Отстраниха осъдения кмет на Калояново, шофирал дрогиран с кокаин

Отстраниха осъдения кмет на Калояново, шофирал дрогиран с кокаин
Георги Георгиев

Общинска избирателна комисия-Калояново прекрати предсрочно пълномощията на кмета на община Калояново Георги Георгиев, който бе осъден за шофиране, след употреба на кокаин. Районен съд-Пловдив го осъди на 8 месеца „лишаване от свобода“ условно с 3 години изпитателен срок, 400 лева глоба и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година и 6 месеца.

Историята

Екип от полицейски служители от Районно управление-Хисаря и Жандармерията осъществявали контрол по линия на безопасността на движението. Те проверявали автомобили по ул. „Александър Стамболийски“ в селото. Около 15:00 часа, служителите подали сигнал със стоп-палка за спиране на лек автомобил. След като водачът слязъл, полицейските служители разпознали, че е кмета на община Калояново. Те му поискали документите за проверка, като им направило впечатление неговото поведение. Според свидетелските показания, той бил притеснен и ръцете му треперели. На място бил повикан полицейски екип, който да го тества за употреба на алкохол и наркотици с техническо средство.

При направената проба за алкохол, тестът е бил отрицателен, а за наркотични вещества е реагирал положително на кокаин. Той бе задържан за срок от 24 часа. Разследването по бързото производство приключи за два дни от извършването на деянието до внасянето в съда на обвинителния акт.

Сега Общинската избирателна комисия преценява, че: „Съгласно чл. 42, ал. 1, т. 4, предл. първо от ЗМСМА, пълномощията на кмет се прекратяват предсрочно, когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер. В тази връзка, указанията на ЦИК към ОИК Калояново, обективирани в писмо с изх. № НС-22-1809/24.05.2021 г., са ОИК Калояново да изпълни императивната норма на закона, като незабавно се произнесе с решение, с което „да прекрати пълномощията на кмета на община Калояново при наличието на обстоятелствата по чл. 42, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА, независимо от висящността на производството пред Върховния административен съд по адм. дело № 1453 от 2021 г.”, представляващо оспорване по съдебен ред на предходно решение № 43-МИ от 25.11.2020 г., с което ОИК Калояново отказва да обяви предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на община Калояново – Георги Любенов Георгиев“.

Решението е взето единодушно от всички членове на комисията.

Още по темата

Румяна Папазова е предложена за председател на Шесто отделение на ВАС

Предишна новина

ГДБОП: Африканци мамят българи, представяйки се за генерали от НАТО

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.