакват се поне още една или две кандидатури за административен ръководител на най-големия окръжен съд у нас. 

Асоциацията на прокурорите обяви, че рестартира дейността си

Предишна новина

Интензивни проверки на всички каруци в София

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 16
  Съдия | нерегистриран
  21
  -19

  Аз лично познавам тази жена от доста години. Рядко се срещат хора с достойнство като нейното. Изключителен професионалист и отдадена на професията. И много би било жалко ако не я изберат.

 2. 15
  | нерегистриран
  31
  -9

  Повечето издигнали я съдии от СГС са от Наказателно отделение на същия съд, надяват се наказателен съдия да е председател на съда, за да се замете обстоятелството, че са ниско натоварени, вечно мрънкащи и живеещи си живота на фона на изнемогващите граждански и търговски съдии в СГС. И сега Величка, ако бъде избрана, няма да прави нищо за съда, освен да осигурява комфорта и задоволява всички прищявки на наказателните съдии. Както правеше, когато беше зам.председател на Колев и временно и.ф. на съда. Никой не си спомня да е свършила нещо съществено за съда по това време.

 3. 14
  Очевидец | нерегистриран
  23
  -9

  Ама то голямо обикаляне по кабинетите пада и от Калин Калпакчиев. Не се спира...

 4. 13
  до 12 | нерегистриран
  11
  -10

  Ако куц кон,за да може да се отвори пътя към скрития кандидат -съдията Евгени Георгиев!Няма да се изненадам,ако има още скрити кандидати на ССБ за адм.ръководител на СГС!Въпрос на време е да има договорки и с други.кандидати,които ще бъдат предложени от други по друг начин!И всичко това с цел овладяване на всяка цена на СГС!

 5. 12
  куц кон | нерегистриран
  20
  -12

  Тотално неизбираема.

 6. 10
  хм | нерегистриран
  23
  -12

  Предателите като тази, се помнят. Тя стана човече на съюзчето...... хихихихихи

 7. 9
  Моралът започва от днес | нерегистриран
  30
  -6

  И Геника и Величка Цанова бяха заместници на Георги Колев. Мисля си, че нищо не пречи следващият път Танчето Костадинова и Андрей да издигнат и кандидатурата на Богдана Желявска.Да се готвят и замовете на Михайлов. Като стигнат до тези на Емо Марков мога и аз да се включва в подписката. Ухахахахахаха...

 8. 8
  | нерегистриран
  21
  -12

  Щом никоя от кандидатурите до момента не получава одобрението на едни и същи "тролове", да посочат кой според тях е подходящият (освен тях самите, разбира се). Лесно е да се хули по достойни хора. Да чуем кого предлагат. Ако ли пък не могат и това да обосноват - тяхното мнение само съдържа отрицание, т.е. безсмислено е!

 9. 7
  Кукла на конци | нерегистриран
  30
  -12

  Писна ми от неуспели заместници на Георги Колев, които биват побутвани от компрометираната Мира. Последната използва хората като салфетки и когато не успеят ги забравя. Крайно време е хората да разберат, че Мира е толкова вредна за съда, колкото Колев например.

 10. 6
  | нерегистриран
  30
  -12

  Боже! Пак ли... Не издигайте хора от Велинград.Не стават

 11. 5
  Вие добре ли сте | нерегистриран
  24
  -10

  Значи Цанова кандидатура на ССБ, а Евгени Георгиев - и той, чрез БИПИ и Америка за България. Едната-двете очаквани други кандидатури и те сигурно ще са на "магистратска организация". И Топалов и той беше, според вашите колеги от жълто-кафявата група "медии". Жалки сте и сте смешни

 12. 4
  и след 7 години | нерегистриран
  34
  -12

  Няма качества, но има огромни мераци. Ако Панов стои зад нея,доказва за пореден път колко не познава кадрите, репутацията, с която се ползват и избираемостта им. Между другото Цанова и Г.Михайлова бяха изборът и на Колев за заместници в СГС...

 13. 3
  Седмица каро | нерегистриран
  21
  -19

  УСПЕХ!

 14. 2
  Потресен | нерегистриран
  24
  -36

  Дългата ръка на съдията на олигархията Лозан Панофф

 15. 1
  Лелеле | нерегистриран
  27
  -13

  Няма отказване.... много дълго държи..... хахахаааа

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.