Отстрелът на наследниците на Сотир Цацаров*

Отстрелът на наследниците на Сотир Цацаров*

През месец януари следващата година изтича седемгодишния мандат на главния прокурор Сотир Цацаров. Процедурата за негов наследник може да бъде открита шест месеца преди изтичането на неговия мандат или най-рано на 10 юли тази година. Постът е ключов, а апетитите кой да бъде начело на държавното обвинение ескалират обичайно в политически войни.
 
Кой може да издига номинации за нов главен прокурор – поне трима от членовете на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет както и министърът на правосъдието. 
 
За да се достигне до тази номинация обаче, всеки кандидат трябва да отговаря на строго определени условия. С промени преди три години, в чл. 170 (5) от Закона за съдебната власт се предвиди, че за главен прокурор може да бъде назначено лице, което има 12 години стаж, способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт, висока професионална компетентност, изявена независимост и воля за налагане на законността. Законодателят е решил да запише в закона като изискване бъдещият главен прокурор да притежава решителност при изпълнение на служебните задължения и да има принос за утвърждаването на правовата държава, както и да притежава развити умения за работа в екип, за мотивиране на колеги, за търсене и носене на отговорност.
 
От всички изисквания най-сериозни са годините необходими, за да можеш да бъдеш главен прокурор – 12 години юридически специализиран стаж. Недоумение може да събуди количественото измерване на притежаваната решителност при изпълнение на служебните задължения. Но това е по-скоро в графата екзотични бележки в законодателството.
 
През последните месеци обаче няма как да не се забележи последователния отстрел на знакови юристи, сочени за наследници на Сотир Цацаров.
 
Иван Гешев – ръководителят на Специализираната прокуратура се превърна в лице на всички сериозни операции и реализации срещу организираната престъпност. Арестът на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева обаче концентрира срещу него цялата пропагандна машина на "Капитал" и присъдружните медии на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев. Шизофренното им раздвоение стигна дотам, че да припознаят бившата фризьорка без задръжки, когато става въпрос за искане на подкупи, като знаме на борбата със статуквото. След поредица от медийни атаки Иван Гешев се опита да успокои озверелите пионки на Прокопиев с изявлението си, че няма се кандидатира за главен прокурор и смята да продължи да върши сегашната си работа.
 
Така на прицел попадна Пламен Георгиев, председателят на КПКОНПИ. Там вече се включи и "тежката" артилерия в лицето на Лозан Панов.
 
Той лично участва в Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС по време на приемането на тълкувателно решение за дейността на КПКОНПИ, което можеше да прекрати преписки за стотици милиони левове гражданска конфискация. В случая Панов имаше и повод за лична вендета срещу Георгиев, тъй като КПКОНПИ потърси обяснение от председателя на ВКС защо не се явява заради ревизионен акт от НАП. Накрая Пламен Георгиев беше присъединен към вихрещия се "Апартамент гейт" заради тераса на апартамента си в кв. "Редута". Любопитно е ,че Лозан Панов индиректно се включи в защитата и на Десислава Иванчева, след като потърси обяснения от съдиите от специализирания съд за мерките за неотклонение на задържавната бивша кметица.
 
Отстрелът на потенциални кандидати за поста на Сотир Цацаров продължи с директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, след разследване на "Бивол" за апартаменти, придобити от неговия син в затворен комплекс. Сарафов беше сред кандидатите преди седем години за поста главен прокурор и може би е заподозрян, че пак има амбиции да стане номер 1 в държавното обвинение.
 
Най-любопитната версия, която се завъртя наскоро обаче е личността на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. Той беше поставен на осмо място в листата на ГЕРБ. Юридическото му образование накара приближени до банкера-беглец Цветан Василев блогъри да пуснат опорната точка, че той ще се впусне в състезанието за главен прокурор. Несъстоятелността на тази опорка идва от факта, че макар и адвокат с близо 20-годишен стаж, Емил Радев е политическо лице, евродепутат от ГЕРБ, а преди това и депутат в Народното събрание. Вероятността подобен кандидат да бъде издигнат за най-високия пост в държавното обвинение е нулева. Това е все едно Корнелия Нинова, също бивш следовател, да бъде номинирана за главен прокурор.
 
Всъщност последното ярко политическо назначение бе по времето на Иван Костов, който реши да издигне за главен прокурор своя зам.-министър на правосъдието Никола Филчев. Тогава това беше възприето като груба политическа грешка и намеса в независимата съдебна система. Впоследствие Никола Филчев показа, че не се съобразява с волята на Костов и не пестеше острите си критики към него. Но репутационната щета за СДС си остана. Не на последно място днес България е член на Европейския съюз. Най-малкото по тази, съгласете се, съвсем немаловажна причина, бъдещият главен прокурор ще е част от системата, така както беше Сотир Цацаров – съдия от Пловдивския окръжен съд, известен с навика си да дава наказания близки до максимума, предвиден в закона.
 
Апропо, напук на цялата помия по негов адрес, изсипвана системно от медиите на бизнесмени, които си имат проблеми със закона, се оказа, че той е най-одобряваният главен прокурор (б.р. - проучване от петък на "Галъп интернешънъл".).
 
Така че в следващите дни и месеци ще сме свидетели на "отстрела" на още много други след Гешев, Георгиев, Радев. В същото време медиите на Иво Прокопиев, Огнян Донев и сие ще се опитват да опънат здрав чадър над "най-минатия" в имотната сага - председателят на ВКС Лозан Панов - кумец на оскандалените собственици на "Артекс" семейство Мирянови.
 
 

А кой е Чистачът?*

Предишна новина

Съпругата на председателя на ВКС е укрила 175 000 евро и не е платила на държавата 100 000 лв. ДДС?*

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 23
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 20
  Господин Никой | нерегистриран
  21
  0

  Отстрелът на наследниците на Цацаров- Гешев, Сарафов, Ушев, Пламен Георгиев..

  Всичките до един живи да ги ожалиш...

 3. 15
  Историк... | нерегистриран
  23
  -2

  По изопачени факти и описание на качествата и заслуги на потенциални кандидати, не бях чел... Тоя текст върви за хора, които следят събитията от последните 2-3 години, и не са чували за репликата на Филчев... "плод и зеленчук". А времето назад изобилства с такива примери, че асоциацията е най-малкото с детска градина.

 4. 14
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  29
  0

  Извинете, кой кръсти тези лица "наследници на Сотир Цацаров"?

  Той няма ли да ги проверява...

 5. 13
  | нерегистриран
  30
  -4

  Заглавието да се чете: „Мръсни гадове, които Цацаров ненавижда и дори им е повдигнал обвинения, компрометират наследниците, които Цацаров си е набелязал, да бъдат избрани, нищо, че нямат безупречна репутация“

 6. 12
  Наминаващ оперативен ! | нерегистриран
  23
  0

  Пари и хрема, не могат да се скрият... Маскировката върши работа за кратко, а както е казал един мъдрец : "Не е важно с колко и кога, важното е да е навреме"!

 7. 10
  Конкурсното начало... | нерегистриран
  18
  0

  Не означава и конкурсен край, другарки и другари. Извинете, че цитирам този класик, другаря Тодор Ж.

 8. 7
  Забавно е! | нерегистриран
  46
  0

  Дали щяха да бъдат за отстрел, ако имотните им декларации бяха коректни и можеха логично да обяснят рeзкия скок в стандарта си! Хайде сега, пък другите медий имат за задача да ги оневинят!!!! Част от читателите имат средно ниво на интелигентност... не ги подценявайте, като пишете подобни статий обесняващи найвно ситуацията с имотите. Някой хора си влязоха в политиката с къщи и висок стандарт и в това няма нищо лошо, но някои рязко забогатяха и това трябва да могат да го обяснят и то логично!

 9. 6
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 5
  | нерегистриран
  34
  -5

  А кой от тях заема висш държавен пост (Прокопиев, Геориев или Сарафов), чиято заплата се плаща от всички български граждани и дължи пълна отчетност за действията си.

  Нелепо е със събития отпреди 20 години да се търси извинение за поведението на висши държавни служители днес. Ако Прокопиев е виновен (апорпо той е оправдан за Каолин) - ще бъде осъден (той е подсъдим за разлика от Пеевски).

  Няма как да има избирателно правосъдие.

 11. 4
  До # 3 | нерегистриран
  13
  -30

  Не, не беше Прокопиев, прав сте, но и Георгиев, и Сарафов не купиха Каолин и не посочваха министри и президенти! Вееки обущар - в обувките си!

 12. 3
  | нерегистриран
  37
  -3

  Прокопиев ли купи апартамент на сина на Сарафов? Прокопиев ли декларира имотите на Пламен Георгиев? Или пак друг.... ми сра в гащите.

 13. 2
  | нерегистриран
  17
  -31

  Цацаров има два огромни успеха - че отърва държавата от Цветан Василев и от Румяна Ченалова. Що се отнася до Пламен Георгиев, изумителен е комсомолският плам, с който се громи терасата му. Жена му е зъболекарка, теглили са заем, никой не се оплаква, че е “минат” със сделката - да си купи каквото иска. Това не е като с ЦвЦв, дето и той, и жена му са държавни служители. За Радев е абсурд, не защото в политическо лице, а защото е много свързан с една все още съмнителна групировка. Гешев би могъл да успее. Сарафов-също, ако намери разумно обяснение за парите на сина си. Но смехурковци като Прокопиев, Донев, разни подобни брокери да защитават или нападат когото и да било - не, не и не! Не бива...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.