Отпечатък върху бира уличил Граха за палежа


37-годишният пазарджиклия Иван Грахов, обвинен за палежа на мерцедеса на шефа на Районната прокуратура Георги Кацаров, остава в ареста с мярка за постоянно задържане, реши вчера окръжната съдийка Ирина Джунева. Прокурорът по делото Васил Малинов представи събраните до момента доказателства за вината му, като основното е отпечатък от десния безименен пръст върху бутилка от бира. Тя е намерена на метри от запалената кола, а впоследствие е установено, че е била с бензин.

Доказано е още, че два дни преди инцидента, както и ден след него, Грахов е бил в Септември. За целта са изискани разпечатки от телефонните му разговори, които през това време са били през клетка на телеком в градчето. Обвинителят посочи също, че деянието е извършено в наказателния срок от предишна присъда, който е за 1,4 години. Освен това срещу Грахов в момента се води дело в Софийския градски съд за поръчково убийство на бизнесмен в Украйна в съучастие с още двама.
Адвокатът на арестувания - Георги Шопов, в прав текст заяви, че обвиненията срещу него са скалъпени и че единственото доказателство е пръстовият отпечатък. Автентичността му обаче била доказана по спорен начин - на 31 март повикали Грахов в полицията и го приканили да даде дактилоскопски отпечатъци, а на следващия ден било повдигнато обвинение. Според защитника, това време не е достатъчно за лабораторен анализ. Освен това би било глупаво човек да направи престъпление и така да остави следите си, каза още той. По думите му няма опасност Иван да се укрие - той вече има присъда, както и висящо дело, на чиито заседания се явява редовно. Не съм виновен! – беше единствената реплика на обвиняемия.

Съдия Ирина Джунева реши, че той трябва да остане зад решетките. Тя се обоснова, че Грахов има влязла в сила присъда, както и висящо дело за поръчково убийство в Украйна. Отпечатъкът е сравнен с този, който е в досието му в полицията, заведено преди години и е подложен на лабораторен дактилоскопски анализ. Мъжът, който иначе е от Пазарджик, в нощта на палежа е бил в Септември, показват засечени от мобилен оператор разговори. Следващ мотив бе рискът да се укрие и да извърши друго престъпление, след като е видно, че наложените му до момента наказания не са постигнали очакваната възпитателна цел. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив, а в този случай бе насрочено за 12 април от 10 часа.

До момента е установено, че на 8 септември 2015 година около 4,40 часа в Септември Иван Грахов е запалил лек автомобил, марка "Мерцедес С 220", собственост на шефа на Районната прокуратура Георги Кацаров. Пожарът е имало опасност да се разпростре и върху още един автомобил. По делото са разпитани множество свидетели, извършен е оглед на местопроизшествието, изготвени са пожаротехническа и дактилоскопна експертизи и др.

Задържането на Грахов стана повод за изненадващ брифинг в Пазарджик, организиран от главния прокурор Сотир Цацаров. Пред репортери той съобщи, че палежът е свързан с работата на Георги Кацаров, както и че се проверява за връзка между този инцидент и други два идентични - с автомобилите на районния прокурор Васка Наскова и на началника на Полицейското управление в Пазарджик Ненко Годжевъргов. Предполага се, че обвиняемият е извършител, разследващите търсят поръчителя.

За разлика от петък, когато сама звънеше в медиите, за да каже, че Грахов е натопен, този път приятелката му Диляна Проданова бе повече от сдържана. Тя отказа каквито и да било коментари, като заяви, че трябва да оставим правосъдието да си свърши работата. На заседанието се разбра, че и Проданова има присъди зад гърба си.

Случаят "Лора", или как жертвата се оказа виновна*

Предишна новина

Москов прати на прокурор три болници, връщали онкоболни

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.