Пак оправдаха журналистката Ася Пенчева


Районният съд в Русе оправда журналистката от местния в. "Утро" Ася Пенчева за клевета след близо 2 годишна сага, съобщиха от съдебната палата. Делото срещу нея беше подновено след жалба на засегнатата социална работничка от дом "Надежда" Ценка Благоева. Тя може да обжалва решението пред окръжния съд.

На 17 януари м.г. тричленен състав на окръжните магистрати потвърди присъдата на районния съд от октомври 2012 г., който прекрати делото срещу Ася Пенчева и не допусна иск срещу нея за клевета.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

На първото й дело от 20 юни 2012 г. Пенчева беше осъдена от районния съд на 5000 лв. глоба в полза на държавата и 1000 лв. обезщетение за оклеветената.

Темида тогава не прие записа на диктофон, в който Ценка Благоева обяснява на Ася Пенчева как всички от персонала в дом "Надежда" малтретират децата и в сиропиталището има сериозни нарушения.

Месеци по-късно Благоева се почувства оклеветена от публикация във вестника и завежда дело срещу репортерката. Адвокатите на Ася Пенчева обжалват присъдата и окръжният съд я отменя изцяло, като връща делото заради процесуални нарушения.

Новият състав на районния съд го прекратява, като не допуска иска, но Ценка Благоева пак подава жалба.

На подновеното дело районният съд допуска като доказателство диктофонният запис от интервюто, след като съдебно-техническата експертиза на МВР потвърждава автентичността му и точната транскрипция на звука във вестника.

Изправят на съд предприемач заради Фейсбук група - с нея предупредил за измамна фирма

Предишна новина

Искат ефективен затвор за имамите в Пазарджик

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.