Оттеглете подписа на България от Истанбулската конвенция, противоконституционна е!

Оттеглете подписа на България от Истанбулската конвенция, противоконституционна е!
Екатерина Захариева и Бойко Борисов искаха Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция, но тя се оказа в противоречие с Конституцията, снимка: БГНЕС

Премиерът бе призован да оттегли подписа на България от Истанбулската конвенция. "Днес, от името на Института за модерна политика, като страна по конституционното дело срещу Истанбулската конвенция, изпратихме писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оттегляне на подписа на България. В писмото се казва: "След прогласяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна с решение на Конституционния съд по к.д. № 3/2018 г., правителството носи отговорност за прилагане и съобразяване на своите политики с това решение", написа във фейсбук Борислав Цеков, който е основател на ИМП.

"Оттук насетне ратификацията на противоконституционната Истанбулска конвенция в този й вид от Народното събрание е юридически невъзможна. Ненаучната джендър-идеология, която се прокарва чрез Истанбулската конвенция под маската на благородната кауза срещу насилието, е в дълбоко противоречие с българската конституционна идентичност и обществен морал. Поради това подписът на България под Истанбулската конвенция е също така обществено-политически и морално нелигитимен. Без излишно отлагане следва да се предприемат необходимите правни и дипломатически действия за оттегляне на подписа на Република България от конвенцията. От това решение на КС произтича и задължение на българските власти да не подкрепят присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция", се казва още в писмото на ИМП до министър-председателя. 

В същото време – министърът, който ангажира България със спорния документ се скри след решението на конституционните съдии и не взе отношение по темата. Като министър на правосъдието през април 2016 г., настоящият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, постави подписа си под Истанбулската конвенция. Захариева бе и един от най-големите защитници на ратифицирането на спорния документ, който се оказа в противоречие с основния закон на страната. Правосъдният министър Цецка Цачева, която по стечение на обстоятелствата се оказа вносител на Конвенцията за приемането й от настоящето правителство на Бойко Борисов, също не е коментирала историческото решение на Конституционния съд. До него се стигна след като правителството не успя да убеди дори депутатите от управляващото мнозинство в правотата на документа. За да не изпаднат в изолация, парламентаристите от ГЕРБ бяха принудени да сезират КС, като така прехвърлиха отговорността на друга институция за крайното решение.

Още по темата

Съдийската колегия успя да проведе извънредно заседание

Предишна новина

Върнете ни електронния достъп до дела

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ********************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  Браво | нерегистриран
  22
  -3

  Евала Цеков, че си им го написал иначе няма кой да се сети, че някой трябва да поеме политическата отговорност за този Гаф. Между впрочем за в бъдеще като обица на ухото преди да ратифицирате МС някоя конвенцийка да питате Конституционния съд, то това му е и работата, не само да се произнася този или онзи закон, Конвенциите другари, конвенциите, Регламентите и Директивите на КПСС и ЕС. Какво ще кажем за Регламента за защита личните данни, не подчинява ли той РБ на някакъв там орган, създаден с Регламента, противоречи ли на Конституцията и прочее

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.