Отпадане на функционалния анализ на административното правосъдие

Отпадане на функционалния анализ на административното правосъдие

Освен Пленумът на Върховния административен съд (ВАС), всички 28 административни съдилища в страната и Асоциацията на българските административни съдии, днес и съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепи становището на председателя на ВАС Георги Чолаков, че функционален анализ на българското административно правосъдие не е необходим.

Чолаков настоява съдийската колегия на ВСС да отправи предложение до Министър-председателя, заместник министър-председателя по правосъдната реформа, Министъра на външните работи и Министъра на правосъдието за внасяне на предложение до Министерски съвет за оттегляне на т. 6 от втория списък на приоритизирани искания от 2017 г. за получаване на подкрепа по Програмата на ЕС за структурни реформи, одобрен с Решение № 632 от 20 октомври 2017 г. на МС (бел. ред. функционалният анализ от външни експерти към Службата за подкрепа на структурните реформи към Генералния секретарят на Европейската комисия да отпадне ).

"Ние можем да се справим сами със затрудненията в административното правораздаване и без да е необходим такъв външен анализ, няма и препоръки в тази насока. Освен това в информационното табло на ЕС административното правосъдие у нас е много високо оценено", заяви пред съдебните кадовици председателят на ВАС.

Георги Чолаков поясни още, че другата седмица предстои обсъждане в правната комисия в Парламента и на предложените още през миналата година промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които предвиждат промени в пoдcъднocтта нa aдминиcтpaтивнитe дeлa cпopeд aдpeca нa жaлбoпoдaтeля, вместо по адрес на инcтитyциятa, чийтo aĸт ce aтaĸyвa. Taĸa пpeпиcĸитe щe ce paзпpeдeлят paвнoмepнo из cтpaнaта.

"Смятаме, че ще успеем да постигнем и преодоляване на неравномерното натоварване в административното правораздаване със собсвени усилия и на законодателно ниво", допълни Чолаков.

Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Боян Магдалинчев също се обявиха в подкрепа на становището на Чолаков.

"Бих подкрепила идеята за функционален анализ и структурна реформа на съдилищата у нас, но не бих се съгласила, че това е необходимо само за административното правосъдие", отбеляза Атанаска Дишева.

Олга Керелска я подкрепи:"Навсякъде в Европа, очевидно, по някаква причина се налага такава реформа, но не смятам, че трябва това да се случва само по отношение на административното правораздаване, а на цялата съдебна система".

Севдалин Мавров пък обяви, че ще гласувам "за" предложеното решение, тъй като наистина не вижда необходимост от такъв функционален анализ. "Отдавна отмина въпросът дали е необходимо да съществуват административните съдилища. Не знам колко пари са заделени от ЕС за този анализ, но е по-добре да се вложат в нещо друго", подчерта Мавров.

От своя страна представляващият ВСС и бивш зам.-председател на ВАС Боян Магдалинчев заяви:

"Българското административно правораздаване е водещо в системата на съдилищата в страната и това е така в рамките на последните 5 години. Поради това съм изключително впечатлен защо е нужно една система, която работи да бъде анализирана или преструктурирана. Не мога да проумея тази необходимост, освен ако няма някакви други цели и помисли. Отделно има поне 10 проекта за промени на Административнопроцесуалния кодекс – тоест  - по законодателен ред и след решението на КС (бел. ред. с което бе постановено, че ВАС трябва да се произнася като първа инстанция по министерски актове) има начини да се решат наличните проблеми", заяви Магдалинчев.

Единствен "против" отпадането на функционалния анализ на административното правосъдие се обяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

По думите му темата за стуктурна подкрепа многократно е обсъждана както по отношение на административното, така и на наказателното правораздаване. Освен това, според Панов, във ВАС имало очевидни проблеми, като тези за "назначаването на съпруги", и за разпределнието на дела. "Изобщо такава проверка би имала ефект върху административното правораздаване", категоричен бе Панов.

В крайна сметка съдебните кадровици се обединиха около идеята, че такъв външен анализ не е необходим и с 13 гласа "за", срещу гласа на Панов "против", решиха да поискат от правителството да оттегли искането си за извършването му.

"Правен свят" припомня, че по време на заседанието на парламентарната правна комисия миналата седмица председателят на Комисията Данаил Кирилов предложи заедно с административното правосъдие да бъде извършена проверка и на наказателното правораздаване, както е било планувано изначално. В случая става дума за проверка и на Върховния касационен съд. Европейската комисия обаче е отказала да анализира наказателното правораздаване под формалния предлог, че анализ и на наказателното правосъдие би бил много скъп.

Още по темата

15 г. затвор за иранец, пренесъл през границата ни 200 кг хероин

Предишна новина

Има необходимост от изработването на нов Наказателен кодекс, а не поправяне на действащия

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #1 от "Марко | нерегистриран":
  Ето и защо бат Лозан им пречи и то много.  Ама ,рИформи без функционален анализ на резултатите и на т.нар"административното правосъдие" не са възможни и това е безспорно и ясно и бай Свирчо от село Връв.

  Ти както винаги си на всяко гърне-мерудия.

 2. 2
  | нерегистриран
  7
  -9

  "Българското административно правораздаване е водещо в системата на съдилищата в страната и това е така в рамките на последните 5 години "  Абсолютно вярно . Когато се налеят грешни пари за административни съдилища и в село Долно нанадолнище....тогава то става водещо .  Държиш разследващите полицаи на мижави заплати , без бензин и в ужасни условия , не даваш пари за вещи лица ....и наказателното правораздаване , о , изненада , почва да куца .  Държиш гражданските съдии /особено районните и в СГС/ на незапълнен щат , правиш едни съдии да решават по 5 дела , а други по 80 , и , о, изненада ...тия мързеливци и тъпанари в СРС и СГС почват да правораздават бавно и некачествено . Не достигат висините и бързината на административното правосъдие.  Явно във ВСС има доста бавноразвиващи се или ни правят нас на такива.

 3. 1
  Марко | нерегистриран
  7
  -8

  Ето и защо бат Лозан им пречи и то много.  Ама ,рИформи без функционален анализ на резултатите и на т.нар"административното правосъдие" не са възможни и това е безспорно и ясно и бай Свирчо от село Връв.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.