Отстраниха от длъжност за 3 месеца съдийка от СРС заради забавени дела

Отстраниха от длъжност за 3 месеца съдийка от СРС заради забавени дела

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност съдията от Софийски районен съд (СРС) Таня Плахойчева за срок от три месеца.

Решението е предложено от дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 34/2017 г. по описа на ВСС, предвид допуснати от съдия Плахойчева значителни забавяния при разглеждане и решаване на делата в разумни срокове, уточниха от кадровия орган. Въпросната мярка е в правомощията на Съдийската колегия по силата на чл. 232 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

При взимането на решението си, кадровиците съобразиха обстоятелството, че постъпването на нови дела на доклад при съдия Плахойчева при наличие на допуснати значителни забавяния при разглеждане и решаване на делата, би дало отрицателен ефект спрямо самата нея, както и върху бързината на правораздаването и интересите на правосъдието.

Решението на Съдийската колегия може да бъде обжалвано в 14-дневен срок, считано от уведомяване на страната.

Правосъдният министър Данаил Кирилов откри нов арест към затвора в Стара Загора

Предишна новина

Обществото трябва да получи гаранции за прозрачен избор на следващия главен прокурор

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  rahil | нерегистриран
  7
  -1

  То имаше едни хубостници, които точно по тази схема 6 месеца си писаха вкъщи без да им се потърси никаква отговорност за забавите, после нови състави и накрая съдии в СГС, докато ние бъхтим без спиране и без повишение /щото сме по-глупави изглежда, че работим съвестно/. Но обективността все пак налага да отчетем, че това беше при предишното постоянно ръководство, сегашното поне взе да вкарва дисциплинарки и малко по малко съдът взе да се разчиства от тия елементи, а тия състави ги поразцепиха и така май потръгнаха нещата. Въпросът е дали ВСС ще има воля да докара тия работи докрай, щото батакът и забавянията по дисциплинарките там са трагични. Иначе ще е пушилка за нищо и пак ще е наш гръб всичко.

 2. 1
  112 | нерегистриран
  8
  -5

  Бива. Ръководството обикновено ги "наказва", като ги оставя половин или една година вкъщи да си пишат на спокойствие, докато им тече заплатата, насрания състав го дават на някой командирован или на новосвалени младши, а героят после се връща на чисто нов състав. Така и проблемът заметен, и ръководството е отчело активност и статистически резултат. На справедливостта - лека й пръст.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.