Парадокс*

Парадокс*

Парадокс: и с просто око е видимо, че кръгът, който най-силно говори, че у нас не се води борба с корупцията, е същият, който и най-силно брани Десислава Иванчева.

Ако сте забравили на 18 април 2018 г. кметът на столичната община "Младост" Десислава Иванчева, зам.-кметът на "Младост" Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров бяха обвинени за поискан подкуп от 500 000 евро и получена част от него 70 000 евро. Има потърпевш свидетел - бизнесменът Александър Ваклин, има заловени 70 хиляди белязани евро - транш от искания половин милион. Има и "светнали" ръце, брадички и т.н. други органи. Има и грандиозен, унизителен цирк за две жени при залавянето им, но тази тема - по-надолу.

В четвъртък се случиха две неща. Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов изпрати проверка как се администрират делата срещу Иванчева. Пак в четвъртък омбудсманът Мая Манолова пусна снимки от килията на Иванчева и Петрова. Кадрите действително са потискащи.

Истината е, че отдавна за конкретен човек - Десислава Иванчева, не са се писали плакати като "Свобода за Деси!", каквито имаше преди седмица на иначе скромно посетения съботен марш на инициативата "Правосъдие за всеки". За този проект се знае, че е близо до бившия правосъден министър Христо Иванов, а на съботния марш там бяха и сдружение "Боец", в чиито ръце е видимо защитата на банкера Цветан Василев. Казват, че съпричастност са проявили и служителите от групата на един бизнесмен-издател, но качеството на стотината маршируващи пред Съдебната палата им се е сторило ниско за високите стандарти, които те спазват в професията. Иначе на фейсбук страницата на "Правосъдие за всеки" има и откровени въпроси по повод горещата защита на Десислава Иванчева: Не е ли редно първо да се произнесе съдът, преди да се казва, че подсъдимите са невинни?".

И сред целия този шум, в който нормално е да се включат личният ПР на кмета на "Младост"(онзи с мръсната кофичка кисело мляко) и омбудсманът Мая Манолова, разпространила потискащите снимки от килията, липсва оглушителното мълчание на иначе много активния в социалните мрежи Георги Кадиев. Това е човекът, който откри и създаде Иванчева за политиката, вземайки я буквално от кварталната градинка на "Младост", която тя бранеше от застрояване. Вероятно свръхамбициозното момче на БСП бе видяло в Иванчева човека, който да издърпа новата му партия "Нормална държава" до парламента. 8 месеца след личната му победа над ГЕРБ в "Младост" Кадиев се дистанцира от Иванчева. Вероятно установил, че едно е да протестираш, друго е да умееш да управляваш.

Когато умният човек не умее второто, подбира качествен екип. Иванчева го потърси на единственото място, което познава - жилищния блок, където живее. Оттук и целият хаос, който бе създаден в "Младост". Страдаха не толкова бизнесмените, колкото обикновените граждани. Вече никой не си спомня, че Кадиев свали доверието от кметицата заради сигнали за корупционни сделки през юли миналата година.

Или е по-удобно този факт да бъде забравен, защото сега към Иванчева има нови, по-сериозни очаквания - тя да се превърне в знаме на гражданската битка срещу корупцията. Меко казано, ситуацията е следната - имаме един некомпетентен кмет, хванат в деликатна ситуация за радост на служби, власт и фоторепортери, които се наснимаха на скандални кадри през тези седем месеца.

Дефицитът от удари по корумпирани висши чиновници провокира глупавото престараване на тези, които трябва да хващат и доказват винати им. Да държиш часове две жени на централен булевард, защото не може бързо да откриеш парите в един автомобил или се страхуваш, че ако няма камери, утре ще те обвинят в пъклен сценарий?Както беше с бившия военен министър Николай Цонев, на когото не успяха да докажат раздаването на подкупи и остана само знаменателната прокурорска реплика: "Вие сте абсолютен престъпник!". Днес освен, че има защо да мрази тази власт и да подкрепя протестите срещу нея, Цонев има да получава и 100 хиляди лева обезщетения за участието си в "телевизионния клип" "Антикорупция". Да оковеш двете жени и да ги разходиш пред тв камерите, е все едно да канонизираш кметицата и нейната заместничка за мъченици.

Българите не обичат престараването. Затова и ответната реакция беше "показна репресия", "издевателство", та чак и "изнасилване" (вярно, в преносен смисъл).

Самата Иванчева за последните 6 месеца е подала 109 жалби срещу условията в ареста. 109 жалби! Всеки нормален човек се потриса от гледки като пранги и мръсна кофичка, или пък от захабено клекало в тоалетна, но това все пак е арест. Неремонтиран и пренаселен с обвинени мъже и жени. Затворът не е хотел, както си го представя един бутиков вестник с началничка, която дори в разсъмването на всеки ден не вижда нищо добро.

В крайна сметка се налагат няколко извода от гледна точка на обществения интерес:

1. Хуманното отношение към Десислава Иванчева трябва да бъде категорично гарантирано.

2. Съдът, който също не бива да бъде подлаган на натиск в едната или другата посока, трябва да обяви взела ли е тя подкуп, или не?

3. Бившата кметица на "Младост" обаче няма необходимите качества за знаме на гражданската битка срещу корупцията и затова маршовете и плакатите не събират повече от стотина съмишленици. Тънка е пръчката, за да издържи тежестта на тази важна битка.

4. От друга страна, не е лошо пропагандата да намалее, защото действа като разсейващ шум. Което може би е и целта му.

*Коментарът препечатваме от в-к "24 часа". Заглавията са на "Правен свят".

Още по темата

Запис разкрива как данъчен е искал подкуп от бизнесмен

Предишна новина

81 кандидати за девет места във ВАС

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 13
  | нерегистриран
  0
  -3

  В нарушени на ЕКПЧОС,на ПЗР,ЗИД чл.146-148 а,,д.в. бр.21/17 март 2000г.- с решение № 166/10.май 2000г.по н.д. №50/2000г. ВКсъд,е оставена в сила присъда ЛОС за престъпление по чл.148 ал.2 НК,/обида и клевета с приписване на подкуп./,.след което решение на 6.6.2000г.за мен последва потенциално непоправима последица привеждане присъдата в изпълнение от прокуратурата Враца .,като “председателя на районен съд Враца ,укри и не съобщи на закона ,че докладчика от ВКсъд,не е приложил спрямо мен закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс обнародван в ДВ бр.21 от 17 март 2000г. и изискванията на $.26 от Преходните и Заключителни разпоредби на този закон,че висящите производства към дена на влизане на закона в сила за престъпления по чл.146-148 а се довършват по досегашния ред,ако в тримесечен срок от влизането на закона в сила пострадалия поиска това. решение№ 166/10 май 2000г.на ВКсъд,с което оставя в сила въззивно решение на врачански окръжен съд по ВНОХД №358/99г.,е прието на 10 май 2000г.,именно в този тримесечен срок.,без пострадалият и неговият адвокат да са поискали производството да продължи по старият ред.Въпрос: Защо ли на пострадалият му е било нужен адвокат,след като други са му адвокатствали?

 2. 12
  | нерегистриран
  3
  -3

  Когато пишете за Бойкаката трябва да слагате и превод на статията на руски, за да може да я прочете майка му, защото тя нито е научила български, а видимо няма и желание да го прави!

  Иначе това си е проект на БСП, в който са включени деца на ЦК на БКП като Кристиян Таков и деца на възпитанички на школото в руското посолство, каквато е Бойкикева.

  Просто троларника на Посрано 20 обслужва както Иванчева, тъй и Бойкаката.

 3. 11
  льольо | нерегистриран
  4
  -1

  В тия времена на равенство между половете нужно ли е да се натяква, че били оковани две жени, били държани две жени .. Оставам с усещането, че ако окованите /изнасилени и тн..каквито там епитети изберете/ бяха двама мъже това щеше да е напълно в реда на нещата?

 4. 10
  Съдийско | нерегистриран
  4
  -5

  Мръшляци от всички дупки - съединявайте се... зад Иванчева и Лизана!

  Позорни дни доживя съсловието ни.

 5. 9
  Каубои | нерегистриран
  7
  -4

  Комисията на Лозан не е никаква шпицкоманда.Съдейки по състава й по скоро е чрезвичайная комисия.

 6. 8
  Аз това няма да го прочета | нерегистриран
  5
  -2

  Но защо го препечатвате вие?

 7. 6
  до редакцията | нерегистриран
  28
  -4

  Нарекли сте сайта си "Правен свят", а правният свят, точно защото е правен, предполага независима и обективна позиция. Уведомявайте ни какво се случва в съдебната система, но избягвайте внушенията, които крещят още в самите заглавия на публикациите. Комисията на Панов, състояща се от съдии от ВКС, нарекохте шпицкоманда, сега внушавате вината на Иванчева и Петрова преди да има произнасяне с осъдителна присъда дори на първа инстанция, не намерихте за нужно да цитирате изявлението на Емануил Йорданов, че АпНС е разгледал искането на спиране на променената мярка без това искане да е администрирано по реда на НПК... Субективният подход не е в полза на сайта, нито в полза на правото. Предоставяйте възможност за мненията на опонентите в един спор без да вземате страна и отразявайте фактите такива, каквито са, без да им давате оценка. Сайтът се посещава основно от юристи, които сами могат да си направят заключенията. В противен случай остава усещането, че сайтът е създаден, поддържан и финансиран от лица, които имат интерес да манипулират общественото мнение в определена посока. Не подценявайте читателите си!

 8. 5
  4, | нерегистриран
  21
  0

  Ами никак не функционира.

  Каквито ни медиите, такава ни е държавата - не функционират.

 9. 4
  Etnolog | нерегистриран
  26
  -3

  Парадокс е, как функционира БГ с тия медии и паралелната власт?!

 10. 3
  Шоуто продължава | нерегистриран
  17
  -14

  Хляб и зрелища! Шоуто продължава! Къде е Кьовеши да го води Лебеда какви ги върши...

 11. 2
  Панов заслужи да бъде изгонен | нерегистриран
  20
  -17

  ВСС трябва да прекрати мандата на Панов.Той изгуби мярката ,вече е опасен за с.система.

 12. 1
  ПАНОВ ИЗПЪЛНЯВА ПОРЪЧКА | нерегистриран
  18
  -21

  ВСС,КОЙТО ИЗБРА ПАНОВ ТРЯБВАШЕ ДА ГО ДЕТРОНИРА.ТЪЙ КАТО ПОРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЧАДЪР НАД ПАНОВ ПРЕДИШНИЯ СЪСТАВ НЯМАШЕ НЕОБХОДИМИТЕ ЗА ТОВА ГЛАСОВЕ ТО РЕДНО Е СЕГА НАСТОЯЩИЯТ ВСС ДА ВЗЕМЕ ОБЕКТИВНО ОТНОШЕНИЕ И ДА СЕ СПРАВИ С БЕЗУМИЯТА НА ПАНОВ!!

  ПАНОВ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ДА РАЗМАХВА ПРЪСТ НА МАГИСТРАТИТЕ ОТ АСНС В ЯВНА ЗАЩИТА НА ИВАНЧЕВА И КОМПАНИЯ.

  КАКТО ТОЙ ТАКА И МАЯ МАНОЛОВА С ПУБЛИКАЦИИТЕ ЗА УСЛОВИЯТА В АРЕСТА ПОДГОТВЯТ НА ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА НАЙ-МАЛКОТО ДА БЪДЕ ОСЪДЕНА ДЪРЖАВАТА .

  ПИТАМ:ПАНОВ ТИЯ ДВЕ ЖЕНИ ЛИ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ АРЕСТАНТИ В ДЪРЖАВАТА ,КОИТО СЕ НАМИРАТ АРЕСТ ?!!!

  ДВЕТЕ ДАМИ АРЕСТАНТКИ САМИ СА ПОИСКАЛИ СЪДЪТ ДА ГИ ПРЕМЕСТИ ОТ ЗАТВОРА В СЛИВЕН В АРЕСТА.ЗНАЧИ ВСИЧКО Е ПОДГОТВЕНО:ТЕ ДА ОСТАНАТ В АРЕСТА ЗА ДА МОЖЕ РАБОТЕЩИЯ ПО ПРОЕКТ ЕКИП НА МАЯ МАНОЛОВА ДА ИМ СНИМА БИКИНИТЕ И КРЕНВИРШИТЕ.Е ТОВА КАКВО Е?!МАНОЛОВА ЛИ ЩЕ ПЕЧЕЛИ ПО ТОЗИ НАЧИН ИМИДЖ ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ.

  ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ВЪПРОСА КОЙ ПЛАЩА ТАЗИ МЕДИЙНА АКТИВНОСТ,ТОВА ТЕЛЕВИЗИОННО ВРЕМЕ ОТДЕЛЕНО НА ЕДНА ТОЛКОВА ИЗВЕСТНИ ВЕЧЕ ПОДСЪДИМИ.

  ЗНАЧИ КАКВО СТАВА -ХОРАТА ЗАБРАВИХА КОЛКО ПАРИ ВЗЕХА И СЕ ФИКСИРАХА ВЪРХУ КИЛИЯТА,СТРАДАНИЯТА И Т.Н.

  АКО ГРАЖДАНИТЕ,КОИТО ЧЕТАТ И СЛУШАТ И ГЛЕДАТ МЕДИИТЕ В БОЛШИНСТВОТО СИ СА ХОРА НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С ПРАВОТО,ТО ПАНОВ Е ЮРИСТ И СЪЗНАВА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО СИ БЕЗ ДА СИ ПРИЗНАВА ЕСТЕСТВЕНО!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.